LIBURNIJA UPLOVLJAVA

Najkvalitetniji hrvatski dokumentarci na jednom mjestu

ritn by: I.K. | 10.02.2017.
LIBURNIJA UPLOVLJAVA: Najkvalitetniji hrvatski dokumentarci na jednom mjestu
Liburnija uplovljava, a prva postaja je Zagreb. Vrijeme: subota i nedjelja od 18 sati. Mjesto: Dokukino KIC. Program: pobjednici i nagrađeni na prošlogodišnjem Liburnia Film Festivalu, dakle najbolji među najrelevantnijim hrvatskim dokumentarcima, s gostima, autorima, producentima, ekipom i akterima spremnim da odgovore na pitanja publike. Prvi je na redu, u subotu u 18 sati, film „Slobodni“ Tomislava Žaje, nagrađen za najbolju režiju, a koji progovora o ljudima zatvorenim u ustanove za osobe s intelektualnim teškoćama i njihovom putu oslobođenja. Od 20 sati prikazivat će se dobitnik nagrade u regionalnoj konkurenciji, „Kratki obiteljski film“ - nesvakidašnja priča starije gospođe Marice koja je odležala dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog napada nožem na snahu. Kraj subotnjeg programa rezerviran je za film koji ne treba posebno predstavljati, pobjednik LFF-a i nagrađen na još brojnim festivalima, „Dum spiro spero“ autora Pere Kvesića.

Liburnija uplovljava, a prva postaja je Zagreb. Vrijeme: subota i nedjelja od 18 sati. Mjesto: Dokukino KIC. Program: pobjednici i nagrađeni na prošlogodišnjem Liburnia Film Festivalu, dakle najbolji među najrelevantnijim hrvatskim dokumentarnim filmovima, s gostima, autorima, producentima, ekipom i akterima spremnim da odgovore na pitanja publike. 

Prvi je na programu, u subotu u 18 sati, film „Slobodni“ Tomislava Žaje, nagrađen za najbolju režiju. „Slobodni“ progovora o ljudima zatvorenim u ustanove za osobe s intelektualnim teškoćama i njihovom putu oslobođenja. Gost je sam redatelj Tomislav Žaja

Od 20 sati prikazivat će se dobitnik nagrade u regionalnoj konkurenciji, „Kratki obiteljski film“. Film priča nesvakidašnju priču starije gospođe Marice koja je odležala dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog napada nožem na snahu. O Marici i filmu će govoriti redatelj Igor Bezinović te ko-scenarist i producent Leon Rizmaul. 

Kraj subotnjeg programa rezerviran je za film koji ne treba posebno predstavljati, pobjednik LFF-a i nagrađen na još brojnim festivalima, „Dum spiro spero“ autora Pere Kvesića u kojem on meditira o životu, smrti, nadi, umjetnosti, svakodnevici i vremenu koje nam ističe. O filmu i koječemu će govoriti i njegov autor, odnosno – glavni akter, pisac, novinar, fotograf, bloger i (još uvijek) živa legenda grada Zagreba. 

Nedjeljni program počinje s dobitnikom nagrade žirija, te nagrada za fotografiju i dizajn zvuka, filmom „Iza lica zrcala“ Katarine Zrinke Matijević, intimnom pričom o gubitku i njegovom prevladavanju, osobnim iskustvima i iskustvima predaka propraćenom fascinantnim, ali i o zastrašujućim slikama Like. Uz redateljicu, s publikom će razgovarati i tehnička ekipa, dizajneri zvuka Vesna Biljan Pušić i Ivan Zelić, te direktor fotografije Vjeran Hrpka. 

Sljedeći na programu je dobitnik nagrade za najbolju montažu, „Turizam“ Tonćija Gaćine koji hvata razne aspekte Jadrana u turističkoj sezoni, uključujući i ad-hoc sadržaje namijenjene isključivo turistima. Gosti će biti redatelj i montažer Jan Klemche. 

Za kraj uplovljavanja ostavljen je dobitnik nagrade publike, hrvatsko-talijanska koprodukcija „Tanka linija“ Nine Mimice i Paule Sangiovanni koja tematizira ratne zločine silovanja u Somaliji kroz razgovore s nekadašnjom žrtvom, a sada aktivisticom te talijanskim vojnikom Ujedinjenih naroda čija je jedinica bila umiješana u neke od zločina. S publikom će razgovarati producentica Dijana Mlađenović. 

Do svog novog izdanja u Opatiji krajem ljeta, u planu je da Liburnija uplovi i u druge luke. U svakom slučaju, gostovanje u Zagrebu je prilika da se podsjetimo najkvalitetnijih hrvatskih dokumentarnih filmova prošle godine.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: LFF

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NORMALIZACIJA ZLA: Zemlja zapela u paklu teorija zavjere

  27.10.2022.

  Sofija Kordić

  NORMALIZACIJA ZLA: Zemlja zapela u paklu teorija zavjere

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Loše je biti i američka „korisna budala“

  26.10.2022.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Loše je biti i američka „korisna budala“

 3. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Savršen preslik današnjeg svijeta

  19.10.2022.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Savršen preslik današnjeg svijeta

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije