DAMIR IMAMOVIĆ

Sevdah, umjetnost slobode

ritn by: Lupiga.Com | 24.11.2015.
DAMIR IMAMOVIĆ: Sevdah, umjetnost slobode
Multimedijalna izložba pod nazivom “Sevdah, umjetnost slobode” autora Damira Imamovića, poznatog bosanskohercegovačkog glazbenika, otvorit će se 27. studenog ove godine u sarajevskoj Umjetničkoj galeriji BiH, a traje do 31. prosinca ove godine i otvorena je za sve one koji žele upoznati “iznenađujući put sevdaha autora Damira Imamovića”, kako je opisuju organizatori.

Multimedijalna izložba pod nazivom “Sevdah, umjetnost slobode” autora Damira Imamovića, poznatog bosanskohercegovačkog glazbenikaotvorit će se 27. studenog ove godine u sarajevskoj Umjetničkoj galeriji BiH.

U organizaciji Udruženja za unaprjeđenje audio-vizualnih umjetnosti FOTON te podršku nizozemske zaklade Prince Claus ovaj postav posvećen je, kako stoji u pozivu, sevdahu kao žanru i predstavlja ga u svim njegovim segmentima: tekstovima, muzici, popularnom životu, fotografijama, razgovorima, činjenicama, ali i željama i nadanjima.

"Od početka mog bavljenja sevdahom pristupio sam cjelokupnom žanru kao pravi štreber i kroz ovih deset godina nakupio sam dosta materijala koje želim da ljudi vide i čuju. Sami snimci, fotografije, novinski članci, plakati i cjelokupan materijal pokazuju da je sevdah kroz svoju historiju bio jako uzbudljiv žanr. Želja mi je da nam ova izložba pomogne da zajedno izmaštamo neki pametniji pristup kulturnoj historiji ovih prostora", kazao je Imamović, čija je polazna ideja bila predstaviti žanr sevdaha kao umjetnosti u kojoj oni koji je vole pronalaze svoj prostor slobode.

U pripremi izložbe sudjelovali su Imrana Kapetanović, Edita Gazibara, Amer Kapetanović, Sandin Međedović i Lupigin kolumnist Ahmed Burić.

“Kroz više od 300 godina dokumentirane historije pjesama koje danas zovemo 'sevdalinkama' izrastao je, na individualnom talentu generacija, cijeli jedan žanr umjetnosti. Tradicionalna umjetnost pjesme poistovjetila se u BiH gotovo u potpunosti s osjećajem od kojeg je posudila ime – sevdahom (tur. 'ljubav' i arap. 'crna žuč' ili 'melanholija')”, stoji u pozivu organizatora koji još napominju da je “došlo vrijeme drugačijeg promišljanja historije i estetike sevdaha”.

Izložba traje do 31. prosinca ove godine i otvorena je za sve one koji žele upoznati “iznenađujući put sevdaha autora Damira Imamovića”, kako je opisuju organizatori.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Beograd

  22.05.2022.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Beograd

 2. ŽENA KAO SVETI INKUBATOR: Institucionalno nasilje Republike Hrvatske

  06.05.2022.

  Lana Bobić

  ŽENA KAO SVETI INKUBATOR: Institucionalno nasilje Republike Hrvatske

 3. UŠUŠKAVANJE U DESNILO: Što je danas nama Gojko Šušak?

  05.05.2022.

  Boris Pavelić

  UŠUŠKAVANJE U DESNILO: Što je danas nama Gojko Šušak?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije