OCJENE SU VAŽNE

„Građani moraju shvatiti da su službenici na svojim mjestima samo zbog njih“

ritn by: I.F. | 30.11.2018.
OCJENE SU VAŽNE: „Građani moraju shvatiti da su službenici na svojim mjestima samo zbog njih“
Kao odvjetnica svaki dan proživljava iskustvo gubljenja sati i sati u čekanju po hodnicima raznih institucija. Iz te je frustracije Viktorija Knežević, odvjetnica s dubrovačkom adresom, odlučila pokrenuti internetsku stranicu Ocijeni Me na kojoj građani mogu otvoreno, s prigodnom ocjenom, iskazati svoje (ne)zadovoljstvo radom svakog pojedinog dužnosnika, službenika i namještenika u javnom sektoru. S ciljem poboljšanja stranice pokrenuta je i crowdfunding kampanja na platformi Indiegogo u kojoj je preostalo još šest dana za podršku ovoj ideji, kakva je već realizirana u nekim europskim zemljama. U dosadašnjem iskustvu prikupljanja podataka Knežević kaže kako su najviše problema imali s dobivanjem informacija od Grada Zagreba, čiji su službenici na razne načine pokušavali opstruirati proces. Zanimljivo, gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, trenutno je najlošije ocijenjena osoba na stranici, a, također, najviše je građana odlučilo ocijeniti baš njega.

Kao odvjetnica svaki dan proživljava iskustvo gubljenja sati i sati u čekanju po hodnicima raznih institucija. Iz te je frustracije Viktorija Knežević, odvjetnica s dubrovačkom adresom, odlučila pokrenuti internetsku stranicu Ocijeni Me na kojoj građani mogu otvoreno, s prigodnom ocjenom, iskazati svoje (ne)zadovoljstvo radom svakog pojedinog dužnosnika, službenika i namještenika u javnom sektoru. S ciljem poboljšanja stranice pokrenuta je i crowdfunding kampanja na platformi Indiegogo u kojoj je preostalo još šest dana za podršku ovoj ideji, kakva je već realizirana u nekim europskim zemljama.

„Želimo vam omogućiti da svaki put kada je službenik prema vama bahat i bezobrazan, kada vam uskrati vaša prava ili vam neosnovano zavlači proceduru i zagorčava život to možete reći osobno ili anonimno na našoj stranici i ocijeniti rad tog službenika“, navodi se u kampanji. 

Ocijeni me
Za sada je obuhvaćeno dvadesetak gradova (SCREENSHOT: Ocijenime.hr)

Knežević objašnjava kako su do sada na stranici obuhvaćeni dužnosnici, službenici i namještenici zaposleni u gradskim upravama u dvadesetak hrvatskih gradova, a namjera je, u čemu bi trebala pripomoći ova kampanja, odnosno građani koji smatraju da ideja zaslužuje podršku, obuhvatiti sve gradove i općine, županije, ministarstva i ostale službe poput raznih agencija, zavoda i inspekcija. Sve u svrhu poboljšanja rada javne uprave i, u konačnici, života građana Republike Hrvatske. 

Sredstva prikupljena u kampanji utrošit će se na rad programera i administratora koji bi trebali poboljšati i proširiti postojeće kapacitete internetske stranice, a radi se o uistinu golemom poslu. 

U dosadašnjem iskustvu prikupljanja podataka Knežević kaže kako su najviše problema imali s dobivanjem informacija od Grada Zagreba, čiji su službenici na razne načine pokušavali opstruirati proces. Zanimljivo, gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, trenutno je najlošije ocijenjena osoba na stranici, a, također, najviše je građana odlučilo ocijeniti baš njega.

„Važno je da građani shvate kako su službenici na svojim mjestima samo zbog njih“, navodi dubrovačka odvjetnica, koja, primjerice, prije lokalnih izbora planira ugasiti stranicu na 15 dana kako ona ne bi bila iskorištena za poprište stranačkih sukoba. Također primjećuje da je jedan od izazova koji se mora svladati u budućnosti Ocijeni Me, onemogućavanja ocjenjivanja koje se ne temelji na stvarnom iskustvu

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. PROFESORSKI MEMENTO: Neprikladno vrijeme

  04.12.2018.

  Razrednik Divljak

  PROFESORSKI MEMENTO: Neprikladno vrijeme

 2. PRŽENJE MOZGA: Vojvodina - poslovni potez koji Beogradu donosi profit čitavo stoleće

  27.11.2018.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Vojvodina - poslovni potez koji Beogradu donosi profit čitavo stoleće

 3. PROFESORSKI MEMENTO: Jedan od onih dana

  31.10.2018.

  Razrednik Divljak

  PROFESORSKI MEMENTO: Jedan od onih dana

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije