TEATAR GAVRAN

Najbolje od repertoara za zagrebačku publiku

ritn by: J.S. | 30.12.2016.
TEATAR GAVRAN: Najbolje od repertoara za zagrebačku publiku
Već tradicionalno početkom godine Teatar Gavran predstavlja svoj repertoar zagrebačkoj publici u dvorani Vatroslava Lisinskog, pa će u siječnju i veljači 2017. godine biti prikazane četiri predstave autora Mire Gavrana među kojima je najavljena i pretpremijera i premijera komedije „Zaboravi Hollywood“ u kojoj se razotkriva glumačka profesija. Teatar Gavran osnovali su 2002. godine glumica Mladena Gavran i njezin suprug književnik Miro Gavran sa željom da u svojim predstavama afirmiraju glumačko umijeće kao osnovu teatarske umjetnosti. U prosjeku svake godine imaju jednu premijeru i stotinjak repriza u kojima nastoje angažirati ponajbolje hrvatske glumce, istaknute redatelje i iskusne suradnike – kako stoji na njihovoj internetskoj stranici gdje se može pronaći i raspored predstava.

Teatar Gavran u prva dva mjeseca 2017. godine igrat će u zagrebačkom Lisinskom četiri svoje predstave koje autorski potpisuje Miro Gavran. „Sladoled“, komedija u režiji Borisa Svitana, priča je o odnosu majke i kćeri i njihovim odnosima s muškarcima u kojoj ulogu majke igra Mladena Gavran, a kći joj je Ana Vilenica otvara 25. siječnja seriju predstava gdje će na repertoaru već sljedećeg dana biti pretpremijerno prikazana komedija „Zaboravi Hollywood“. Radi se o zagrebačkoj pretpremijeri jer predstava, kako stoji na internetskoj stranici teatra Gavran već godinama putuje od Hrvatske, Austrije, Slovačke, pa čak i do daleke Indije.

Željko Königsknecht u predstavi igra profesionalnog glumca i profesora na kazališnoj akademiji, a Jakov Gavran mladog kazališnog amatera koji već godinama pokušava proći na prijemnom i postati profesionalni glumac. Predstavu koja razotkriva glumačku profesiju režirao je Miroslav Međimorec. 

„Parovi“ su i najambicioznija predstava teatra u proteklih 14 godina. To je i četrnaesta suradnja autora Mire Gavrana i redatelja Roberta Raponje koja se svaki put pokazala iznimno uspješnom. Ansambl čini šest glumaca koji majstorskim dijalozima na sceni stvaraju upečatljive karaktere što pričaju priče koje se tiču svih nas. Ovaj Gavranov tekst već je premijerno igrao u Litvi i Makedoniji, a nedavno je premijerno prikazan i u Hrvatskoj.

teatar gavran"Zaboravi Hollywood", komedija koja razotkriva glumačku profesiju bit će pretpremijerno u Zagrebu prikazana 26. siječnja 2017. godine (FOTO: Teatar Gavran)

U predstavi „Pivo“ Jakov Gavran igra uz Zlatka Ožbolta u komediji o ocu i sinu. Radnja je smještena u šezdesete godine prošlog stoljeća, a režiju potpisuje Helena Buljan.

Teatar Gavran pokrenuli su 2002. godine glumica Mladena Gavran i njezin suprug književnik Miro Gavran sa željom da u svojim predstavama afirmiraju glumačko umijeće kao osnovu teatarske umjetnosti. Nastoji biti kontinuirano prisutan u Zagrebu, no sa svojim predstavama često gostuje kako u najmanjim hrvatskim mjestima u kojima postoji interes za kazališnim doživljajem, tako i u inozemstvu.

Miro Gavran i jedan je od najviše prevođenih hrvatskih autora čije su kratke priče, romani i drame do sad prevedeni na 35 jezika, a knjige su mu izlazile u 150 različitih izdanja u Hrvatskoj i izvan nje. Teatar Gavran ima svoju publiku u Austriji, Mađarskoj, Srbiji, Slovačkoj, Belgiji, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Češkoj ... U prosjeku svake godine izvedu jednu premijeru i stotinjak repriza.

Već tradicionalno početkom godine u Lisinskom zagrebačkoj kazališnoj publici prikazuju svoj repertoar predstava u Vatroslavu Lisinskom, a detalje o rasporedu izvedbi doznati se može na njihovoj internetskoj stranici

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Teatar Gavran


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: Trijumf radikalskog fašizma

  02.07.2022.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Trijumf radikalskog fašizma

 2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Let’s talk about sex

  20.06.2022.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Let’s talk about sex

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Ajmo ih blokirati!

  09.06.2022.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Ajmo ih blokirati!

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije