NAJAVLJENO UKRCAVANJE - RAFF 2020

U iščekivanju morskog kina i gledanja filmova s pučine

ritn by: I.F. | 12.08.2020.
NAJAVLJENO UKRCAVANJE - RAFF 2020: U iščekivanju morskog kina i gledanja filmova s pučine
Poznat je termin održavanja jednog od najzanimljivijih domaćih filmskih festival koji se bavi istraživačkim temama, Rab Film Festivala - RAFF 2020. Iako je ovo tek drugo izdanje RAFF-a, prošle je godine njegov je program izazvao niz pozitivnih reakcija onih koji su imali priliku posjetiti ga, što zbog zanimljivog filmskog "menija", a što zbog zabavnih popratnih programa. Ovogodišnji termin održavanja festivala zapišite negdje u svoje podsjetnike – subota, 22. kolovoz, točno u 20 sati. Tada će, naime, u prekrasnoj rapskoj uvali Padova I, započeti neobična projekcija, svojevrsno morsko kino. Upravo na tom mjestu okončano je lani prvo izdanje festivala, kada se u uvali prikazala završna projekcija i održalo proglašenje pobjednika, a sve to publika je gledala s kaića koji su se blago njihali na moru. Unatoč epidemiji koronavirusa ukrcavanje će se dogoditi i ove godine, u skraćenoj varijanti i sasvim besplatno.

Poznat je termin održavanja jednog od najzanimljivijih domaćih filmskih festival koji se bavi istraživačkim temama, Rab Film Festivala - RAFF 2020. Iako je ovo tek drugo izdanje RAFF-a, prošle je godine njegov je program izazvao niz pozitivnih reakcija onih koji su imali priliku posjetiti ga, što zbog zanimljivog filmskog "menija", a što zbog zabavnih popratnih programa.

Ovogodišnji termin održavanja festivala zapišite negdje u svoje podsjetnike – subota, 22. kolovoz, točno u 20 sati. Tada će, naime, u prekrasnoj rapskoj uvali Padova I, započeti neobična projekcija, svojevrsno morsko kino. Upravo na tom mjestu okončano je lani prvo izdanje festivala, kada se u uvali prikazala završna projekcija i održalo proglašenje pobjednika, a sve to publika je gledala s kaića koji su se blago njihali na moru. 

„To je bilo jedno posve drugačije iskustvo doživljaja kina“, prisjećaju se organizatori Rab Film Festivala

Rab Film Festival - RAFF 2020
"Istina ne može biti odgođena" - moto je ovogodišnjeg Rab Film Festivala (IZVOR: RAF 2020)

Nažalost epidemija koronavirusa, kao i u brojnim drugim slučajevima, itekako se odrazila i na ovaj festival. 

„Ova godina mnogim je filmskim festivalima najizazovnija do sada. Neki su svoje održavanje morali odgoditi za drugi dio godine, neki su djelomično i/ili u potpunosti prešli na online izdanja, a neki su svoje izvođenje prilagodili trenutnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom virusa COVID-19“, rezimiraju organizatori. Ipak Rab Film Festival, u skraćenoj jednodnevnoj varijanti zbog pandemije, u skladu s preporučenim epidemiološkim mjerama uspjet će ukrcati svoju vjernu publiku u kaiće i priuštiti im sjajan doživljaj morskog kina što je, kako navode, iskorak u turističkoj i kino ponudi, ne samo grada i otoka Raba, nego i cijelog Jadrana i Hrvatske.

Vrijedi napomenuti kako će Rab Film Festival svoje posjetitelje u kaiće ukrcavati potpuno besplatno, a o tome što će sve imati priliku gledati Lupiga će svoje čitatelje izvijestiti na vrijeme. Za sad je poznato tek da je jedan od filmova koji će biti prikazani hvaljeni „Mater“, redateljski prvijenac Jure Pavlovića, u kojem glume Daria Lorenci-Flatz, Neva Rošić, Vera Zima, Anka Vučković, Marijo Jurković, Vinko Vuković, Marija Vrdoljak, Milivoj Barbir, Hrvoje Barbir Barba, Stephan Baumecker, Lili Jelinek i Till Patz. 

„Nakon godina provedenih u Njemačkoj, Jasna se vraća u Hrvatsku kako bi se brinula o majci, koja je na umoru. Majčino onemoćalo tijelo čak i prikovano za krevet zrači zastrašujućim autoritetom koji se nadvija nad svima u njezinoj blizini. Kako dani prolaze Jasna se zapleće u mrežu zamjeranja od kojih je očajnički pokušavala pobjeći. Hoće li se uspjeti suprotstaviti majci ili će konačno nestati pod njezinim teškim zagrljajem?“, stoji u opisu filma koji je premijerno prikazan na jednom od renomiranijih europskih festivala, onom u estonskom Tallinu.

Iz RAFF-a pozivaju i sve Rabljanje i njihove goste koji imaju svoje barke da 22. kolovoza dođu u uvalu i budu dio ovog spektakularnog kina.

Lupiga.Com 

Naslovna fotografija: RAFF

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije