OSAM PLANINA
Kino
REDATELJ: FELIX VAN GROENINGEN, CHARLOTTE VANDERMEERSCH

Duboka i nježna priča o prijateljstvu dvojice muškaraca

ocjena: Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena | godina: 2022. | trajanje: 147 minuta
uloge: Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Filippo Timi, Elena Lietti, Surakshya Panta, Elisabetta Mazzullo
žanr: drama
scenario: Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch (prema bestselleru Paola Cognettija)
redatelj: Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch
ritn by: Ivana Perić | 14.03.2023.
OSAM PLANINA: Duboka i nježna priča o prijateljstvu dvojice muškaraca
OSAM PLANINA: Duboka i nježna priča o prijateljstvu dvojice muškaraca
Na nedavno održanom 51. beogradskom FEST-u, u prepunoj dvorani MTS, imala sam priliku pogledati laureata canneskog filmskog festivala, talijansku dramu redatelja Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch, „Osam planina“. Veliku cannesku nagradu žirija odnijela je ova meditativna, duboka i nježna priča o prijateljstvu dvojice muškaraca snimljena po bestselleru talijanskog pisca Paola Cognettija. Njihova priča počinje na obroncima talijanskih Alpa gdje je dječak Bruno stalni stanovnik, jedino dijete tih 1980-ih i jedan od rijetkih preostalih rezidenata tamošnjeg romantičarskog, ali u isto vrijeme vrlo surovog kraja. Drugi dječak Pietro pak živi u građanskoj obitelji u velikom i zagušljivom Torinu, no svako ljeto provodi u alpskoj vikendici svojih roditelja. nježne i brižne majke i strogog oca, tvorničkog direktora i žestokog sanjara.

Bruno je dijete oca alkoholičara i gastarbajtera. Odrasta u obitelji strica na katunu gdje uči postati “montanero” i muzač krava. Montanero je naziv za tvrdokornog čovjeka s planine koji živi od prirode, od životinja i zemlje, živi surovo kakvog su odličja i prekrasne, ali i opasne planine. Pietro je pak klasično gradsko dijete koje svako ljeto upoznaje prirodne ljepote alpskih obronaka i lokalnih bistrih jezera, nesvjestan što će mu kasnije u životu donijeti taj krajobraz i prijateljstvo s malim montanerom.

Pietro i Bruno se sprijatelje i tako u lunjanju i dječjoj radoznalosti provode nekoliko ljeta. Simbioza s prirodom obilježit će to prijateljstvo nježnih godina, međutim sve će stati kada stric malenog Brunu istrgne s planine i odvede u grad da ga nauči životu i građevinskoj djelatnosti. Ploča će stati, zavjese će se zastrti i njihovi životi neće se ispreplesti sve do petnaest godina kasnije, kada Pietru umire otac s kojim je bio u lošim odnosima. 

Prava priča s potkom i poukom starta tek tada. Obojica u tridesetim godinama života, obojica u potrazi za smislom i egzistencijom, ponovno će se naći u gradnji jedne odsanjane kuće, planinske kolibe, koju grade za pokojnika, Pietrovog oca, kojem je to ostao tek suštinski san. Golog uma i prostodušnog shvaćanja, pravi montanero Bruno će malo po malo Pietra natjerati da propita svoje životne odluke i sam odluči što želi, biti učmali gradski crv ili pak nešto treće ili četvrto, možda montanero, možda pisac, ali prije svega čovjek. 

Dvojica prijatelja će naći svoj put, ali tko kaže da se kad nađeš put ponovno ne možeš izgubiti uslijed neimaštine, neuspjeha, samokrivnje i frustracije. 

Bruno će se oženiti, dobiti dijete, i pokušati odsanjati planinski san. Pietro će postati pisac, putolovac i zaljubljenik u planine gdje je izgubio, ali i pronašao neke snove i novu povezanost sa svojim strogim ocem kojeg je jedino poštovao. Nove rodbinske i prijateljske poveznice, otkrivanje erotične ljubavi i roditeljstva, sve kako treba ići, no ipak tko kaže da se sve završi i otiđe po planu. 

Krasna analogija i metafora Brunina i Pietrova prijateljstva složena je u legendi o osam planina, o centralnoj, onoj dominantnoj, te osam planina koje preostaju u potrazi do te jedne centralne. Bruno kao onaj koji stoji na centralnoj, čovjek, montanero, divljak i stijena. Pietro koji lunja ostalim svijetom u potrazi za tom istom planinom, pustolov, uzbuđenik, pustinjak. 

Ponekad centralna planina zna biti takav golem zalogaj da ga se ne može sažvakati do kraja. Ponekad pustinjaštvo i avanturizam vode u bogat i ispunjen život koji se na kraju odsanja fino i spokojno, usprkos svim mogućim preprekama.

Meditativan, ali avanturističan, opor i sladak kao grapa koju piju, alpast i jezerast, ovaj film traje dva i pol sata tijekom kojih vam neće biti dosadno niti sekunde, iako ritam je ponekad dosta spor. Uz likove ćete se vezati pa ćete za njih navijati u svakom trenu no slutit ćete kako će sve ispasti. Prepun dovitljivih razgovora i rješenja, snimljen po svjetskom književnom bestselleru, dirljiva je to priča o pronalasku i gubitku, o lutanju i stacioniranju, o kući koja ujedinjuje, ali i razdvaja. Sve sami antipodi, kako i jeste u životu, no premisa je jasna - prijateljstva su jedna od stvari koje dopiru do same srži ljudskog postojanja, a do toga se ne dolazi lako.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Osam planina

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije