PRIČE O LJUDSKIM PRAVIMA

Sjajni filmovi, a ulaznice besplatne

ritn by: A.F. | 02.12.2023.
PRIČE O LJUDSKIM PRAVIMA: Sjajni filmovi, a ulaznice besplatne
Festival posvećen ljudskim pravima, Human Rights Film Festival, ponovno se ukazuje u Zagrebu s cijelim nizom sjajnih uradaka koje ne bi trebalo propustiti. Mjesto otvaranja je zagrebačka Kinoteka, s početkom u 19 sati, a za uvod je važno istaknuti kako je ulaz na sve filmske programe slobodan. Kao i inače i ovogodišnji, 21. po redu. Human Rights Film Festival u fokusu ima autorske filmove i filmove koji se bave pitanjima ljudskih prava. Osim u Kinoteci, festival će se održavati i u Dokukinu Kulturno informativnog centra (KIC), što je ujedno i adresa govorničkog dijela programa. U tom dijelu programa održat će se tribine na razne teme o ljudskim pravima. Festival će trajati sve do subote, 9. prosinca, a već dobro poznati organizatori su Multimedijalni institut društveno-kulturnog centra MaMa i Udruženje za razvoj kulture (URK) kluba Močvara. Festival otvara film „Što da se radi?“ nagrađivanog Gorana Devića.

Festival posvećen ljudskim pravima, Human Rights Film Festival, ponovno se ukazuje u Zagrebu s cijelim nizom sjajnih uradaka koje ne bi trebalo propustiti. Mjesto otvaranja je zagrebačka Kinoteka, s početkom u 19 sati, a za uvod je važno istaknuti kako je ulaz na sve filmske programe slobodan.

Kao i inače i ovogodišnji, 21. po redu. Human Rights Film Festival u fokusu ima autorske filmove i filmove koji se bave pitanjima ljudskih prava. Osim u Kinoteci, festival će se održavati i u Dokukinu Kulturno informativnog centra (KIC), što je ujedno i adresa govorničkog dijela programa. U tom dijelu programa održat će se tribine na razne teme o ljudskim pravima. Festival će trajati sve do subote, 9. prosinca, a već dobro poznati organizatori su Multimedijalni institut društveno-kulturnog centra MaMa i Udruženje za razvoj kulture (URK) kluba Močvara.

„Raspored i detalje ovogodišnjeg programa može se pronaći na službenim stranicama festivala, a ulaznice se mogu podići na blagajni kina Kinoteka svakodnevno, sat vremena prije prve dnevne projekcije“, savjetuju organizatori Human Rights Film Festivala svim posjetiteljima.

Festival otvara film „Što da se radi?“ nagrađivanog hrvatskog redatelja kratkih i dugometražnih dokumentaraca, Gorana Devića. Na premijeri dugometražnog igrano-dokumentarnog filma snimanog 11 godina možete pogledati priču o propasti jednog industrijskog giganta, odnosno o tome kako je tvornica željezničkih vozila Gredelj ušla u stečaj. Autor će svoj rad osobno predstaviti zagrebačkoj publici. U sižeu filma protagonist Željko, inače šef sindikata Gredelja, shrvan je krivnjom zbog smrti svog zamjenika Mladena koji je izvršio samoubojstvo zbog posljedično velikih javnih prosvjeda i sukoba unutar samog sindikata. 

„Devićev je film paradigmatična priča Hrvatske, ali i ostalih istočnoeuropskih tranzicijskih zemalja“, pojašnjavaju organizatori Human Rights Film Festivala. 

„Što da se radi?“ na festivalskom rasporedu je i u subotu 9. prosinca, na zadnji dan festivala.

Nakon Devićevog uratka program se nastavlja projekcijom filma „Glazba“ njemačke redateljice Angele Shanelec, u 21:15 sati. Ovaj igrani film dobitnik je Srebrnog medvjeda za scenarij na ovogodišnjem Berlinaleu. Radnja se isprepliće u naraciji s grčkim mitom o Edipu, odnosno glavni lik Jon nakon što je po rođenju ostavljen u grčkim planinama u olujnoj noći – biva usvojen. Nekoliko godina kasnije kao mlada odrasla osoba završava u zatvoru zbog ubojstva iz nehata te se zaljubljuje u zatvorsku čuvaricu i s njom dobiva dijete. U jednoj od uloga u ovom filmu se pojavljuje i hrvatski redatelj Mate Ugrin, a fotografiju u filmu potpisuje srpski filmaš Ivan Marković.

Drugog dana Festivala, utorak 5. prosinca, u Kinoteci s početkom u 17 sati bit će prikazan dokumentarac „Beskonačno sjećanje“ čileanske redateljice Maite Alberdi. Unutar dokumentarca možemo promatrati portret jedne bezuvjetne ljubavi. Augusto Góngora i Paulina Urrutia par su već 23 godine, Augusto je jedan od najistaknutijih novinara i televizijskih voditelja u Čileu, a Paulina je glumica koja je svojevremeno bila ministrica kulture i umjetnosti. Njihov odnos je specifičan zbog toga jer Augusto boluje od Alzheimerove bolesti, a ono što ih drži zajedno je humor. U nastavku programa bit će prikazani „Zlo ne postoji“ japanskog redatelja Ryûsukea Hamaguchija nagrađen Srebrnim lavom na Venecijanskom filmskom festivalu te nagradom FIPRESCI Međunarodne federacije filmskih kritičara, a radnja filma govori o ruralnoj gentrifikaciji. Osim toga na rasporedu u utorak je i film „Klub Nula“ redateljice i scenaristice Jessice Hausner iz Austrije.

U isto vrijeme u Dokukinu KIC, u 17 sati počinje tribina i projekcija filmova na kojoj će sudjelovati i Afsun Moshiry, iranska filmska kustosica i producentica koja je za 21. Human Rights Film Festival sastavila poseban program kratkih filmova o društvu i ženskim pravima u Iranu. Potom u 19 sati slijedi premijera novog film redateljice Alise Kovalenko iz Ukrajine, „Mi nećemo nestati“. Glavni likovi njenog dijela tinejdžeri su koji svoju ratnu stvarnost u ukrajinskom Donbasu prekidaju s ekspedicijom na Himalaje, najviši svjetski vrh. 

U srijedu i četvrtak na Festivalu su planirane projekcije filmova nagrađivanih na najvažnijim međunarodnim filmskim festivalima. Jedan od njih je film nagrađen nagradom publike u Locarnu, „Stari hrast“, britanskog redatelja Kena Loacha. Film se bavi imigrantskim pitanjima, ksenofobijom i sustavnim zanemarivanjem radnika u jednom selu na sjeveroistoku Engleske. Tu je i dokumentarac „Suha trava“ Nuri Bilge Ceylana redatelja iz Turske, koji se bavi profesorom kojeg je maloljetna učenica optužila za zlostavljanje. Film je dobio nagradu za najbolju glumicu na slavnom festivalu u Cannesu. 

Autor filma „Zona interesa“ je britanski scenarist i redatelj, dobitnik više nagrada na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, među kojima su i Grand Prix te nagrada FIPRESCI. Također ima i pet nominacija za Europsku filmsku nagradu. Radnja filma je usmjerena na život zapovjednika njemačkog koncentracijskog logora Auschwitz iz Drugog svjetskog rata. 

„Ingeborg Bachmann: Putovanje u pustinju“ biografski film redateljice i jedne od najznačajnijih pjesnikinja njemačkog govornog područja – Margarethe von Trotta – prikazan je na ovogodišnjem Berlinaleu. Protagonistica je luksemburška glumica Vicky Krieps, a hrvatskoj publici je poznata i kao carica Sisi u filmu "Korzet".

Premijerno će se zagrebačkoj publici na Human Rights Film Festivalu prikazati igrani eksperimentalni film „Polako nikuda“ hrvatskog autora Damira Čučića. Sadržaj ovog filma je upotpunjen ljubavnom pričom Olega i Marte koja je smještena u blisku budućnost i ispričana dva puta zaredom, sa zamjetnim varijacijama. Film je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu. 

Nadalje, na programu možete vidjeti i film o korelacijama između slike i zvuka, zemalja Nizozemske i Indonezije, kolonijalizmu, te odnosu oca i kćeri koji je režirala Fiona Tan iz Nizozemske, a nosi naziv „Draga Fiona“

Pored repriznih projekcija filmova, u petak, 8. prosinca, održat će se i govorni program sastavljen od tribine o edukaciji udruga oko Povelje o temeljnim ljudskim pravima, a sutradan također u prostorijama Dokukina KIC održat će se projekcija filma „Svaka igra, svaka dobiva“ novinarke i autorice Silvane Menđušić o energetskom sektoru Hrvatske, koja pokušava dati odgovor na pitanje tko su gospodari plina u Hrvatskoj.

Jedna od najznačajnijih premijera za vikend bit će dokumentarno-fikcionalna biografija „Orlando, moja politička biografija“ filozofa i trans aktivista Paula B. Preciada koja će biti na filmski platnima u subotu 9. prosinca.

Ukoliko ste jedan od ljubitelja filmova koji ne propušta filmova svjetske i domaće produkcije, više o navedenim filmovima možete pronaći na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Što da se radi?/Goran Dević

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije