PIŠANJE NA ŽRTVE

Pod okriljem noći izgažene i razbacane svijeće zapaljene za žrtve zločina

ritn by: P.V. | 12.12.2017.
PIŠANJE NA ŽRTVE: Pod okriljem noći izgažene i razbacane svijeće zapaljene za žrtve zločina
Kako je bilo i za očekivati, pod okriljem noći, nepoznati vandali noćas su pohodili zagrebački Trg Francuske republike, gdje su jučer zapaljene svijeće i položeno cvijeće u znak sjećanja na žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u Bosni i Hercegovini. Svoj „pijetet“ žrtvama nepoznate osobe iskazale su tako što su srušile postavljeni plakat na kojem su bila ispisana imena logora, mjesta i gradova u kojima su počinjeni zločini, a koji se spominju u presudi haaškoj šestorci. Šezdesetak svijeća pogaženo je i razbacano uokolo, jednako kao i cvijeće, dok su na plakat nasrnuli đonom, vjerojatno s istom mržnjom, kao što se devedesetih nasrtalo na iste te žrtve. „Nasilni obožavatelji ratnih zločinaca potrgali su i izgazili plakat koji smo sinoć ostavili te obavili nuždu po mjestima počinjenih zločina od strane HV-a i HVO-a u BiH“, objavili su iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Kako je bilo i za očekivati, pod okriljem noći, nepoznati vandali noćas su pohodili zagrebački Trg Francuske republike, gdje su jučer zapaljene svijeće i položeno cvijeće u znak sjećanja na žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u Bosni i Hercegovini.

Ahmići
Đonom na Ahmiće (FOTO: Facebook)

Svoj „pijetet“ žrtvama nepoznate osobe iskazale su tako što su srušile postavljeni plakat na kojem su bila ispisana imena logora, mjesta i gradova u kojima su počinjeni zločini, a koji se spominju u presudi haaškoj šestorci. Šezdesetak svijeća izgaženo je i razbacano uokolo, jednako kao i cvijeće, dok su na plakat nasrnuli đonom, vjerojatno s istom mržnjom, kao što se devedesetih nasrtalo na iste te žrtve.

U SJENI KOMEMORACIJE ZA SLOBODANA PRALJKA: Zapaljene svijeće žrtvama zločina

O svemu se oglasila i Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska koja je organizirala odavanje počasti žrtvama, umjesto ratnim zločinima i zločincima. 

Plakat
Mjesto obilježavanja jutros (FOTO: Facebook)

„Nasilni obožavatelji ratnih zločinaca potrgali su i izgazili plakat koji smo sinoć ostavili te obavili nuždu po mjestima počinjenih zločina od strane HV-a i HVO-a u BiH. Osuđujemo čin ovih pojedinaca, koji su očito željeli obezvrijediti žrtve i čin solidarnosti koji je sinoć izrazilo više od stotinu ljudi koji su se mirno okupili“, kažu iz ove Inicijative, gdje zaključuju kako ovaj čin nije samo posljedica djelovanja pojedinaca, nego je i znatno širi.

„On je ponajprije posljedica šireg negiranja zločina i presuda međunarodnih sudova kojoj ovih dana svjedočimo u Hrvatskoj te slavljenje ratnih zločinaca kao heroja od strane najviših političkih dužnosnika naše Republike, dijela medija i drugih istaknutih osoba. Zbog svega toga, naša država danas je osramoćena u cijelom svijetu i taj imidž ćemo godinama nositi za sobom“, objavila je Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska, a na njihov Facebook pristigle su reakcije onih koji podržavaju vandale i negiraju zločine

Park
Mjesto održavanja jučer (FOTO: Lupiga.Com)

„Vi mrzite sve hrvatsko“, „Svaka im čast i ja bi ih potrgao“, „Stajete na stranu muslimana i podržavate četnike“, „Za sitne pare ste se prodali“, „Potpuno opravdano“, standardni je set komentara Facebook korisnika, pa sve do potpuno uvrnute logike kao što je „Vi ste ti širite mržnju i potičete nasilje“. I to je Hrvatska danas. Barem onaj njen glasniji dio.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Liposukcija ruševina?

  24.09.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Liposukcija ruševina?

 2. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Rovinj je danas povampiren prostor koji žudi samo za novcem

  11.09.2020.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Rovinj je danas povampiren prostor koji žudi samo za novcem

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Tko nam to dolazi poslije Bandića

  05.09.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Tko nam to dolazi poslije Bandića

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije