PJEVAČ KOJI PJEVA PRIČE

Novi singl Damira Imamovića dokaz je da nas očekuje izvanredan album

ritn by: I.F. | 27.01.2020.
PJEVAČ KOJI PJEVA PRIČE: Novi singl Damira Imamovića dokaz je da nas očekuje izvanredan album
Vrsni interpretator sevdaha, Damir Imamović, ima novi singl. Pjesmu „O bosanske gore snježne“ prati i izvrstan video spot s prekrasnim kadrovima „gore snježne“ te kanjona rijeke Drine. Autor pjesme je Omer Ombašić kojeg je Imamović slučajno upoznao i od njega na poklon dobio pjesmu. „Priča koja stoji iza svega je i predivna i tužna istovremeno. Prije nekoliko godina, javio mi se iz Švedske Omer Ombašić, divan čovjek i sevdalija. Tokom rata protjeran je iz Vlasenice i od tada živi i radi u Göteborgu. Sreli smo se jer mi je htio pokazati stare pjesme koje je naučio od svoje majke i nane. I zaista su bile divne i autentične. Međutim, među njima se pojavila jedna za koju mi se učinila da bih je mogao pjevati jer me je svojom pričom jako potresla: 'O bosanske gore snježne, sevdalinko, puna čežnje...' i na dirljiv način oslikava njegov žal za rodnim krajem“, kaže Imamović.

Vrsni sarajevski glazbenik, interpretator sevdaha Damir Imamović, ima novi singl. Pjesma „O bosanske gore snježne“ odmah je dobila i izvrstan video spot koji sadrži prekrasne kadrove „gore snježne“ te kanjona rijeke Drine. Autor pjesme je Omer Ombašić kojeg je Imamović slučajno upoznao i od njega na poklon dobio „Bosanske gore snježne“.

„Priča koja stoji iza ove pjesme je i predivna i tužna istovremeno. Prije nekoliko godina, javio mi se iz Švedske Omer Ombašić, divan čovjek i sevdalija. Tokom rata protjeran je iz Vlasenice i od tada živi i radi u Göteborgu. Sreli smo se jer mi je htio pokazati stare pjesme koje je naučio od svoje majke i nane. I zaista su bile divne i autentične. Međutim, među njima se pojavila jedna za koju mi se učinila da bih je mogao pjevati jer me je svojom pričom jako potresla: 'O bosanske gore snježne, sevdalinko, puna čežnje...' i na dirljiv način oslikava njegov žal za rodnim krajem, rijekom Drinom, svim tim likovima koji žive još samo u pjesmama. Omer mi ju je poklonio i od tada tražim priliku da je snimim“, kaže Imamović.

VAŠAR IDEJA: Deset najčešćih zabluda o sevdahu

POBUNA UNUTAR SEVDAHA: 'Učiće ih da mrze i truju, o daljini dalekoj da snuju'

Najava je to novog Imamovićevog albuma koji bi svjetlost dana trebao ugledati početkom ožujka, i to pod etiketom londonske izdavačke kuće Wrasse Records, koja već godina „izbacuje“ sjajna world music izdanja. Wrasse Records, primjerice, objavljuje neka od najvećih imena world music scene kao što su Femi Kuti, Rachid Taha, Pablo Milanes, Khaled, Ismael Lo, Fela Kuti, Tinariwen, Souad Massi ili Zucchero i Vanessa Paradis.

Album će se zvati „Singer of Tales“ i, čak da iza njega ne stoje velika svjetska glazbena imena, sigurni smo da ćemo imati priliku itekako uživati u Imamovićom muzičkom izražaju. A oko albuma je okupljena uistinu fascinantna ekipa: američki kontrabasist Greg Cohen (surađivao s Tomom Waitsom, Johnom Zornom, Bobom Dylanom, Elvisom Costellom, Ornetteom Colemanom. …); majstor turskog kemenčeta Derya Türkan; sarajevska violinistica Ivana Đurić; dok su producenti Andrea Goertler i Joe Boyd (surađivao s bendovima kao što su Pink Floyd, REM, 10.000 Maniacs, …), a zvučni identitet albuma potpisuje višestruki dobitnik nagrade Grammy, Jerry Boys (poznat po suradnji s vrsnim majstorima poput Buena Vista Social Club, Ali Farka Touré, REM, …).

Inače, album je nazvan po kultnoj knjizi o južnoslavenskoj poeziji američkog profesora Alberta Lorda „Singer Of Tales“ u prijevodu „Pjevač koji pjeva priče“, a upravo to je ono što Damir Imamović strastveno i marljivo već godinama radi. 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Liposukcija ruševina?

  24.09.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Liposukcija ruševina?

 2. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Rovinj je danas povampiren prostor koji žudi samo za novcem

  11.09.2020.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Rovinj je danas povampiren prostor koji žudi samo za novcem

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Tko nam to dolazi poslije Bandića

  05.09.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Tko nam to dolazi poslije Bandića

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije