NAKON TRIDESET I JEDNE GODINE

Zagreb će napokon podignuti spomen ploču ubijenoj Aleksandri Zec

ritn by: A.F. | 07.12.2022.
NAKON TRIDESET I JEDNE GODINE: Zagreb će napokon podignuti spomen ploču ubijenoj Aleksandri Zec
U šumarku koji se smjestio nedaleko od Planinarskog doma Adolfovac, na zagrebačkoj Medvednici, održana je komemoracija za Aleksandru Zec i njenu majku Mariju. Na tom mjestu 7. prosinca 1991. godine 12-godišnju Aleksandru i njenu majku ubilo je petero pripadnika rezervnog sastava MUP-a RH, takozvani „Merčepovci“. Na 31-godišnjicu ubojstva u mrak sljemenske šume stigao je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te potvrdio da će na ovom mjestu Grad Zagreb napokon podignuti spomen ploču ubijenoj Aleksandri i njenoj majci, kao podsjetnik na ovaj zločin. „Grad Zagreb će obilježiti ovo mjesto kao trajno sjećanje na počinjeni zločin. U proceduri je postavljanje spomen ploče kojom će se to napraviti“, poručio je Tomašević i pozvao građane da grade društvo koje nikoga neće diskriminirati po bilo kakvoj osnovi.

U šumarku koji se smjestio nedaleko od Planinarskog doma Adolfovac, na zagrebačkoj Medvednici, održana je komemoracija za Aleksandru Zec i njenu majku Mariju. Na tom mjestu 7. prosinca 1991. godine 12-godišnju Aleksandru i njenu majku ubilo je petero pripadnika rezervnog sastava MUP-a RH, takozvani „Merčepovci“. Tu noć petero monstruma, Siniša Rimac, Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Snježana Živanović, došli su do kuće obitelji Zec, na zagrebačkom Rudešu. Aleksandrin otac, poznati zagrebački mesar, pokušao je pobjeći, ali ga je na ulici ustrijelio Siniša Rimac. 

Nakon toga ušli su u kuću, vezali Aleksandru i njenu majku, strpali ih u kombi i s namjerom da ih ubiju odvezli na Medvednicu. Tamo je okidač povukao Munib Suljić, a onda su leševe bacili u jamu sa smećem. Zbog propusta u istrazi nitko od njih nije odgovarao za ovaj monstruozni zločin, iako su uhićeni svega nekoliko dana nakon ubojstva. Suljić je 2006. godine preminuo u zatvorskoj bolnici, gdje je ležao zbog ubojstva Aleksandra Antića na Pakračkoj poljani tijekom rata, dok je Rimac zbog svojih ratnih zasluga 1995. godine primio orden od tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, te je dobio čin bojnika Hrvatske vojske. Kasniji predsjednik Stjepan Mesić taj će mu orden oduzeti, a njegov nasljednik Ivo Josipović oduzet će mu i čin pukovnika. 

Na 31-godišnjicu ubojstva u mrak sljemenske šume stigao je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te potvrdio da će na ovom mjestu Grad Zagreb napokon podignuti spomen ploču ubijenoj Aleksandri i njenoj majci, kao podsjetnik na ovaj zločin.

„Trideset godina nakon ovog strašnog zločina, ubojstva obitelji Zec, bio sam ovdje na Sljemenu, na ovom mjestu, kako bih kao gradonačelnik Grada Zagreba odao počast žrtvama i jasno i glasno rekao da je ovo zločin koji se ne smije više ponoviti. I trideset i prvu godišnjicu nakon tog zločina koji je zasigurno jedna od najmračnijih epizoda u povijesti ovog grada stojim ovdje kako bismo odali počast žrtvama i kako bismo još jednom upozorili što se ovdje dogodilo, da se to više nikad ne ponovi“, rekao je Tomašević, dodavši da živi nedaleko od mjesta na kojem je bila kuća obitelji Zec.

Zagrebački gradonačelnik je posebno podcrtao da počinitelji nikada nisu odgovarali za počinjeni zločin te je pozvao građane Zagreba da grade društvo koje nikoga neće diskriminirati po bilo kakvoj osnovi.

„Grad Zagreb će obilježiti ovo mjesto kao trajno sjećanje na počinjeni zločin. U proceduri je postavljanje spomen ploče kojom će se to napraviti“, poručio je Tomašević na komemoraciji koju je organizirala Antifašistička liga i Srpsko narodno vijeće koje će također sudjelovati u postavljanju spomen ploče. 

Inače, prijašnjih je godina više organizacija civilnog društva gradskim vlastima upućivalo prijedlog za imenovanje jedne od gradskih ulica po Aleksandri Zec. No, za vrijeme ranije gradske vlasti nije bilo sluha za tu inicijativu. 

Osim zagrebačkog gradonačelnika cvijeće je na mjesto ubojstva položila i potpredsjednica vlade, Anja Šimpraga, kao i saborski zastupnici Ivana Kekin i Milorad Pupovac. 

U ime Antifašističke lige emotivni govor održala je i Maša Samardžija, koja je poručila da smo kao društvo dužni sjećati se imena nevinih žrtava i učiti o okolnostima u kojima je bilo sasvim moguće nekažnjeno ubiti. Također je upozorila i na zlonamjerno umanjivanje okolnosti ovog zločina, što je posljednjih godina sve prisutnija pojava u hrvatskom društvu. 

Primjerice, prošle godine uoči komemoracije brojne novinske redakcije u Hrvatskoj s više e-mail adresa dobile su poruku „Jebala vas Aleksandra“, a predsjednik Zoran Milanović medijima je izjavio: „Obitelj Zec je bila pozvana u vladu, dobili su odštetu, što još treba? Sad vas moram direktno pitati, što još treba?“. I danas su se po društvenim mrežama mogle vidjeti iste ove poruke. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Admir Buljubašić

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije