EUROPSKA PERIFERIJA

Grčka kriza i epidemija samoubojstava

ritn by: Bilten | 14.10.2015.
EUROPSKA PERIFERIJA: Grčka kriza i epidemija samoubojstava
Posljednje istraživanje sociologa i ekonomista Nikolaosa Antonakakisa pokazuje da je najveći broj samoubojstava u Grčkoj prisutan među muškarcima starijim od 65 godina što se izravno povezuje s najdramatičnijim smanjenjima mirovina na europskoj periferiji

Posljednje istraživanje sociologa i ekonomista Nikolaosa Antonakakisa pokazuje da je najveći broj samoubojstava u Grčkoj prisutan među muškarcima starijim od 65 godina što se izravno povezuje s najdramatičnijim smanjenjima mirovina na europskoj periferiji.

Nikolaos Antonakakis nedavno je predstavio rezultate svog višegodišnjeg istraživanja provođenog pri univerzitetu u Portsmouthu u Engleskoj koje se bavilo korelacijom između tzv. politika štednje i stope samoubojstava na europskoj periferiji, javlja IBNA. Istraživanje koje je dalo empirijskog utemeljenja problemu na koji su proteklih godina upozoravali mnogi, očekivano je izazvalo veliki interes u zemljama čijim su vladama nametnuti strogi programi “štednje” te u kojima se neuspjeli programi ekonomskog oporavka kroz “rezove” dodatno zaoštrili socijalne tenzije. Odnosi se to osobito na Grčku, u kojoj je tijekom 2011. i 2012., u periodu najoštrijih “rezova”, broj samoubojstava porastao za 35%.

I dok su profesionalne udruge za mentalno zdravlje i ranijih godina upozoravale na rastuću epidemiju samoubojstava i depresija, posljednje je istraživanje osobit naglasak stavilo na vezu između sudbina pacijenata i ekonomskih politika. Tako je u najvećoj skupini osoba koje su u Grčkoj počinile samoubojstvu u godinama “štednje”, muškarcima starijim od 65 godina, porast broja samoubojstava izravno povezan sa najdramatičnijim smanjenjima mirovina, tvrdi Antonakakis. No iako rjeđa u apsolutnim brojkama, samoubojstva mladih muškaraca bilježe najdramatičniji rast u odnosu na godine prije “štednje”. Njihov glavni uzrok, zaključak je istraživanja, je stopa nezaposlenosti mladih od preko 50% i ukidanje mreže socijalne zaštite.

Kako objašnjava Antonakakis, dokazana korelacija između porasta stope samoubojstava i ukidanja javnih socijalnih servisa predstavlja važan, iako do sad potpuno ignorirani aspekt “bolnih rezova” koji bi valjalo uzeti u obzir kada se procjenjuju ekonomske štete i koristi od sličnih programa.

 

 

Lupiga.Com via Bilten

Naslovna fotografija:kalw.org

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

  28.02.2024.

  Srđan Puhalo

  DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

 2. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

  19.02.2024.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

 3. PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

  13.02.2024.

  Bojan Tončić

  PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije