VESELJE ZA DJECU

U lutkarsko kazalište po prazničnim cijenama

ritn by: P.V. | 31.12.2016.
VESELJE ZA DJECU: U lutkarsko kazalište po prazničnim cijenama
Zagrebačko kazalište lutaka u novu godinu ulazi revijom svojih najtraženijih predstava, a ulaznice stoje prazničnih 20 kuna. Ovo je izuzetna prilika da svi koji školske praznike provode u Zagrebu od 2. do 13. siječnja pogledaju neku od devet ili svih devet predstava u kazalištu koje već preko 60 godina na svoju pozornicu dovodi vrhunske lutkare, domaće i strane dramatičare, cijenjene redatelje – pa u predstavama jednako uživa najmlađa i najstarija publika. Na repertoaru su „Ježeva kućica“, poznate bajke „Crvenkapica“, „Palčica“, „Ivica i Marica“ među kojima i prvi redateljski angažman u lutkarskom kazalištu Ivana Gorana Viteza, redatelja filmova „Šuma summarum“ i „Narodni heroj Ljiljan Vidić“ koji je režirao i adaptirao narodnu bajku „Godišnja doba“.

Zagrebačko kazalište lutaka najavilo je kako će u novu godinu ući revijom najtraženijih svojih predstava pa će tako od 2. siječnja igrati „Ježeva kućica“ Branka Ćopića u režiji Božidara Violića namijenjena publici od tri godine i starijima. Reviju će 13. siječnja zatvoriti predstava „Čarobnjak iz Oza“ u režiji Joška Juvančića prema priči koju je davne 1900. godine napisao Frank Baum. Izvedene će biti i predstave „Zagrebački vremeplovci“ u režiji Krešimira Dolenčića, a prema izvornom tekstu njegove supruge Ane Tonković.

To je i najnoviji naslov Zagrebačkog kazališta lutaka, a predstava je utemeljena na materijalima iz arhiva, muzeja i udžbenika o povijesti Zagreba kako bi djeca od predškolskog uzrasta s lutkama koje mogu putovati kroz vrijeme saznala zašto su se svađali stanovnici Gradeca i Kaptola, kako se gradila Katedrala, kad je i kako nastao Zagreb i tko su zapravo purgeri. 

Zagrebacko kazaliste lutaka"Ježeva kućica" Braka Ćopića otvara reviju najtraženijih predstava 2. siječnja 2017. godine (FOTO: Zagrebačko kazalište lutaka)

Leo Katunarić režirao je za Zagrebačko kazalište lutaka bajku braće Grimm o Crvenkapici prema tekstu koji je adaptirala Željka Udovičić, bajku „Ivica i Marica“ režirao je Joško Juvančić, a neki etnolozi smatraju da je ova priča nastala tijekom 14. stoljeća, u razdoblju velike gladi u srednjovjekovnoj Europi – napuštanje djece da se skrbe za sebe, kućica od slastica, kanibalizam. Ovo uprizorenje izbacilo je element napuštanja djece i zamijenilo ga avanturom u koju djeca kreću napuštajući dom.

„Palčicu“, bajku H.C. Andersena, režirao je Dražen Ferenčina, kao i priču o Bambiju Felixa Saltena koju je adaptirao Davor Žagar.

Narodnu bajku „Godišnja doba“ režirao je i adaptirao Ivan Goran Vitez. Redatelju filmova „Šuma summarum“ i „Narodni heroj Ljiljan Vidić“ ovo je prvo lutkarsko iskustvo i pristupio mu je vlastitim umjetničkim senzibilitetom. Scenografiju potpisuje Mario Ivezić, iskusan filmski scenograf s dvije Zlatne Arene, a lutke je izradila iskusna kreatorica lutaka Luči Vidanović. „Macu Papučaricu“ Ele Peroci režirao je Dražen Ferenčina, a radi se o predstavi namijenjenoj najmlađoj publici od dvije godine.

Zagrebacko kazaliste lutaka"Godišnja doba" prva su lutkarska predstava redatelja Ivana Gorana Viteza (FOTO: Zagrebačko kazalište lutaka)

Cijene ulaznica za predstave na reviji bit će praznične, navode na stranicama Zagrebačkog kazališta lutaka tako da karta stoji 20 kuna. Za sve koji će školske praznike provesti u Zagrebu idealna prilika da pogledaju neke od najtraženijih predstava kazališta u kojem se jednako dobro zabavlja najmlađa i najstarija publika i koje vrijedno radi na kvaliteti i originalnosti svojih predstava otvarajući vrata u svijet teatra najmlađima.

Svako dijete će uz kupljenu ulaznicu dobiti i album za sličice s fotografijama predstava koje treba skupljati, a u album može upisivati i svoje dojmove o predstavama. Nagrada za popunjeni album su dvije ulaznice za neku od predstava u ovoj najstarijoj i središnjoj lutkarskoj kući u Hrvatskoj, plus što ostaje kao vrijedna uspomena na prve odgledane predstave.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Zagrebačko kazalište lutaka


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: Trijumf radikalskog fašizma

  02.07.2022.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Trijumf radikalskog fašizma

 2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Let’s talk about sex

  20.06.2022.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Let’s talk about sex

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Ajmo ih blokirati!

  09.06.2022.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Ajmo ih blokirati!

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije