TROJICA VELIKIH NA OKUPU

Predrag Finci, Enes Kišević i Sead Alić predstavili „Misterij, iza svega“

ritn by: I.F. | 16.10.2019.
TROJICA VELIKIH NA OKUPU: Predrag Finci, Enes Kišević i Sead Alić predstavili „Misterij, iza svega“
Predrag Finci otkrio je anegdotu kako se u neka „pradavna vremena“ upoznao s velikim pjesnikom Enesom Kiševićem. Naime, kao mladić Finci se okušao u glumi, ali je već nakon prvog filma shvatio da taj poziv nije za njega. A taj prvi film bio je poznati „Sarajevski atentat“ iz 1968. godine, legendarnog režisera Fadila Hadžića i u njemu je Finci igrao Gavrila Principa. Kada je Hadžić uoči snimanja čuo koliko dubok glas Finci ima, zaključio je da on jednostavno u filmu ne može glumiti tek punoljetnog Principa pa mu je našao nekoga da ga mu „posudi glas“. Taj netko bio je upravo Enes Kišević. Kišević je okupljene u Bookari počastio, a počastit će i sve vas koji pogledate video snimku, recitiranjem nekoliko sjajnih pjesama, koje su, kako sam kaže, varijacije na temu mističnog.

„Misterij, iza svega“, nova je knjiga filozofa i književnika te povremenog Lupiginog suradnika, Predraga Fincija. Knjigu je ovog ljeta objavila izdavačka kuća Factum, a Finci koji od rata živi u Londonu, nedavno je posjetio Zagreb kako bi održao promociju u knjižnici Bogdan Ogrizović, ne samo ove knjige, nego i knjige „Zapisi veselog filozofa“. Za vrijeme boravka u Zagrebu Finci je sudjelovao i u jednom neformalnom predstavljanu u knjižari Bookara, u Maksimirskoj ulici, gdje su uz njega bila i dvojica njegovih prijatelja, veliki pjesnik Enes Kišević te filozof i književnik Sead Alić. Tom prilikom njihov razgovor, koji je moderirala Martina Petrinjak, sniman je te je ovih dana i objavljen, a možete ga pronaći unutar ovog teksta. 

INTERVJU - PREDRAG FINCI: „Živimo u tužnom dobu preživljavanja, borbe za opstanak, a bez novih ideja“

Finci je u razgovoru otkrio anegdotu kako se u neka „pradavna vremena“ upoznao s Kiševićem. Naime, kao mladić Finci se okušao u glumi, ali je već nakon prvog filma shvatio da taj poziv nije za njega. A taj prvi film bio je poznati „Sarajevski atentat“ iz 1968. godine, legendarnog režisera Fadila Hadžića i u njemu je Finci igrao Gavrila Principa. Kada je Hadžić uoči snimanja čuo koliko dubok glas Finci ima, zaključio je da on jednostavno u filmu ne može glumiti tek punoljetnog Principa pa mu je našao nekoga da ga mu „posudi glas“. Taj netko bio je upravo Enes Kišević. 

Kišević je okupljene u Bookari počastio, a počastit će i sve vas koji pogledate video snimku, recitiranjem nekoliko sjajnih pjesama, koje su, kako sam kaže, varijacije na temu mističnog.

Nešto više o knjizi „Misterij, iza svega“, gdje Finci piše o misticizmu u umjetnosti, i o filozofskim razmatranjima misticizma, kroz niz duhovitih priča i primjera iz umjetnosti i filozofiji, reći će Sead Alić.

„Ovo je iznimno važna knjiga zato što dotiče ono područje između postojanja i nepostojanja, između riječi i onoga što je nemoguće izgovoriti, između filozofije i onog što je mistično, između božanskoga i ljudskoga, između naših riječi i riječi koje su objavljene, između naših osjećaja i mogućnosti i nemogućnosti da se pomoću tih osjećaja približimo onome što je univerzum“, reći će Alić, objašnjavajući kako je u knjizi on iščitao „dva Fincija“, kao i da je autor pokušao odgovoriti na neka pitanja na koja mu njegovi profesori nisu mogli dati odgovor

Sam Finci dodat će kako se radi o temi koja je uistinu izbjegavana, temi od koje se bježalo u filozofiji.

„Zato što je racionalizam dominirao filozofijom, od Renéa Descartesa do naših dana racionalizam dominira. Na mene je možda najviše utjecala rana grčka filozofija, ali potom i Descartes, tako da sam i ja iz te racionalističke tradicije. Onda sam sebi rekao – mogu li ja kao racionalistički orijentiran filozof odgovoriti na ovo pitanje“, prisjetio se Finci i pojasnio kako je uistinu svojevremeno upao u raspravu s jednim svojim profesorom koji mu nije dao odgovor na pitanje vezano uz temu misticizma. 

Ponešto je Finci, govoreći o misticizmu, rekao i o „novoj školi koja se jako razmahala“, a koja je od filozofije napravila biznis te koriste ljudske nedaće kako bi ponudila rješenja za te probleme. No, Finci tvrdi, oni ne rješavaju nikakve probleme već samo na tome zarađuju.

Domaćica Martina Petrinjak u jednom je trenutku dotaknula i temu porijekla, pitajući Fincija je li njegov otac porijeklom bio Sefard, a nakon potvrdnog odgovora, zaključila je kako porijeklo svakoga drugačije pozicionira u odnosu na autoritete.

„Ovdje moram da kažem jednu stvar. Moj otac je, da, ovdje ste rekli sasvim točno, on je Sefard po porijeklu, ali on je zapravo po porijeklu bio komunist. Njemu ta tradicija ništa nije značila. On je čak tu malo bio i dogmat jer je vjerovao u svoje komunističke ideje“, duhovito je odgovorio Finci pa dodao kako kritičko mišljenje naspram autoriteta postoji u svim tradicijama. Kraj razgovora trojac je začinio s nekoliko anegdota, u kojima glavne ulog "igraju" Danilo Kiš i Mak Dizdar.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije