SUBVERZIVNI MJESEC

Stvari se počinju događati već danas

ritn by: T.M. | 11.05.2023.
SUBVERZIVNI MJESEC: Stvari se počinju događati već danas
Mjesec je Subversive Festivala. Bogat i raznolik program je pred nama, a stvari se počinju događati već danas. Kao uvertira festivalu u Zagreb dolazi svjetski poznata politička filozofkinja Chantal Mouffe koja predstavlja svoju novu knjigu „Prema zelenoj demokratskoj revoluciji: lijevi populizam i moć afekata“. Već u nedjelju festival se i službeno otvara, filmom nagrađenim na Berlinaleu, a od ponedjeljka kreće i treći po redu Antikapitalistički seminar, koji Subversive organizira u suradnji s udrugom Slobodni Filozofski. „Bavit ćemo se kapitalističkim obrazovanjem, pitanjem nacionalizma, slijepim pjegama u primjenama pojmova roda, spola i klase, političkom ofenzivom na transrodnu zajednicu, umjetničkim radom te kritičkim čitanjem popularne kulture“, najavljuju iz Slobodnog Filozofskog.

„U fokusu ovogodišnjeg Subversive Foruma, diskurzivnog segmenta Subversive Festivala, preispitivanje je utopijskog mišljenja, političko i društveno-kritičko nasljeđe Frankfurtske škole, ali i važnosti emancipatornih feminističkih praksi i političke edukacije za revolucionarne društvene pokrete“, kažu nam organizatori Subversive Festivala koji se održava od 14. do 21. svibnja. Kao uvertira Subversiveu danas će se u Dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti u 19 sati održati predavanje političke filozofkinje Chantal Mouffe te predstavljanje njezine nove knjige „Prema zelenoj demokratskoj revoluciji: lijevi populizam i moć afekata“.

Knjiga Chantal Mouffe, predavačice na Westminsterskom univerzitetu u Londonu, izašla je u hrvatskom prijevodu Hane Dvornik, a u izdanju Multimedijalnog instituta iz Zagreba, koji je zajedno sa Subversiveom i Muzejom suvremene umjetnosti organizator ovog događanja.

„U svojoj knjizi Mouffe postavlja pitanje što je to što danas mobilizira građane i aktiviste u društvenim pokretima, s posebnim osvrtom na suvremene ekološke pokrete i prosvjede. Koji su afekti odnosno strasti uključene u taj angažman, pogotovo kod mladih? S obzirom na to da autorica ističe puno veću ulogu strasti nego 'razuma' u današnjem političkom angažmanu, nameće se zadatak njihovog preispitivanja i artikulacije u kontekstu današnjeg autoritarnog liberalizma“, objašnjavaju iz Multimedijalnog instituta što je fokus knjige ove političke filozofkinje koja je posljednjih dvadesetak godina bila savjetnica niza predsjednika ili političkih vođa s lijevog spektra, najviše u Francuskoj, Španjolskoj i Južnoj Americi.

Chantal Mouffe
Chantal Mouffe (FOTO: Subversive)

Nakon predavanja i predstavljanja, planirana je diskusija u koju će se uključiti Danijela Dolenec, dogradonačelnica Zagreba i profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Raspravljat će se o prijedlogu preobrazbe demokratskog života u kontekstu ekološke krize te pojave pandemije čiji je kraj proglašen ovih dana.

Subversive će u suradnji sa udrugom Slobodni Filozofski u sklopu Škole suvremene humanistike organizirati i treći po redu Antikapitalistički seminar, od ponedjeljka 15. svibnja, do subote 20. svibnja. Radi se o programu političke edukacije koji će se, kroz predavanja, rasprave i radionice, kritički osvrnuti na isprepletenost teorije i prakse te važnost proizvodnje kolektivnog znanja. 

„Bavit ćemo se kapitalističkim obrazovanjem, odnosom eksploatacije i opresivnih ejblističkih režima, orodnjenim nasiljem, pitanjem nacionalizma, slijepim pjegama u primjenama pojmova roda, spola i klase, političkom ofenzivom na transrodnu zajednicu, umjetničkim radom te kritičkim čitanjem popularne kulture“, najavljuju iz Slobodnog Filozofskog. 

Taj će se program održavati u prostorima zagrebačke Prosvjete od 15. do 20. svibnja, a zamišljen je kao mjesto zajedničke proizvodnje znanja koje je integralni dio borbe za bolji svijet.

„Osnovno polazište antikapitalističkih znanja je neodvojivost teorije i prakse. U političkoj edukaciji ovog tipa se, dakle, ne radi o usko shvaćenoj teoriji iz akademskih i kanonskih optika, već o znanju koje ide iz prakse i oblikuje praksu. Ovakav tip teorije razvija se u marksizmu, ali i u drugim kritičkim pristupima znanju. Premda bi se moglo tvrditi da je svako znanje u određenom smislu političko znanje, tip teorijsko-praktičkog znanja koje nastoji promijeniti svijet u pravcu jednakosti i većih sloboda ne prikriva svoju političnost, pod krinkom tobožnje vrijednosne neutralnosti i bezinteresnosti, već proizvodi znanje koje jest i mora biti politika – političko organiziranje koje preobražava ljudske zajednice prema njihovim potrebama. Ovakav tip političke edukacije, također, svjesno ističe kolektivnu proizvodnju znanja. Svako znanje je proizvedeno kolektivno, čak i ono koje inzistira na ideologemima o individualnom i 'genijalnom' autorstvu i ekspertizi, ali obrazovanje koje promiče i smjera prema kolektivnom stvaranju, učenju, iskustvu i imaginaciji ujedno teži biti dostupno svima“, navodi se u programu Antikapitalističkog seminara.

Antikap seminar
"Antikap" je zamišljen kao mjesto zajedničke proizvodnje znanja koje je integralni dio borbe za bolji svijet.(ILUSTRACIJA: Slobodni Filozofski)

Izdvojene su i neke od tema na kojima će biti fokus, kao što su popularna kultura i društvo, obrazovanje u kapitalizmu, marksistički pojam klase, rod, spol, klasa, orodnjeno nasilje, nacionalizam i marksizam, organiziranje u umjetničkom polju, kritika ejblizma, transrodnost i politika. Ukupno je planirano osam predavanja s raspravama i dvije radionice, koje će držati Nina Čolović, Maja Solar, Vir Lev, Stipe Ćurković, Lazar Petković, Andrea Vuljević, Martin Beroš i Vesna Vuković, dok seminar koordiniraju Karolina Hrga, Martin Beroš, Andrea Vuljević, Maja Solar i Vir Lev.

Evo i naslova nekih predavanja: „Tragovima političke edukacije u popularnoj kulturi“, „Škola protiv života / život protiv škole“, „Klasa u Marksovoj i marksističkim teorijama“, „Nacionalizam: slijepa pjega marksizma?“, „Nevolje s klasom: umjetnost i rad“, „O čemu govorimo kada govorimo o trans genocidu“ … Seminarsku brošuru s opisima predavanja i literaturom možete naći na ovoj poveznici.

Nakon završetka Antikapitalističkog seminara, od 22. svibnja, zahuktava se program Subversive Foruma koji detaljno možete proučiti na ovom linku

„Osim središnje teme – utopijskog mišljenja, Subversive Forum bavit će se i cijelim nizom drugih srodnih tema poput ostavštine Frankfurtske škole odnosno 'kritičke teorije”, utemeljene prije točno sto godina, a unutar koje je pojam utopije bio kontinuirano prisutan. Na pitanje je li kritika kritičke teorije danas još upotrebljiva ili je poražena, odgovore će između ostalih dati gosti Subversive Foruma. Werner Bonefeld, Stathis Kouvelakis, Alexi Kukuljevic i Ray Brassier. Boyan Manchev, Tijana Okić, Frieder-Otto Wof i Sami Khatib iznijet će svoje analize potencijala utopijske politike, a na pitanje je li danas emancipaciji potrebna utopija odgovore će ponuditi Rastko Močnik i Esther Leslie“, najavljuju iz Subversivea.

Rastko Močnik
Rastko Močnik jedan je od gostiju ovogodišnjeg Subversive Foruma (FOTO: Novosti/Jovica Drobnjak)

Navode i kako drugu važnu okosnicu Foruma čine kritički najvažnije političke, filozofske i ekonomske publikacije objavljene u Europi i Hrvatskoj - Søren Mau i "Nijema prinuda", Joseph Vogl i "Kapitalizam i resantiman" te David Šporer i "Konformizam radikalne misli", kao i brojni drugi. 

„O mogućim strategijama i praksama ka izgradnji hegemonije suvremenih lijevih pokreta, govorit će povjesničarka njemačkog i europskog socijalizma Julia Damphouse, dok će istraživačica i suosnivačica Nove konfederacije nezavisnih sindikata u Gruziji, Sopo Japaridze otvoriti pitanje važnosti uključivanja ideja i smjernica marksističkog feminizma u stvaranje i djelovanje revolucionarnih pokreta“, kažu organizatori.

Subversive Forum posvetit će dio prostora i dvjema važnim figurama marksističke misli, nekadašnjim gostima ovog festivala koji su ostavili neizbrisiv trag u našoj kritičko-teorijskoj zajednici. Radi se o mađarskom filozofu Gáspáru Miklósu Tamásu koji je preminuo u siječnju ove godine i američko-kanadskom marksističkom ekonomistu Michaelu Lebowitzu, koji je umro prošlog mjeseca, a koji je još od 1978. godine redovno posjećivao našu zemlju i sudjelovao u nizu stručnih skupova. 

Inače, službeni početak Subversive Festivala odigrat će se u nedjelju 14. svibnja, a otvorit će ga ovogodišnji dobitnik Zlatnog medvjeda na Berlinaleu, film „Na Adamantu: Nitko nije savršen“, francuskog dokumentarista Nicolasa Philiberta koji se bavi jedinstvenim plutajućim centrom za skrb, smještenim u centru Pariza, na rijeci Seini. Filmski dio festivala donosi ravno 50 naslova, u dokumentarnoj i igranoj konkurenciji, a više informacija možete pronaći u ovom Lupiginom tekstu. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Subversive

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije