26:4 ZA ŠKORU

Analizirali smo kampanje Miroslava Škore i Tomislava Tomaševića na Facebooku

ritn by: Ivor Fuka | 28.05.2021.
26:4 ZA ŠKORU: Analizirali smo kampanje Miroslava Škore i Tomislava Tomaševića na Facebooku
Točno u ponoć će nastupiti predizborna šutnja kojom će se spustiti zastor nad jednom od najprljavijih političkih kampanja kojoj je svjedočila suvremena Hrvatska. Tim povodom donosimo kratku analizu kampanje koja se između dva takmaca za mjesto zagrebačkog gradonačelnika, Miroslava Škore i Tomislava Tomaševića, odvijala na društvenim mrežama. Kandidat Domovinskog pokreta od tada do danas kada završava kampanja objavio je 34 statusa. Miroslav Škoro kao glavnu nit vodilju u svojoj kampanji za drugi krug izbora odabrao je blaćenje političkog protivnika. Da je to činjenica govori podatak kako je čak 26 od 34 objave posvećeno Tomaševiću i njegovoj političkoj opciji. Za razliku od svog protukandidata, kandidat platforme Možemo! za zagrebačkog gradonačelnika odlučio je govoriti o konkretnim programima koje nudi. Od 40 njegovih objava, samo četiri su posvećene njegovom suparniku, a tek jednom je Tomašević izričito spomenuo Škoru.

Točno u ponoć će nastupiti predizborna šutnja kojom će se spustiti zastor nad jednom od najprljavijih političkih kampanja (vidi link) kojoj je svjedočila suvremena Hrvatska. Tim povodom donosimo kratku analizu kampanje koja se između dva takmaca za mjesto zagrebačkog gradonačelnika, Miroslava Škore i Tomislava Tomaševića, odvijala na društvenim mrežama. 

Točnije, fokusirat ćemo se samo na Facebook. Naime, Miroslav Škoro, primjerice, ima profil na Twitteru iz vremena kada je bio „samo“ pjevač zabavne glazbe, ali taj profil nije u funkciji već godinama, dok Domovinski pokret Grada Zagreba nije „tvitnuo“ još od veljače ove godine, a ima tek 37 pratitelja. S druge strane Tomašević koristi Twitter, ali vrlo rijetko. Od prvog kruga lokalnih izbora čelnik platforme Možemo! nije objavio niti jedan jedini tweet. Njegova politička platforma nešto se više služi Twitterom, ali ipak poprilično skromno što začuđuje za opciju koja ima pretenziju predstavljati se kao „snaga mladih“. Od 16. svibnja „tvitnuli“ su tek 14 puta. Pri tom treba imati na umu da se ne radi o lokalnom Možemo!, dakle o zagrebačkoj podružnici, nego o profilu koji pokriva cijelu Hrvatsku. Istovremeno, Zagreb je NAŠ! koji je dio ove platforme, na kojeg bi se moglo gledati kao na zagrebačku podružnicu, nema niti jedan tweet. Dakle, što se drugih društvenih mreža tiče, čini se da se ovi politički takmaci, čvrsto drže samo Facebooka.

U obzir smo, stoga, uzeli samo objave Miroslava Škore i Tomislava Tomaševića na Facebooku i analizirat ćemo ih samo od onog trenutka kada je postalo poznato da s Tomaševićem u drugi krug ulazi Škoro, dakle od 16. svibnja.

Kandidat Domovinskog pokreta od tada do danas kada završava kampanja objavio je 34 statusa. Miroslav Škoro kao glavnu nit vodilju u svojoj kampanji za drugi krug izbora odabrao je blaćenje političkog protivnika. Da je to činjenica govori podatak kako je čak 26 od 34 objave posvećeno Tomaševiću i njegovoj političkoj opciji, pri čemu je Škorin tim odlučio ići toliko daleko da je s hrpe aktera civilnog društva uzeo naramak udruga, pa čak i državne zaklade, i ustvrdio da su sve to filijale „hobotnice“ Možemo!. 

Tomislav Tomašević - Miroslav Škoro
Tomašević i Škoro na jednom od brojnih sučeljavanja održanih prošlog tjedna (SCREENSHOT: RTL Direkt)

Očito je Škoro procijenio da, što se tiče programa, ne može parirati konkurentu te se odlučio na taktiku napada. Lokalne izbore proglasio je „REFERENDUMOM“ i u brojnim objavama pozivao građane da izađu na referendum 30 svibnja.

Da će voditi prljavu kampanju koja se ne zasniva na njegovoj kvaliteti ili programu i planovima za Grad Zagreb Miroslav Škoro najavio je već svojim govorom u izbornoj noći.

„Stat ćemo nasuprot ljevice koja želi osvojiti Grad Zagreb! Uvjeren sam da ćemo u drugome krugu pokazati da postoji dovoljno razuma i pameti da u argumentiranoj raspravi raskrinkamo što je zelena koalicija. Nije to ni zeleno ni lijevo, to je ekstremno lijevo, i to će biti zaustavljeno u drugome krugu. Za dva tjedna ćemo slaviti!“, rekao je tada Škoro i objavio taj dio govora kao svoj prvi status nakon prvog kruga izbora. Ukoliko je to još i izgledalo pristojno, s vremenom će se pokazati da je to bio tek početak.

Zanimljivo je kako je Škoro u nekim svojim objavama, iako površno, ipak isticao svoj program, objašnjavajući kako on i Domovinski pokret imaju podršku upravo zbog toga jer birači prepoznaju njihov program. Kako će birači u drugom krugu prepoznati Škorin program nije najjasnije, s obzirom da njega na Facebooku, koji je jedan od učinkovitijih načina za predstavljanje, gotovo da i nema. Tek u dva navrata za promatrano razdoblje spominjala su se neka opća mjesta. 

Čak se više prostora nego programu, na Škorinom Facebooku, posvećivalo populističkim objavama koje za cilj imaju privući glasove građana, u čemu je i uspio. Objava kojom se čestita rođendan papi Ivanu Pavlu II, „omiljenom papi u Hrvata“, potom slavljenje Dinamove pobjede u kupu nad snažnom Istrom 1961 te čestitanje Dana oružanih snaga Republike Hrvatske, postigle su zamišljeni cilj te su sve tri ove objave među najlajkanijim statusima na Škorinom Facebooku. 

U osmišljavanju kampanje Škoro je očito odlučio da jezik i narativ koji koristi treba prilagoditi ciljanoj skupini, odnosno „bunaru“ iz kojeg misli da može zagrabiti glasove. Stoga se koristio nebiranim riječima, jednostavno, bez stilskih akrobacija, ali najčešće i bez ikakvih argumenata ili s vrlo upitnim argumentima. 

Miroslav Škoro Facebook
Od 34 objave Škoro je njih 26 posvetio svom protukandidatu (SCREENSHOT: Facebook/MiroslavSkoro)

Evo nekih primjera kako su izgledale Škorine objave: „Recite odlučno ne platformi Možemo, podružnici stranih centara moći i političkih partija iz inozemstva“; „Nije to ni zeleno ni lijevo, to je ekstremno lijevo, i to će biti zaustavljeno u drugome krugu“; „Odlučujemo između onih koji sisaju proračun i onih koji ga pune!“; „Imat ćete priliku odlučiti hoće li vaš #gradonačelnik biti predstavnik globalnog radikalnog lijevog aktivizma ili predstavnik poduzetništva i suverenističke opcije“; „Može li ključne projekte realizirati netko tko je nešto stvarno u životu radio, stvarao i punio proračun ili netko tko je taj proračun sisao?“; „Isti taj Vili Matula, koji osim što je prvak u pjevanju partizanskih pjesama, bio je najgorljiviji protivnik legitimnog poduzetničkog projekta na Cvjetnom trgu u Zagrebu osporavajući nekome drugome pravo da na tom projektu legitimno zaradi novac“; „Hoće li grad #Zagreb voditi aktivisti pod kapom tzv. zeleno-lijevih politika ili netko s iskustvom u poduzetništvu i s demokršćanskim vrijednostima“; „Kada kažu 'Možemo!' budite sigurni da za to imaju više od 100 milijuna razloga!“; „Na vašim i našim novcima gradili su politike koje služe samo njihovim interesima i interesima onih centara moći koje njima upravljaju, a ne interesima građana i zajednice“; „Što je budućnost grada Zagreba? Destruktivni aktivizam pod krinkom borbe za civilno društvo ili rad i poduzetništvo?“; „ Koliko su od tih stotina javnih milijuna, kroz plaće, honorare, dnevnice i putne naloge, Tomašević, Rada Borić i vođe MOŽEMO uzeli za sebe!!!“; „Ne smijemo dozvoliti da radikalna ljevica stekne potpunu kontrolu nad Gradom Zagrebom i na svoj, svima nama dobro poznat način, mijenjajući Zagreb promijeni Hrvatsku“.

To je samo djelić retorike koju je Škoro iznosio na ovoj društvenoj mreži, dok se, s druge strane, na programskim pitanjima i problematiziranju situacije u Gradu Zagrebu, na Škorinom Facebooku škrtarilo. U promatranom razdoblju sve što je rekao o svom konkretnom programu je ovo: „Minus u proračunu Grada Zagreba ne smije se pokrivati prodajom gradske imovine i ukidanjem subvencije za poduzetnike“ te „gradsku imovinu treba staviti u funkciju te omogućiti njezino bolje iskorištenje, a jedan od modela je i javno-privatno partnerstvo!“. U jednoj drugoj objavi dodali su i ovo: „Za razliku od platforme Možemo, mi smo jasno istaknuli da ćemo zadržati mjeru roditelja-odgojitelja i dodatno ju pravno osigurati.“ 

Svojim „prioritetima“, koje se baš i nije moglo vidjeti u kampanji, posvetio je i ovu objavu: „Među prioritetima su nam svakako rješavanje prometnih gužvi i bolja prometna povezanost svih dijelova grada, učinkovito gospodarenje otpadom i zatvaranje Jakuševca, izgradnja dječje bolnice te stadiona u Maksimiru. Polazna točka je svakako financijska forenzika i utvrđivanje realnog stanja gradskih financija. Pri provedbi programa osluškivat ćemo naše sugrađane prateći njihove potrebe, jer vlast proizlazi iz naroda i treba mu služiti!“ Cijeli koncept rješavanja tih vrlo složenih prioritetnih pitanja Škoro je izložio u videu koji traje 55 sekundi.

Inače, Škorinu Facebook stranicu pokrenutu u siječnju 2011. godine prati gotovo 150.000 korisnika Facebooka, a dio pratitelja na stranici je još iz vremena prije nego je Škoro ozbiljnije zaplivao političkim vodama Domovinskog pokreta, odnosno iz doba kada je bio „samo“ glazbenik. Tomislav Tomašević svoju je stranicu na Facebooku kreirao tek početkom ovog mjeseca i za sada ga prati samo 8.000 korisnika. U promatranom razdoblju, od 16. svibnja do danas, stranica je imala nešto više objava od Škorine, ukupno njih 40. Uvid u te objave pokazuje kako se Tomašević nije poveo za Škorinim primjerom i kampanju nije vodio na način da napada i blati političkog suparnika. Naime, od 40 objava, samo četiri su posvećene Miroslavu Škori. Treba primijetiti da se ni u tim objavama Škoru, osim u jednom slučaju, ne imenuje izravno, nego se u njima govori o „huškačkoj kampanji“.

Tomislav Tomašević - Facebook
Od 40 objava Tomašević je njih četiri posvetio suparničkoj opciji (SCREENSHOT: Facebook/TomislavTomaševic)

„Pozivam vas da u nedjelju izađete na izbore, da napravimo još taj jedan korak, da se oslobodimo korupcijske hobotnice koja je zarobila Zagreb, kažemo NE kampanji huškanja i dezinformiranja i glasamo za budućnost, a ne za prošlost, da glasamo za pravu promjenu!“, poruka je u jednoj od te četiri objave. U drugoj objavi upozorio je kako njegov protukandidat nije poput njega dostavio popis donatora niti ukupan iznos primljenih donacija. To je, ujedno, i jedini put da se na Tomaševićevom Facebooku spominje Škoro ili Domovinski pokret.

Čim je krenula prljava kampanja Tomašević je objavio sljedeću poruku: „Mi se nećemo baviti demoniziranjem političkih suparnika. Nastavit ćemo se baviti gradskim problemima i voditi pozitivnu kampanju – kampanju nade – dok druga strana vodi kampanju temeljenu na strahu.“. 

Toga se uglavnom i držao sve do kraja kampanje. Većina Tomaševićevih objava tiče se zahvale biračima na glasanju u prvom krugu, kao i analize uspjeha platforme Možemo! u prvom krugu te porukama podrške osoba koje su javno odlučile objasniti zašto treba glasati za Tomislava Tomaševića. Isticalo se u objavama činjenica o velikom broju prikupljenih donacija u kampanji, naglašavajući kako se radi o malim donacijama fizičkih osoba, običnih građana.

Za razliku od svog protukandidata, kandidat platforme Možemo! za zagrebačkog gradonačelnika odlučio je govoriti o konkretnim programima koje nudi. Tako je objavljivao brojne video prijenose svojih tiskovnih konferencija, na kojima je predstavljao svoje planove na brojne konkretne teme nudeći rješenja. Primjerice, poput teme ljudske sigurnosti u Zagrebu, uz koju je postavio i direktni link na detalje tog programa, potom je govorio i o programu za zdravstvo, programu za sport, programu za stanovanje, programu za socijalnu politiku te o „Zelenom planu za Zagreb“ i „Digitalnom grada“. Video snimke tih programatskih predstavljanja imale su trajanja u rasponu od pet do 22 minute

Također je u nekoliko navrata svoje objave koristio kako bi govorio o nepogodama koje su u proteklom periodu pogodile Zagreb.

„Prošle godine smo u Zagrebu imali čak 3 prirodne nepogodne – potres, poplavu i pandemiju. Fokusirat ćemo se na to da Zagreb postane što otporniji na takve nepogode, te razvijati sustav civilne zaštite i promovirati uključivanje što većeg broja građanki i građana, koji su u ovim nepogodama već pokazali da mogu, znaju i žele pomoći svojim susjedima i sugrađanima“, jedna je od Tomaševićevih objava, koji je neke statuse koristio kako bi predstavljao svoje suradnike, poput objave o kandidatu za svog zamjenika, arhitektu Luki Korlaetu, koji je govorio o urbanizmu i važnosti očuvanja javnih prostora te o planovima platforme Možemo! za „priuštivije stanovanje i obnovu nakon potresa“.

Jesu li birači prepoznali razliku između ova dva kandidata i njihovih kampanja pitanje je na koje ćemo dobiti odgovor već u nedjelju.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Facebook

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije