SPOMENIK MAJSTORIMA

Neka i vaše ime bude ispisano zlatnim vezom na špici novog „Gazde“

ritn by: I.F. | 03.11.2017.
SPOMENIK MAJSTORIMA: Neka i vaše ime bude ispisano zlatnim vezom na špici novog „Gazde“
U manje od 24 sata novi „Gazda“, film koji u tišini nastaje već godinu dana, uspio je skupiti 2.700 američkih dolara u crowdfunding kampanji, odnosno gotovo 15 posto od iznosa koji je ekipa okupljena oko novog projekta Darija Juričana odredila kao svotu dovoljnu za njegov dovršetak. A projekt ne uključuje samo dovršetak filma „Gazda: Početak“, već i prvo izdanje istoimene knjige i njeno distribuiranje po knjižnicama, s obzirom da se vrlo lako može pretpostaviti da se knjižničari neće pomamiti za ovom knjigom. „Ovo je film o Agrokoru koji je postojao prije Agrokora i zvao se Globus grupa“, objasnio je ukratko Juričan radnju svog novog filma, svojevrsnog podnaslova "Spomenik majstorima", koji će na „piku“, dakle, imati još jedno tajkunsko lice koje su mediji zdušno štitili desetljećima. Radi se o Miroslavu Kutli, neokrunjenom kralju hrvatske pretvorbe i privatizacije iz devedesetih godina prošlog stoljeća u režiji HDZ-a.

U manje od 24 sata novi „Gazda“, film koji u tišini nastaje već godinu dana pod redateljskom palicom zagrebačkog redatelja Darija Juričana, uspio je skupiti 2.700 američkih dolara u crowdfunding kampanji, odnosno gotovo 15 posto od iznosa koji je ekipa okupljena oko novog Juričanovog projekta odredila kao svotu dovoljnu za njegov dovršetak. A projekt ne uključuje samo dovršetak filma „Gazda: Početak“, već i prvo izdanje istoimene knjige i njeno distribuiranje po knjižnicama, s obzirom da se vrlo lako može pretpostaviti da se knjižničari neće pomamiti za ovom knjigom. 

FILM O DINASTIJI TODORIĆ: Kako se u Hrvatskoj postaje gazda

INTERVJU – REDATELJ „GAZDE“: „Godinu dana su nas ignorirali, a onda su se jučer sjetili da bi prikazali film“

POVIJESNA OBMANA NARODA: Što nam je to dala velebna privatizacija?

LUPIGA ANKETIRA: Eminentni novinari otkrivaju o kome je u Hrvatskoj zabranjeno pisati i zašto

LUPIGA SAZNAJE: Miroslavu Kutli u BiH poništena osuđujuća presuda iz Hrvatske

Stari „Gazda“ dizao je prašinu mjesecima prije nego li je eskalirala afera Agrokor i cijelu godinu prije nego li se Agrokorov gazda, Ivica Todorić našao na tjeralici, a premijera novog „Gazde“ očekuje se krajem prosinca. Crowdfunding kampanju pokrenuo je producent filma, Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN) s ciljem prikupljanja 20.000 dolara. Uz Juričana članovi ekipe su novinarka Mašenjka Bačić, Ljiljana Maravić Pirš iz pravnog tima te Saša Paparella koji je obavio ogroman posao prilikom nastajanja prvog „Gazde“, a vrijedi primijetiti i kako je projekt dobio jednu od nagrada za scenarij na prvom scenarističkom natječaju „Krsto Papić“ Društva hrvatskih filmskih redatelja. Misao vodilja filma, prema autoru, bio je znakoviti Todorićev citat iz 1994. godine: „Sve će protekcije i veze biti kad-tad raskrinkane“.

Dario Juričan, Mašenjka Bačić
"Film je to o tranziciji, privatizaciji, o ekipi koja je marljivo 'radila' u devedesetima da bi danas i oni i mi živjeli u blagostanju i sreći" - ekipa filma "Gazda: Početak" (FOTO: Hina/Zvonimir Kuhtić)

„Ovo je film o Agrokoru koji je postojao prije Agrokora i zvao se Globus grupa“, objasnio je ukratko, na presici održanoj u Zagrebu, Juričan radnju svog novog filma, svojevrsnog podnaslova "Spomenik majstorima", koji će na „piku“, dakle, imati još jedno tajkunsko lice koje su mediji zdušno štitili desetljećima. Radi se o Miroslavu Kutli, neokrunjenom kralju hrvatske pretvorbe i privatizacije iz devedesetih godina prošlog stoljeća u režiji HDZ-a, čiji je bio član i financijer. Na vrhuncu moći u Kutlinom poslovnom carstvu bilo je stotinjak velikih poduzeća, a iza njega je osim brojnih uništenih tvrtki, ostao i popriličan broj kaznenih postupaka, dok se ovaj „Gazda“ od pravosudnog epiloga spasio bijegom u rodnu Hercegovinu. 

"Film je to o tranziciji, privatizaciji, o ekipi koja je marljivo 'radila' u devedesetima da bi danas i oni i mi živjeli u blagostanju i sreći", stoji u pozivu na donaciju, a ukoliko date novčani prilog za realizaciju ovog projekta vaše će ime zlatnim vezom ispisano na Facebook stranici filma i na popisu podržavatelja na špici filma. 

Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji povodom početka projekta i pokretanja crowdfunding kampanje, Juričan je objasnio kako je priča o Todoriću zapravo preslika priče o Globus Grupi koja je nekada također smatrana „sistemskom kompanijom“, s više od 10.000 zaposlenih. Ovako je to rezimirao: „Kutli se sudilo za 11 kaznenih dijela, a procesuiran je samo za jedno kazneno djelo i to polovično, za falsificiranje dokumenata za pretvorbu Gradskog podruma“. S obzirom na ovakav rezime pitanje koje si Juričan postavlja je kako će se suditi Ivici Todoriću koji je daleko veća riba od Kutle. 

Juričan u filmu, koji, uz uporan istraživački rad, nastaje zadnjih godinu dana, problematizira i ulogu nekadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda, Đure Sesse.

„Kad je Kutle 2000. godine završio u pritvoru u Remetincu dobivao je nelegalne posjete. O tim posjetima znao je Đuro Sessa, tada šef Općinskog suda u Zagrebu i nije ih spriječio. Đuro Sessa je šutio i u međuvremenu napredovao do mjesta predsjednika Vrhovnog suda, najviše sudske pozicije u RH“, objašnjava se, uz upozorenje na Sessinu imovinsku karticu koju, kako kaže Juričan, nije uspio pribaviti saborski Odbor za pravosuđe, a iz nje je razvidno da Sessa nije prijavo stan koji je kupio sredstvima dobivenima od tvrtke Mediator, u vlasništvu Agrokora. 

Miroslav Kutle
Neokrunjeni kralj hrvatske privatizacije na optuženičkoj klupi (FOTO: Lupiga.Com)

„Sve je to potkrijepljeno dokumentima, arhivima i iskazima“, kaže Juričan, objašnjavajući kako se zadnje poglavlje filma bavi i osobama koje su poveznice između tadašnjeg i današnjeg vremena, pa tako navodi Vladimira Šeksa i tvrdi da je ovaj utjecajni HDZ-ovac „znao sve i bio upućen u poslove Agrokora i Ivice Todorića“.

Novinarka Mašenjka Bačić, objasnila je kako su se do većine dokumenata došli pozivajući se na pravo na pristup informacijama i da su sve dokumente koji će biti dijelom filma dobili sasvim legalno. Uz to su, dodaje, intervjuirali pedesetak osoba. Ljiljana Maravić Pirš, pravna suradnica na filmu, dodala je i kako je cijeli projekt zapravo pokrenut zbog ljudi koji su oštećeni u tim pretvorbenim procesima.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije