GOSPODIN BOŽO VREĆO

Prodao sam žutu suknju za 1000 maraka, dajem ih Zemaljskom muzeju!

ritn by: A.B. | 18.08.2015.
GOSPODIN BOŽO VREĆO: Prodao sam žutu suknju za 1000 maraka, dajem ih Zemaljskom muzeju!
"Moja žuta, skandalozna, izvikana, neoprostiva, žuta suknja sa SFF-a je prodata na aukciji i dobio sam za nju 1000 KM. To je moj poklon Zemaljskom muzeju i Haggadi", objavio je na svom Facebook profilu Božo Vrećo, jedan od najljepših. Kako je sam objasnio odmah nakon oblačenja kontroverzne suknje, njegova kreacija je spoj fluorescentno žute suknje u stilu dvadesetih (koje su najelegantnije doba ikada), s dubokim kosim džepovima i visokim strukom te crnog topa, "koji je opet dašak futurizma i kontrast svemu". Zemaljski muzej je, ako je nekome promaklo, pod okupacijom građana, koji su sami počeli "voditi kolo" u zatvorenoj kulturnoj ustanovi i ondje priređuju impresivan program.

Čudesni bosanski vokal, Božo Vrećo, ovih je dana modno onesvijestio Balkan. Pojavio se na crvenom tepihu Sarajevo film festivala u crnom topiću, čizmama na štiklu u istoj boji te vrištećoj, skandalozno žutoj suknji. Iako je u njoj izgledao sjajno - čovjek je naprosto prelijep i graciozan, a pritom umije kombinirati boje i materijale - vlasnik jednog od najnježnijih glasova ovih prostora svejedno je zasut kišom pljuvački. U ponedjeljak uvečer objavio je kako ima sjajnu novost: "Moja žuta, skandalozna, izvikana, neoprostiva, žuta suknja sa SFF-a je prodata na aukciji i dobio sam za nju 1000 KM. To je moj poklon Zemaljskom muzeju i Haggadi", objavio je na svom Facebook profilu. Kako je sam objasnio ubrzo nakon oblačenja kontroverzne suknje, inače njegove kreacije, radi se o spoju fluorescentno žute suknje u stilu dvadesetih ("koje su najelegantnije doba ikada"), s dubokim kosim džepovima i visokim strukom te crnog topa, "koji je opet dašak futurizma i kontrast svemu".

Zemaljski muzej je, ako je nekome promaklo, pod okupacijom građana, koji su odlučili sami "voditi kolo" u zatvorenoj kulturnoj ustanovi. Zasad im ide prilično dobro, jer priređuju impresivan program. Kako pojašnjavaju na web stranici jasam.zemaljskimuzej.ba, njihova akcija „Ja sam Muzej“ sastoji se od art akcija, odnosno portreta i priča radnika i radnica Muzeja, autorskih tekstova o muzeju istaknutih bh. i regionalnih književnika/ca i esejista/ca. U muzeju se i dežura, a među onima koji će tek odraditi svoje smjene ondje je sva sila aktivista, no većinom umjetnika, književnika i glumaca (od Darka Rundeka, Damira Nikšića, Ivana Lovrenovića, Feride Duraković do Merime Lepić i mnogih, mnogih drugih), pa i diplomacije (dužnosnika veleposlanstava Brazila, Austrije, Njemačke, Velike Britanije), niza profesora sve do kardinala Vinka Puljića. Javne ličnosti i građani/ke na taj način šalju poruku o hitnosti rješavanja statusa Zemaljskog muzeja, a građani se u akciju mogu uključiti i slanjem pisama na adrese odgovornih ministara kulture i sporta ili postati prijatelj Muzeja kroz donaciju tehničke opreme sa liste neophodnih predmeta ili usvajanjem, tj. restauracijom predmeta iz Muzeja.

Što se, pak, tiče Vrećinog doprinosa, on će svojih hiljadu maraka uručiti u petak s ciljem da pomogne kulturi Sarajeva, prvenstveno Zemaljskom muzeju, zatvorenom prije tri godine zbog nedostatka javnih sredstava za njegovo održavanje. 

"I zato kažem pljuvačima, svima onima koji su me nazivali pogrdnim imenima, vrijeđali, spominjali čak i moju majku u psovkama na par portala koji nemaju nikakve cenzure, što je sramno, svima onima koji su me popljuvali zbog suknje - i moju pjesmu i glas i moju predanost sevdahu - opet ste izgubili i neka vas je sram", poručio je pritom "princ sevdaha".

"Sve što radim, radim za dobro našeg kulturnog blaga i dječice sa posebnim potrebama za koju spremam idući projekat i donaciju. I, hvala Bogu, moji koncerti su rasprodati, jer me ljudi vole i vole sevdah koji pjevam. Zato sam presretan večeras, jer moja žuta haljina je pobijedila zlo i kao sunce donijela tračak svjetlosti i dobra", navodi Vrećo o svojoj donaciji Zemaljskom muzeju. A tko ne vjeruje da je Vrećin glas van-zemaljski, može provjeriti kako zvuči uživo 3. rujna u zagrebačkoj Močvari.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Božo Vrećo

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije