NAJAVLJEN SPEKTAKL

Neokrunjeni junaci na ZFF-u

ritn by: I.F. | 30.10.2018.
NAJAVLJEN SPEKTAKL: Neokrunjeni junaci na ZFF-u
Svjetska izbjeglička kriza, regruti ISIS-a, silovanja, položaj žena u društvu, odlazak mladih u bolju budućnost, samo su neke od tema kojih će se dotaknuti ovogodišnji Zagreb Film Festival. Program Lupiginog festivalskog miljenika objavljen je danas, a za nagradu Zlatna kolica konkurirat će jedanaest dugometražnih te deset međunarodnih kratkometražnih i deset domaćih kratkih filmova. Što će se sve naći u programu ZFF-a, šesnaestog po redu, na konferenciji za medije otkrili su direktor festivala, Boris T. Matić, izvršni direktor, Hrvoje Laurenta, koordinatorica programa, Selma Mehadžić te producentica Lana Matić. Festival će trajati osam dana, od 11. do 18. studenog, a ove godine će osim Zagreba, u sklopu programa ZFF putuje, „navratiti“ i u još 15 hrvatskih gradova, ali i dva dječja sela – SOS Dječje selo Ladimirevci i SOS Dječje selo Lekenik.

Svjetska izbjeglička kriza, regruti ISIS-a, silovanja, položaj žena u društvu, odlazak mladih u bolju budućnost, samo su neke od tema kojih će se dotaknuti ovogodišnji Zagreb Film Festival. Program Lupiginog festivalskog miljenika objavljen je danas, a za nagradu Zlatna kolica konkurirat će jedanaest dugometražnih te deset međunarodnih kratkometražnih i deset domaćih kratkih filmova. Što će se sve naći u programu Zagreb Film Festivala, šesnaestog po redu, na konferenciji za medije otkrili su direktor festivala, Boris T. Matić, izvršni direktor, Hrvoje Laurenta, koordinatorica programa, Selma Mehadžić te producentica Lana Matić.

Festival će trajati osam dana, od 11. do 18. studenog, a ove godine će osim Zagreba, u sklopu programa ZFF putuje, „navratiti“ i u još 15 drugih hrvatskih gradova, ali i dva dječja sela – SOS Dječje selo Ladimirevci i SOS Dječje selo Lekenik. Lokacije održavanja su također poznate – kino Europa, kino Tuškanac, Muzej suvremene umjetnosti, F22 Nova akademska scena, Narodno sveučilište Dubrava i Kulturni centar Travno. U bogatom programu moći će uživati i oni koji su sudjelovali u Lupiginoj crowdfunding kampanji na Indiegogo platformi te odabrali perkove koje nam je donirao Zagreb Film Festival. 

„Glavni program 16. ZFF-a predstavlja 12 novih autora i njihove prve ili druge filmove, a njih 11 natječe se za glavnu festivalsku nagradu Zlatna kolica. Filmovi sa svih strana svijeta, od Italije i Islanda do Tajlanda i Perua, jezikom filma kroz osobne priče progovaraju o vrućim temama – svjetskoj izbjegličkoj krizi, regrutima ISIS-a, silovanju, položaju žena u društvu i odlasku mladih u bolju budućnost; priče o ljudima koji na svojim životnim prekretnicama postaju neokrunjeni junaci“, na samom je početku konferencije za medije istaknuo Boris T. Matić

Boris T. Matić
"Jezikom filma kroz osobne priče progovara se o vrućim temama" - Boris T. Matić (FOTO: ZFF/Julien Duval)

Direktor festivala danas nam je ukratko predstavio i filmove iz glavnog programa, a tamo se nalaze sljedeći filmovi - „Dragi sine“, „Divljina“, „Voljeni“, „Sve je dobro“, „Halla ide u rat“, „Reatblo“, „Manta Ray“, „Kao da je moj sin“, „Sam samcat“, „Stari momci“ i „Sidro i nada“.

„Radnja filma 'Dragi sine' tuniškog redatelja Mohameda Ben Attie prati agoniju jednog oca, sasvim prosječnog urbanog Tunižanina nakon što mu se sin, student pridruži redovima ISIS-a. Tunis je zemlja s najvećim brojem islamističkih regruta po glavi stanovnika, a redatelja je prvenstveno zanimalo kako njihov odlazak utječe na njihove obitelji“, kaže Matić, ističući i „Divljinu“, debitantsko redateljsko ostvarenje američkog indie glumca Paula Danoa, kojeg se šira javnost najbolje sjeća po filmu „Mala miss Amerike“. Matić objašnjava kako je to istovremeno i film odrastanja i feministički film, koji donosi priču o razvodu braka iz perspektive jednog četrnaestogodišnjaka, a da Dano sjajno režira najbolje glumce svoje generacije, kao što su Carey Mulligan i Jake Gyllenhaal.

„Junakinja dirljive brazilske drame 'Voljeni' u režiji Gustava Pizzija suočava se sa 'sindromom praznog gnijezda' nakon što joj najstariji sin najavi odlazak na drugi kontinent, dok se 'Sve je dobro', diplomski film njemačke redateljice Eve Trobisch, nagrađen kao najbolji debitantski film u Locarnu, bavi čestim problemom neprijavljivanja silovanja. Protagonistica, iako snažna žena, odlučuje se na šutnju sve dok posljedice te njene odluke ne postanu neizdržive. U uvrnutoj islandskoj akcijskoj komediji 'Halla ide u rat' Benedikta Erlingssona, glavna junakinja mora odabrati između ekoterorizma i majčinstva“, nastavlja direktor Zagreb Film Festivala.

Spomenuo je i „Retablo“, film peruanskog redatelja Alvara Delgado-Aparacia, koji je nagrađen kao najbolji debitant na ovogodišnjem Berlinaleu. Film, kaže, gledatelje vodi u religioznu seosku zajednicu u Andama, gdje tematizira odnos oca i sina koji se zakomplicira nakon neočekivanog obrata u stilu „Planine Brokeback“. Iz dalekog Tajlanda u Zagreb dolazi Phuttiphong Aroonpheng s filmom „Manta Ray“ iza kojeg stoji prestižna nagrada za najbolji film sekcije Horizonti Venecijanskog festivala. Radi se o slojevitoj priči s motivom krađe identiteta, koja ukazuje na nesretnu sudbinu naroda Rohindža, već dugo godina najprogonjenije etničke manjine na svijetu. 

No, Zagreb Film festival ni ove godine neće proteći bez premijera hrvatskih filmova i manjinskih produkcija.

„Nastavak međunarodne karijere Tihane Lazović pozdravljamo u filmu 'Kao da je moj sin' talijanske redateljice Costanze Quatriglio. Temeljen na istinitim događajima, film prati dva brata nastanjena u Italiji nakon bijega iz Afganistana kojima se okrene svijet kada saznaju da im je majka još uvijek živa. 'Sam samcat' Bobe Jelčića film je o ocu koji zbog želje da viđa kćer završava u labirintu hrvatske socijalne službe, a 'Teret' Ognjena Glavonića u priči o vozaču kamiona koji prevozi tajanstveni teret progovara o zataškavanju ratnih zločina u Srbiji za vrijeme Miloševićeva režima. Scenarij se temelji na istinitoj priči, a razvijan je 2013. godine na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij. Premijerno je prikazan u canneskom programu 15 dana autora, a Leon Lučev osvojio je Srce Sarajeva za najboljeg glumca. U glavni program uvrštene su i dvije romantične komedije - 'Stari momci', suvremena obrada priče o Cyranu de Bergeracu s Alexom Lawtherom svidjet će se ljubiteljima poetike Wesa Andersona, a u filmu 'Sidro i nada' Carlosa Marquesa-Marceta, koji se prikazuje izvan konkurencije gledamo Oonu i Geraldinu Chaplin“, sumirao je Boris T. Matić.

Tko će odnijeti Zlatna kolica u natjecateljskom programu dugometražnog filma odlučit će žiri u sastavu - Juho Kuosmanen, redatelj, Maja Miloš, redateljica i Deborah Kara Unger, glumica.

Kao što smo već rekli, u međunarodni kratkometražni program uvršteno je deset filmova, kao i u domaćem natjecateljskom programu Kockice, kojim festival promiče nadolazeće hrvatske autore. O tim natjecateljskim programima nešto više rekla nam je programska koordinatorica Selma Mehadžić.

Selma Mehadžić
"Ponosnismo što će svoju zagrebačku premijeru imati i domaći film 'Lada Kamenski', nagrađivani metafilm o ženama koje više nisu poželjne na tržištu rada" - Selma Mehadžić (FOTO: ZFF/Julien Duval)

„U Kockicama gledamo 'Trešnje', novi film naše istaknute montažerke i redateljice Dubravke Turić, debitantski film Leona Lučeva 'Malo se sjećam toga dana' te nova ostvarenja perspektivnih autora Hani Domazet, Tomislava Đurineca, Igora Jelinovića, Renate Lučić, Andrije Mardešića, Mladena Stanića, Vanje Vascarca i Nikice Zdunić“, istaknula je Mehadžić. 

Podsjetila je i kako se, osim u Glavnom programu ZFF-a, nagrade dodjeljuju i u natjecateljskim programima PLUS i Ponovno s nama

„PLUS je namijenjen svim generacijama gledatelja, a posebno odiše mladenačkim duhom jer predstavlja filmove koje biraju, a potom i ocjenjuju srednjoškolci. Gledamo, između ostalih, novi film belgijskog majstora drame Joachima Lafossea 'Na putu' i modernu afričku bajku britansko-zambijske redateljice Rungano Nyoni 'Ja nisam vještica', a pravo stilsko osvježenje donosi šarmantna oda studentskim danima u Berlinu 'Ja sam Julia' španjolske redateljice Elene Martín. Program Ponovno s nama posvećen je daljnjem praćenju stvaralaštva autora čiji su filmovi već prikazani u glavnom programu ZFF-a, a najboljem filmu dodjeljuje se nagrada Zlatni bicikl. Uz nove filmove Lászla Nemesa i Debre Granik, program uključuje feelgood komediju 'Zimske mušice' u režiji Olma Omerzua o adolescentima u potrazi za avanturom života, originalnu komediju o izraelsko-palestinskom sukobu 'Tel Aviv gori' u režiji Sameha Zoabija, novi film Aide Begić 'Ne ostavljaj me'“, kaže programska koordinatorica, napominjući kako su organizatori ponosni što će svoju zagrebačku premijeru u programu Ponovno s nama imati i domaći film „Lada Kamenski“ u režiji Sare Hribar i Marka Šantića, nagrađivani metafilm o ženama koje više nisu poželjne na tržištu rada.

Za odluku o pobjedniku međunarodnog kratkometražnog glavnog programa i Kockica zaduženi su: redatelj i scenarist György Mór Kárpáti, producentica i programska direktorica Filmskog festivala Herceg Novi Jelena Mišeljić, te redatelj Matija Vukšić. Filmove iz programa Ponovno s nama ocjenjivat će članice hrvatskih strukovnih udruga: direktorica fotografije i redateljica Bojana Burnać (HDFD), redateljica Jasna Nanut (DHFR) i producentica Marina Andree Škop (HRUP), dok je žiri za ocjenjivanje filmova iz programa PLUS čini pet srednjoškolaca - Lucija Brašnić, Klara Jovanov, Rene Rehak, Dominik Sečen i Lea Vukmanić.

A što nas sve očekuje u popratnom programu otkrio nam je izvršni direktor ZFF-a, Hrvoje Laurenta. Tu su, već tradicionalno programi poput Velikih 5, Dani LUX filma, Moj prvi film i Bibjada, a ovogodišnji festival bit će bogatiji za još dva potpuno nova programa. Radi se o programima Kino u kinu te Tajkuni: Jučer, danas, sutra.

„Kino u kinu posveta je čarobnom ritualu zajedničkog gledanja filmova, a navest će nas da se zapitamo što je film bez kinodvorane i što je festival bez zajednice koja dijeli filmske trenutke. Između ostalog, gledamo Wendersovo ljubavno pismo kinima 'Kraljevi ceste', poetski dokumentarac Ivana Ramljaka 'Kino otok' i film o birminghamskom kinu Electric, najstarijem aktivnom kinu u Britaniji. Drugi programski novitet ZFF-a Tajkuni: Jučer, danas, sutra donosi filmske priče o bogatim moćnicima i novopečenim bogatašima, profilima koje smo jako dobro upoznali u recentnoj hrvatskoj stvarnosti, a sad ih gledamo iz pristojne udaljenosti na velikom platnu“, kaže Laurenta.

Hrvoje Laurenta
"Program Tajkuni: Jučer, danas, sutra donosi filmske priče o bogatim moćnicima i novopečenim bogatašima, profilima koje smo jako dobro upoznali u recentnoj hrvatskoj stvarnosti" - Hrvoje Laurenta (FOTO: Julien Duval)

Velikih 5 donosi nam izbor filmova iz pet najvećih europskih kinematografija, a ove godine uključuje nova ostvarenja najzvučnijih europskih imena: Oliviera Assayasa („Dvostruki životi“, Francuska), Paola Sorrentina („Loro“, Italija), Christiana Petzolda („Tranzit“, Njemačka), Washa Westmorelanda („Colette“, UK) i Jaimea Rosalesa („Petra“, Španjolska). U sklopu programa Moj prvi film gledatelji će otputovati u Češku, odnosno moći će pogledati prve filmove legendarnih redatelja - Miloša Formana, Jiříja Menzela, Věre Chytilove, Ivana Passera, Jana Němeca i Jana Svěráka.

U Danima LUX filma bit će prikazana tri finalista nagrade Europskog parlamenta – već spomenuta islandska akcijska komedija „Halla ide u rat“ Benedikta Erlingssona; njemačka drama „Styx“ Wolfganga Fischera i nagrađivani srpski dokumentarac „Druga strana svega“ Mile Turajlić. Na Bibijadi, koja se održava već jedanaest godina, namijenjena je kako joj i samo ime govori, najmlađima. Novosti u ovom programu su Moj prvi odlazak u kino, program za one „još mlađe“ – od tri godine starosti. Tamo će se prikazati osam kratkometražnih animiranih filmova iz Češke u odabiru Jaroslave Hynštove, selektorice Zlín Film Festivala.

„Ove godine dotaknut ćemo se mnogih važnih aspekata u ciklusu proizvodnje filma, od razvoja projekta, pisanja scenarija, financiranja i koprodukcijskih mogućnosti, ali i inovativnih metoda korištenja virtualne stvarnosti te videoigara. Nakon što smo na prethodnom izdanju ZFF-a po prvi put u službenom programu festivala prikazali film razvijan na radionici Moj prvi scenarij ('Žaba' Elmira Jukića), ove godine s ponosom najavljujemo hrvatsku premijeru filma 'Teret' srpskog redatelja Ognjena Glavonića, premijerno prikazanog u Cannesu, a koji je također razvijan na radionici Moj prvi scenarij“, najavila je program INDUSTRIJE, ZFF-ove platforme za edukaciju i umrežavanje profesionalaca, producentica Lana Matić.

Lana Matić
"Ove godine u suradnji s udrugom Are You Syrious organiziramo VR radionicu Virtualni Alep" - Lana Matić (FOTO: ZFF/Julien Duval)

Navela je i kako u goste stižu brojna istaknuta imena filmske industrije, a istaknula je producenticu Marianne Slot, stalnu suradnicu Larsa von Triera, koja je radila i na filmu „Halla ide u rat“, kao i film „Nježna žena“ u režiji Sergeja Loznitsa u sklopu njenog masterclassa pod nazivom Koprodukcije: ljubavna priča. 

„Masterclass predavanje Kreativost iz ograničenja održat će nagrađivani islandski redatelj i scenarist Hafsteinn Gunnar Sigurðsson čiji film 'Kucni u drvo' trenutačno gledamo na redovnom kino repertoaru. U suradnji s Restart Labelom i Kinedokom mađarski redatelj Balazs Simonyi predstavit će studiju slučaja svog uspješnog dokumentarca 'Ultra' u kojemu je istovremeno redatelj i protagonist. Mladi i tehnologija u stalnom su fokusu INDUSTRIJE pa tako ove godine u suradnji s udrugom Are You Syrious organiziramo VR radionicu Virtualni Alep. Tijekom radionice sudionici će se upoznati s projektom sirijskog dječaka Mohameda Kteiša koji je na uništenje svog rodnog grada Alepa odgovorio rekonstruirajući gradske znamenitosti pomoću makete koja je naknadno pretočena u virtualnu stvarnost – ali i slijediti njegov primjer i 'rekonstruirati' Zagreb“, zaključila je Lana Matić.

Za kraj spomenimo kako će u programu Festivali pod reflektorom biti predstavljena suradnja s pet važnih europskih festivala čiji su selektori za ZFF-ovu publiku izabrali filmove prikazane na njihovom posljednjem izdanju. Radi se o programima Berlinale Shorts (izbor iz natjecanja kratkometražnog filma), Festival mediteranskog filma Split (dugometražni film), Međunarodni filmski festival u Sofiji (pobjednik balkanske sekcije), Sarajevo Film Festival (izbor iz BiH programa) i Venecijanski filmski festival (selekcija iz programa Horizonti). Dakle, jasno je, i ove godine na Zagreb Film Festivalu očekuje nas spektakl, stoga vam preporučujemo da budete njegovim dijelom. Kako biste se pripremili najbolje je da se pobliže upoznate s programom

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: ZFF/Julien Duval

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije