ANJA ŠIMPRAGA

„Neki i dalje smatraju da moje davanje počasti žrtvama nije poželjno, zbog toga tko sam i što sam“

ritn by: A.F. | 20.11.2022.
ANJA ŠIMPRAGA: „Neki i dalje smatraju da moje davanje počasti žrtvama nije poželjno, zbog toga tko sam i što sam“
„Nažalost, neki i dalje smatraju da moje davanje počasti žrtvama nije poželjno, zbog toga tko sam i što sam“, reakcija je Anje Šimprage, potpredsjednice Vlade i potpredsjednice Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) nakon što joj je ovog tjedna dio sudionika komemoracije ratnim žrtvama Škabrnje iz protesta okrenuo leđa. Dogodilo se to u četvrtak 17. studenog, u trenutku kada je Šimpraga polagala vijenac u mjestu gdje je u prošlom ratu počinjen jedan od okrutnijih zločina nad mještanima hrvatske nacionalnosti, dio stanovništva, među kojima je bila i nekolicina branitelja, ali i pripadnika lokalnih vlasti, uz okretanje leđa počeo je dobacivati „sramite se“. A Šimpraga, koja je u trenutku počinjenja ovih zločina imala tek četiri godine, trebala si se, jasno je po njihovoj logici, sramiti samo zato što je Srpkinja.

„Nažalost, neki i dalje smatraju da moje davanje počasti žrtvama nije poželjno, zbog toga tko sam i što sam“, reakcija je Anje Šimprage, potpredsjednice Vlade i potpredsjednice Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) nakon što joj je ovog tjedna dio sudionika komemoracije ratnim žrtvama Škabrnje iz protesta okrenuo leđa. Dogodilo se to u četvrtak 17. studenog, u trenutku kada je Šimpraga polagala vijenac u mjestu gdje je u prošlom ratu počinjen jedan od okrutnijih zločina nad mještanima hrvatske nacionalnosti, dio stanovništva, među kojima je bila i nekolicina branitelja, ali i pripadnika lokalnih vlasti, uz okretanje leđa počeo je dobacivati „sramite se“. A Šimpraga, koja je u trenutku počinjenja ovih zločina imala tek četiri godine, trebala si se, jasno je po njihovoj logici, sramiti samo zato što je Srpkinja

INTERVJU-ANJA ŠIMPRAGA, „DJEVOJČICA IZ KOLONE“: „Potreban je iskorak da izgradimo tolerantnije društvo“

Ovako otprilike, da ne bi bilo zabune, izgledaju "opravdanja" za ovakvu vrstu protesta:

„Ona u Škabrnju nije dobrodošla. Ja sam protiv toga, Anja Šimpraga i njezin šef Milorad Pupovac trebaju kleknuti i tražiti oprost od hrvatskog naroda“, mišljenje je ratnog zapovjednika obrane Škabrnje, Marka Miljanića.

„Okrenuli smo leđa zbog Anje Šimprage. Ona je nepoželjna. I ne samo ona nego čitav SDSS. To će biti vječno! To je zločinačka stranka i mi je nikada nismo prihvatili niti ćemo ikada“, jasan je bio predsjednik Općinskog vijeća Škabrnje, Ante Dražina, s nezavisne liste koja je, zanimljivo, nakon pobjede na posljednjim lokalnim izborima poručivala „Ne možemo više živjeti u prošlosti“.

„Došli su po mraku, nepoželjni i nepozvani, baš kao i srbočetnički agresor u studenom 1991. godine. Narod Škabrnje im je okrenuo leda. Sramite se! Prokleti bili!”, stav je Danke Dražine, ratne snajperistice iz Škabrnje, koja je prema medijskim izvještajima prva ušla u Škabrnju 1993. godine.

Spomenuti Miljanić još je medijima obećao da će vijenac koji je Šimpraga položila on osobno, kada svi odu, odnijeti na cestu pred crkvu, politi benzinom i zapaliti.

Inače, u Škabrnju je u četvrtak Šimpraga došla s premijerom Andrejom Plenkovićem, koji je nakon polaganja vijenaca stao u obranu svoje potpredsjednice. Objasnio je da razumije teške traume i osjećaje obitelji stradalih, ali da se društvo treba „predati“ međusobnom povjerenju i pomirbi. 

Anja Šimpraga
Anja Šimpraga u Škabrnji (FOTO: HINA/Zvonko Kucelin)

„Smatram da je za budućnost Hrvatske, uz poštovanje prema obiteljima, hrvatskim braniteljima i žrtvama, jedini put prema naprijed - suživot i pomirba“, izjavio je Plenković. 

Neželjena Šimpraga također se kratko obratila novinarima u Škabrnji rekavši da svatko ima pravo na svoj stav i svoje razmišljanje te da joj nije bilo jednostavno kada su joj mještani okrenuli leđa i dobacivali.

„Večeras sam ovdje došla, iskreno i čista srca, odati počast stradalima u Škabrnji. Nadam se da ću 18.11. 2023. godine imati priliku biti ovdje, zajedno sa svima otići na misu i još jednom pokloniti se. Ja sam ovdje došla u miru, na nama je svima da pomičemo granice, da gradimo bolju budućnost i nadam se da ćemo u tome svi, kao hrvatsko društvo, i uspjeti“, rekla je Šimpraga izrazivši nadu da će doći vrijeme kada će se u Hrvatskoj živjeti život, a ne suživot

Dan kasnije u Vukovaru se premijer ponovno osvrnuo na ovaj događaj, ali i na zamjerke upućene Miloradu Pupovcu, predsjedniku Samostalne demokratske srpske stranke, koji je dan prije obljetnice pada Vukovara odao počast nedužnim vukovarskim žrtvama položivši vijenac u Dunav.

„Bitno je da predstavnici Srba u Hrvatskoj, a njih u Saboru predstavlja SDSS, iskažu poštovanje prema žrtvi Vukovara. To što izražavaju i poštovanje prema Srbima poginulim u Domovinskom ratu je nešto što razumijemo i poštujemo“, naglasio je Plenković u Vukovaru.

Na svom Facebooku profilu Šimpraga je, dan nakon događaj u Škabrnji, odlučila iznijeti i svoju detaljniju reakciju.

„Tolerancija je vrlina koja omogućuje mir, doprinosi zamjeni kulture rata kulturom mira. Za naše društvo koje je još uvijek snažno obilježeno tragičnom poviješću i ratnim sukobima, tolerancija je osnova za daljnji razvoj i prosperitet“, započela je potpredsjednica Vlade.

Nastavila je ističući kako su upravo mjesta najvećih stradanja mjesta gdje se mora pokazati posebna važnost i značaj tolerancije i mira.

„Moj životni i politički put obilježen je upravo traganjem za tolerancijom i povezivanjem prekinutih niti života i mira među ljudima i s tim ciljem i mišlju odala sam počast nevinim žrtvama. Nažalost, neki i dalje smatraju da moje davanje počasti žrtvama nije poželjno, zbog toga tko sam i što sam. A što sam: ČOVJEK, sad i uvijek, djevojčica koja se vratila u SVOJU zemlju, odrasla i probudila se jutros u vjeri da će okrenuta leđa sinoć, sutra donijeti zdraviju budućnost“, poentirala je Anja Šimpraga.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINAZvonko Kucelin

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije