„OBRANIT ĆEMO GA OPET“

Prosvjed u razrovanom parku na Savici najavljen za danas u 18 sati

ritn by: M.S. | 20.04.2017.
„OBRANIT ĆEMO GA OPET“: Prosvjed u razrovanom parku na Savici najavljen za danas u 18 sati
Odakle 12 milijuna kuna u gradskom proračunu za ovaj projekt, odakle uopće taj projekt, i kako ga je dobila tvrtka registrirana prije tek koji mjesec – pitanja su na koja odgovora nema. Bez rasprave, bez razmjene mišljenja, bez natječaja – stanari Trnjanske Savice preko noći stavljeni pred gotov čin. „Unatoč početku radova Inicijativa Čuvamo naš park poziva sve stanovnike Savice i grada Zagreba da nam se pridruže na prosvjednom skupu i spriječe daljnju devastaciju Parka Trnjanska Savica. Park je već jednom obranjen, obranit ćemo ga opet“, pozivaju iz Inicijative Čuvamo naš park na prosvjedno okupljanje u parku danas točno u 18 sati. Nakon što je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja poništilo lokacijsku dozvolu za gradnju crkve u parku, Grad Zagreb odlučio je preurediti ga i za dva mjeseca otvoriti „najljepši park u Zagrebu“ kojeg su stanari kvarta, vidjevši ilustraciju projekta, već prozvali „igralištem na tripu“.

Danas u 18 sati stanari Trnjanske Savice ponovo će prosvjedovati za svoj park na koji se, izgleda, baš namjerio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 

„Unatoč početku radova Inicijativa Čuvamo naš park poziva sve stanovnike Savice i grada Zagreba da nam se pridruže na prosvjednom skupu i spriječe daljnju devastaciju Parka Trnjanska Savica. Park je već jednom obranjen, obranit ćemo ga opet“, stoji u pozivu za prosvjedno okupljanje u parku danas točno u 18 sati

POZADINA PRIČE O CRKVI NA SAVICI: U trgovanju Zagreba s Crkvom spašava se zemljište tvrtke Bandićevog donatora

KVART 'RANJEN KOMUNIZMOM': Ima li Isusa na Savici i bez mješalice za beton?

Ova hitna akcija odgovor je na odluku o preuređenju parka o čemu su stanari Trnjanske Savice doznali niti deset sati prije nego što su u 6 ujutro u njihov park dopremljeni bageri koji su počeli raskopavati livade u čiju je obranu lani ustalo više tisuća građana. Uzalud. Nakon što je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja poništilo lokacijsku dozvolu za gradnju crkve u parku, Grad Zagreb odlučio je preurediti ga i za dva mjeseca otvoriti „najljepši park u Zagrebu“ kojeg su stanari kvarta, vidjevši ilustraciju projekta, već prozvali „igralištem na tripu“.

Bageri Savica
Ni rasprave, ni razmjene mišljenja, ni natječaja - samo bageri i kamioni (FOTO: Savica ZA Park)

"Pokušalo se mirno napraviti park i crkvu. Nisu se mogli pomiriti stavovi. Ostao je park kojeg ćemo urediti na najbolji mogući način. Bit će najljepši park u Zagrebu", rekao je gradonačelnik predstavljajući projekt i izbjegavajući novinarska pitanja. Poput onoga odakle 12 milijuna kuna u gradskom proračunu za ovaj projekt, odakle uopće taj projekt, i kako to da ga je dobila tvrtka registrirana prije tek koji mjesec

Tražili smo odgovore na ova pitanja u arhitektonskom uredu Ane Lovinčić koja potpisuje projekt, no na broj mobitela „Arhitekture u bijelom“ nitko se ne javlja. Naš upit gradska je služba za odnose s javnošću jutros proslijedila nadležnom uredu za prostorno uređenje grada, odgovor još čekamo.

„Milan Bandić opet provodi samovolju i iscrpljuje gradske resurse instrumentalizirajući ih u vlastitu promidžbu te izvodeći radove bez provedenog natječaja koji služi dobivanju najkvalitetnijeg rješenja, bez participacije stanovnika Trnjanske Savice i konzultacije struke“, stoji u reagiranju Inicijative stanara koja godinama pruža otpor ustrajnim nastojanjima Grada Zagreba da im promijeni pogled kroz prozor. Na javnoj gradskoj površini, bez ikakvih konzultacija s javnošću.

Stanari su o takvim planovima, naime, doznali tek večer ranije, kad je postavljenja ploča s planom preuređenja Parka Trnjanska Savica koji uoči lokalnih izbora ima postati „najljepši park u Zagrebu“. Nije prošlo ni deset sati, a bageri su sljedećeg jutra već u šest prionuli poslu.

Ni rasprave, ni razmjene mišljenja, ni natječaja – preko noći stavljeni pred gotov čin stanari Trnjanske Savice pozivaju sve stanovnike Zagreba, spremne ustati protiv ovakve prakse upravljanja javnim gradskim prostorima, na okupljanje u razrovanom parku danas u 18 sati.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Savica ZA Park

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije