PATRIJARH SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

"Presuda Ratku Mladiću đavolsko je djelo!"

ritn by: Lupiga.Com | 24.11.2017.
PATRIJARH SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: "Presuda Ratku Mladiću đavolsko je djelo!"
"Još jedan Srbin osuđen je u Hagu. Mi smo znali da će Ratko Mladić biti osuđen, da će sve biti tako i mi, na žalost, tu ništa ne možemo da učinimo", rekao je Irinej, prema navodima beogradskog tabloida.

Patrijarh srpski Irinej (po rođenju Miroslav Gavrilović), 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve i episkop niški, beogradskom tabloidu Alo ekskluzivno je prokomentirao presudu Haaškog suda, kojom je srpskom generalu, ratnom zločincu i jednom od predvodnika genocida Ratku Mladiću određena doživotna kazna zatvora.

"Još jedan Srbin osuđen je u Hagu. Mi smo znali da će Ratko Mladić biti osuđen, da će sve biti tako i mi, na žalost, tu ništa ne možemo da učinimo", rekao je Irinej, prema navodima beogradskog tabloida.

Do presude Mladiću, prenosi tabloid riječi poglavara Srpske pravoslavne crkve, došlo je jer "silni svetski moćnici rade đavolska dela, a mi trpimo posledice".

"Nije od jučer da ispada da su samo Srbi krivi za sve, a da su ostali nevini", izjavio je navodno poglavar Srpske pravoslavne crkve.


Irinej "čuvar pravde" (FOTO: Alo)

Na ovom mjestu valja napomenuti da je Srpska pravoslavna crkva zasigurno najjače uporište srpskog nacionalizma, odnosno da su njezini službenici čak i blagosiljali puške srpskih vojnika, a crkveni blagoslov dobili su čak i pripadnici zloglasne jedinice Škorpioni, koja je direktno sudjelovala u srebreničkom pokolju vojnika i civila.

Ovakav stav Srpske pravoslavne crkve, odnosno njezinog patrijarha Irineja prema ratnim zločinima na tragu je njegovih ideja o Republici Srpskoj. Za patrijarha Irineja republika Srpska božje je djelo, što je dao na znanje u Banja Luci, prilikom siječanjske liturgije u Hramu Hrista Spasitelja.

"Republika Srpska srpsko je nacionalno i duhovno biće i nije slučajno nastala, već je djelo Božije da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na ovim prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima", rekao je tom prilikom Irinej.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/vimeo


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

  23.08.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Forsiranje loše prošlosti

 2. OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

  22.08.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Žigosano medijsko zlo

 3. LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

  13.07.2021.

  Lana Bobić

  LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije