„NEK CRKNU, ŽIČARA ĆE VOZITI 3. SIJEČNJA“

Izgleda da ipak neće

ritn by: A.B. | 02.01.2021.
„NEK' CRKNU, ŽIČARA ĆE VOZITI 3. SIJEČNJA“: Izgleda da ipak neće
„Pa nek' crknu od ljubomore, nek' se kupaju u svojoj mržnji. Evo, ja im poručujem to. Ali žičara će voziti 3. siječnja. Najljepša u Europi“, tako je govorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić krajem studenog kada su se novinari “drznuli“ uputiti mu nekoliko pitanja o sljemenskoj žičari o kojoj su mediji tih dana izvještavali kao o prvorazrednoj aferi. Međutim, izgleda da žičara ipak neće „voziti“ 3. siječnja kao što je zagrebački gradonačelnik ljutito obećao. Naime, kako doznaje Radio Sljeme žičara neće moći biti puštena u promet 3. siječnja kada se na Sljemenu održava skijaška utrka „Snježna kraljica“, već će se svečano otvorenje odgoditi za najmanje dva tjedna. Prema potvrđenim informacijama kojima raspolaže Radio Sljeme izvođač radova na žičari, austrijska tvrtka Doppelmayr Seilbahnen, još nije dostavila dokumentaciju koja je nužna za izdavanje uporabne dozvole.

„Pa nek' crknu od ljubomore, nek' se kupaju u svojoj mržnji. Evo, ja im poručujem to. Ali žičara će voziti 3. siječnja. Najljepša u Europi“, tako je govorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić krajem studenog kada su se novinari “drznuli“ uputiti mu nekoliko pitanja o sljemenskoj žičari o kojoj su mediji tih dana izvještavali kao o prvorazrednoj aferi. Međutim, izgleda da žičara ipak neće „voziti“ 3. siječnja kao što je zagrebački gradonačelnik ljutito obećao.

KILOGRAM PAPRIKE – 7.258 KUNA: Ovakve bi bile cijene u katalogu trgovine da su uvećane kao u navodnoj „aferi žičara“

Naime, kako doznaje Radio Sljeme žičara neće moći biti puštena u promet 3. siječnja kada se na Sljemenu održava skijaška utrka „Snježna kraljica“, već će se svečano otvorenje odgoditi za najmanje dva tjedna. Prema potvrđenim informacijama kojima raspolaže Radio Sljeme izvođač radova na žičari, austrijska tvrtka Doppelmayr Seilbahnen, još nije dostavila dokumentaciju koja je nužna za izdavanje uporabne dozvole. Zanimljivo je kako su mediji još prije tjedan dana na osnovu izjava „upućenih sugovornika“ pisali da je austrijska tvrtka dostavila dokumentaciju, ali na njemačkom jeziku, pa ju je stoga potrebno prevesti na hrvatski. Osim toga na žičari i dalje traju radovi s obzirom da je Grad tražio obavljanje dodatnih poslova na čeličnim ojačanjima žičare kako bi se povećala otpornost na potrese. 

„Obavještavamo Vas da je na obavljenim tehničkim pregledima u svrhu ishođenja uporabnih dozvola od strane povjerenstva za tehnički pregled građevina zatražena dopuna dokumentacije od izvođača Doppelmayr, koji to još nisu dostavili te je u tijeku dostava tražene dokumentacije“, odgovorio je Radio Sljemenu Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorne uređenje. 

Žičara Zagreb
I dalje bez uporabne dozvole (FOTO: HINA/Edvard Šušak)

Nije ovo prvi put da Bandić vulgarno najavljuje otvorenje „kapitalnih“ projekata u Zagrebu. Primjera je cijeli niz, a mi ćemo se prisjetiti onoga koji se dogodio otprilike u isto ovo vrijeme prije 16 godina. Tada je zagrebački gradonačelnik pred Božić 2014. godine, pred novinarima na temu renoviranja maksimirskog stadiona, „kao predsjednik povjerenstva za gradnju stadiona“ jamčio da će biti dovršen 2006. godine.

„Ako tako ne bude, možete mi pljunuti u lice“, javno je poručio Bandić.

Ipak, stadion nije bio dovršen zajamčene 2016. godine, a ni u mjesecima iza toga, pa je Lupiga na to obećanje Bandića podsjetila u srpnju 2017. godine, ali odgovor s objašnjenjima nismo čuli. 

Uostalom, nije čak ni prvi put da zagrebački gradonačelnik obećava otvorenje žičare, jer najavljivao je njeno puštanje u rad više puta.

„Sljemenska žičara bit će gotova u punom profilu do početka Snježne kraljice 2019. godine“, rekao je u svibnju 2017. godine, a najavljeno se, kao što znate, nije dogodilo. 

Inače, žičara ne radi još od lipnja 2007. godine, kada je na njoj, nakon 44 godine rada, otkazao elektromotor. Grad je prvo kanio popraviti postojeću žičaru, ali iz godine u godinu to se nije događalo, da bi se potom stidljivo počelo iz „dobro upućenih izvora“ najavljivati gradnja nove žičare, a tek 2016. godine Bandić je rekao kako on povremeno pita građane, odnosno „provodi ankete“ o tome što građani žele u Zagrebu, pa je dobio rezultat da je jedna od prvih želja građana – žičara.

Stara žičara - Zagreb
Žičara 1974. godine (FOTO: Wikimedia/J-E Nyström)

Planirana cijena izgradnje u međuvremenu je znatno narasla i s potpisivanjem više aneksa na postojeće ugovore dostigla najmanje 710 milijuna kuna. Ukupna vrijednost tih aneksa popela se na 29,9 posto od osnovnog ugovora, što je, zanimljivo, na rubu zakonskog dopuštenja koje propisuje maksimalnih 30 posto. Stoga se žičari počelo tepati kao najskupljoj žičari na svijetu. Tek u ljeto 2018. godine, dakle 11 godina nakon što je žičara prestala raditi, raspisan je natječaj za proizvođače radova.

Mediji su se u studenom raspisali o mogućim malverzacijama nakon što je na YouTubeu osvanuo video anonimnog autora potpisanog kao „Konspirator“ od sedam sati trajanja u kojem se uz mnoštvo dokumenata detaljno nabrajaju optužbe vezane uz gradnju. U Gradu su odgovornost za toliko poskupljenje prebacili na projektante koji su, prema njima, u projektnoj dokumentaciji pogriješili u procjeni cijene. Zbog svega je podneseno nekoliko kaznenih prijava, a USKOK i PNUSKOK počeli su provoditi izvide o „Slučaju žičara“. 

U takvoj je atmosferi Bandić na presici u studenom, uz pozive da „crknu ljubomorni“ (jer tko postavlja pitanja, taj je, naravno, ljubomoran) obećavao da će žičara „voziti“ 3. siječnja, a kako to i inače običava posljednjih godina, na novinarska pitanja odgovarao je uvredama.

„Vama nema pomoći“, odgovorio je jednoj kolegici na pitanje zašto se krivnja prebacuje na projektante, a Grad je potpisao sve potrebne dokumente i nije joj dao nikakav odgovor. Potom je na novo pitanje rekao kako je ovo „isto kao da smo u kokošinjcu“, naglasivši kako on nije tu da polaže račune novinarima, nego građanima, pokazujući da uopće ne razumije ni ulogu medija ni ulogu lokalnih vlasti. Sebe je tom prilikom nazvao „institucijom“ i rekao kako je njegova zadaća „nulta stopa tolerancije“ i kako on „mirno spava“, jer je „prvi na braniku poštivanja propisa i zakona“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Daniel Kasap

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije