JURIČAN PISAO RUSKOM VELEPOSLANIKU

„Bandić nije stigao, pa je spomenik Gagarinu sanirala lokalna ekipa“

ritn by: Lupiga.Com | 24.06.2020.
JURIČAN PISAO RUSKOM VELEPOSLANIKU: „Bandić nije stigao, pa je spomenik Gagarinu sanirala lokalna ekipa“
„Ekscelencijo, nije prošlo ni četiri godine, a podest Jurija Gagarina se, eto, već počeo raspadati. Razlog tome je što su radovi izvedeni traljavo, štedilo se na vezivnom materijalu, cementu, pa je smjesa pjeskovita. Tako vam se to radi u Zagrebu, vaša ekscelencijo, izvana gladac, iznutra jadac, ne treba potres da se to pokaže, dovoljan je jedan podest“, stoji u pismu koje je redatelj i jedan od zapaženijih kandidata na prošlim predsjedničkim izborima, Dario Juričan, koji se sada predstavlja kao „gradonačelnik svemira“, danas poslao veleposlaniku Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Anvaru Azimovu. Juričan u pismu ruskom veleposlaniku, uz koje je poslao i dvije fotografije, objašnjava kako je podest na kojem stoji spomenik podignut na zagrebačkoj Trešnjevci - vidno oštećen.

„Ekscelencijo, nije prošlo ni četiri godine, a podest Jurija Gagarina se, eto, već počeo raspadati. Razlog tome je što su radovi izvedeni traljavo, štedilo se na vezivnom materijalu, cementu, pa je smjesa pjeskovita. Tako vam se to radi u Zagrebu, vaša ekscelencijo, izvana gladac, iznutra jadac, ne treba potres da se to pokaže, dovoljan je jedan podest“, stoji u pismu koje je redatelj i jedan od zapaženijih kandidata na prošlim predsjedničkim izborima, Dario Juričan, koji se sada predstavlja kao „gradonačelnik svemira“, danas poslao veleposlaniku Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Anvaru Azimovu

Naime, u listopadu 2016. godine na zagrebačkoj Trešnjevci Azimov i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otkrili su spomenik slavnom astronautu Juriju Gagarinu, ističući tom prilikom kako se radi o simbolu velikog rusko-hrvatskog prijateljstva.

„Ova bista simbol je čvrstog prijateljstva između Rusije i Hrvatske, a Gagarin je sad i vaš, hrvatski! Sretan sam da je prvi čovjek u svemiru – velikan istraživanja svemira, došao i u Zagreb!“, rekao je tada Azimov, a sada ga Juričan podsjeća na te riječi. 

Juričan u pismu ruskom veleposlaniku, uz koje je poslao i dvije fotografije, objašnjava kako je podest na kojem stoji spomenik vidno oštećen.

Jurij Gagarin - Zagreb
Spomenik prije saniranja (FOTO: Dario Juričan)

„Sam gradonačelnik Bandić, nositelj Ordena družbe, to nije stigao sanirati, taj je prezauzet razmišljanjem kako će omastiti brk sanacijom, pa se samoinicijativno angažirala lokalna ekipa. Cijelom podestu, inače, treba obnova, može se golim okom vidjeti kako je iz bočnih fuga ispao materijal, što će u konačnici prouzročiti daljnje otpadanje ploča. Bandićevi pajde građevinari uvijek nešto zeznu jer su krajnje pohlepni i misle da se mogu izvući. Ali nemojte se ljutiti na gradonačelnika Bandića radi podesta, taj zaista ne zna drugačije poslovati. A nije imao ni neke dobre uzore, pa pogledajte njegovog partnera premijera Sanadera, taj sada umjesto u svoju zbirku slika bulji u zatvorski čučavac. Ne moram vam ni reći da je jedno mjesto tamo rezervirano i za g. Bandića“, piše Juričan Azimovu.

U pismu navodi i kako je uvjeren da je predsjednik Zoran Milanović o tome htio obavijestiti ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali nije imao „ispravan zrakoplov“, pa se morao zadovoljiti „gošćenjem u Crnoj Gori“.

„Predsjednika Putina možete obavijestiti da je Jurij Gagarin zbrinut, a da se za g. Bandića peku kolači. I nježno pripazite, vaša Ekscelencijo, ako slučajno primijetite da gradonačelnikove pajde obnavljaju zgrade po centru Zagreba, ne prolazite ispod njih jer bi i tamo moglo nešto otpasti...“, zaključuje Juričan.

Inače, Gagarinova bista se ranije našla i na meti vandala. Samo tri mjeseca od njenog postavljana, u siječnju 2017. godine, nepoznati huligani su mramor na postolju, natpis i datum Gagarinova rođenja oštetili vatrom.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Dario Juričan

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. HRVATSKA – ZEMLJA RAVNODUŠNOSTI: Nitko ni okom nije trepnuo jer su Romima srušene kuće

  21.09.2023.

  Boris Pavelić

  HRVATSKA – ZEMLJA RAVNODUŠNOSTI: Nitko ni okom nije trepnuo jer su Romima srušene kuće

 2. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Split

  31.08.2023.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Split

 3. OTETO IZ TMINE: Dino Merlin i izazov raspalog patriotizma

  25.08.2023.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Dino Merlin i izazov raspalog patriotizma

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije