ZADNJI JE ČAS DA PODRŽITE NOVOG „GAZDU“

Oni su marljivo „radili“ u devedesetima

ritn by: I.F. | 13.12.2017.
ZADNJI JE ČAS DA PODRŽITE NOVOG „GAZDU“: Oni su marljivo „radili“ u devedesetima
Kao što stalni čitatelji Lupige zasigurno znaju, u tijeku je crowdfunding kampanja za novog „Gazdu“, film koji u tišini nastaje već više od godinu dana i čiju je „grubu“ verziju Lupiga već imala priliku pogledati. „Gazda: Početak“ je uglavnom samostalno financiran i za njegov dovršetak potrebna je i pomoć savjesnih građana. Ovaj put „Gazda“ je posvećen privatizacijskom majstoru, Miroslavu Kutli, koji je vedrio i oblačio tijekom devedesetih, što je rezultiralo nizom kaznenih postupaka protiv Kutle i konačno njegovim bijegom u rodnu Bosnu i Hercegovinu. Scenarij filma dobio je jednu od nagrada na prvom scenarističkom natječaju „Krsto Papić“ Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Kao što stalni čitatelji Lupige zasigurno znaju, u tijeku je crowdfunding kampanja za novog „Gazdu“, film koji u tišini nastaje već više od godinu dana i čiju je „grubu“ verziju Lupiga već imala priliku pogledati. „Gazda: Početak“ je uglavnom samostalno financiran i za njegov dovršetak potrebna je i pomoć savjesnih građana.

Crowdfunding kampanju pokrenuo je Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN), kao producent filma, s ciljem prikupljanja 20.000 dolara. Kao i u slučaju prvog „Gazde“, filma koji „nije bio film o Ivici Todoriću“, projekt je to Darija Juričana, a članovi ekipe su novinari Mašenjka Bačić, Saša Paparella te Ljiljana Maravić Pirš iz pravnog tima. 

Ovaj put „Gazda“ je posvećen privatizacijskom majstoru, Miroslavu Kutli, koji je vedrio i oblačio tijekom devedesetih, što je rezultiralo nizom kaznenih postupaka protiv Kutle i konačno njegovim bijegom u rodnu Bosnu i Hercegovinu. Scenarij filma dobio je jednu od nagrada na prvom scenarističkom natječaju „Krsto Papić“ Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Miroslav Kutle
Nova zvijezda serijala Gazda (IZVOR: Gazda)

„Ovo je film o Agrokoru koji je postojao prije Agrokora i zvao se Globus grupa“, riječi su kojima Juričan opisuje svoj novi film, svojevrsnog podnaslova "Spomenik majstorima", uz napomenu da je to film o tranziciji, privatizaciji, o ekipi koja je marljivo „radila“ u devedesetima da bi danas i oni i mi živjeli u blagostanju i sreći. Osim Kutle, Juričan u filmu problematizira i ulogu nekadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda, Đure Sesse, dok se zadnje poglavlje filma bavi i osobama koje su poveznice između tadašnjeg i današnjeg vremena.

Do završetka kampanje ostalo je manje od dva dana, tijekom kojih možete pripomoći da novi „Gazda“ skupi barem približnu svotu iznosu koji je potreban da se film „ispegla“ do kraja. Projekt ne uključuje samo dovršetak filma, već i prvo izdanje istoimene knjige i njeno distribuiranje po knjižnicama.

Ukoliko sudjelujete u crowdfunding kampanji za realizaciju ovog projekta vaše će ime biti zlatnim vezom ispisano na Facebook stranici filma i na popisu podržavatelja na špici filma. Osim na stranici Indiegogo svoj prilog u realizaciji „Gazde“ možete dati i izravnom uplatom na žiro račun: PRIMATELJ: HRCIN; SVRHA: DONACIJA ZA FILMSKE PROJEKTE; IBAN: HR9823600001102458120.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Gazda

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. BEZ IKAKVOG "ALI": Neka nam solidarno ostane novo normalno

  31.12.2020.

  Lana Bobić

  BEZ IKAKVOG "ALI": Neka nam solidarno ostane novo normalno

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Na korak do neizvjesne 2021. - što poslije korone?

  26.12.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Na korak do neizvjesne 2021. - što poslije korone?

 3. GORI NAM POD NOGAMA: Ne šuti i talasaj!

  30.11.2020.

  Lana Bobić

  GORI NAM POD NOGAMA: Ne šuti i talasaj!

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije