FONTANA KOJA JE PODIJELILA JAVNOST

„Tri predsjednika pišaju po BiH“

ritn by: Lupiga.Com | 15.05.2020.
FONTANA KOJA JE PODIJELILA JAVNOST: „Tri predsjednika pišaju po BiH“
Glavna vijest dana u Bosni i Hercegovini je postavljanje neobične fontane, kojoj je odmah nadjenuto neslužbeno ime - "Tri predsjednika pišaju po BiH". Nedavno izgrađena fontana u Etno selu Čardaci u Vitezu očiti je proizvod revolta njenih autora, Kristine i Rajka Livančića, prema stanju u Bosni i Hercegovini. Bazen fontane u obliku je BiH, a sa strana stoje tri tamne muške figure koje uriniraju u bazen, a koje su mnoge podsjetile na tročlano BiH predsjedništvo. Reakcije na fontanu u Vitezu, odnosno skulpturu, ako hoćete, vrlo su podijeljene. Mnogi aplaudiraju i ideji i realizaciji. No, neki baš i nisu oduševljeni te u simbolici ove fontane vide uvredu za državu u kojoj žive. Neki prijete tužbama i odvjetnicima, a drugi se pitaju zašto skulpture ne pišaju po Hrvatskoj i Srbiji.

Glavna vijest dana u Bosni i Hercegovini je postavljanje neobične fontane, kojoj je odmah nadjenuto neslužbeno ime - "Tri predsjednika pišaju po BiH". Nedavno izgrađena fontana "Sloga" u Etno selu Čardaci u Vitezu očiti je proizvod revolta njenih autora, Kristine i Rajka Livančića, prema stanju u Bosni i Hercegovini. Bazen fontane u obliku je BiH, a sa strana stoje tri tamne muške figure koje uriniraju u bazen, a koje su mnoge podsjetile na tročlano BiH predsjedništvo.

Kako na svom portalu piše Radio Vitez, ideja je sazrijevala godinu dana do realizacije, koja se dogodila tijekom karantenskih mjera zbog koronavirusa kada su autori konačno dobili vremena da ostvare svoj naum. Kristina Livančić za taj je medij objasnila kako simbolika „savršeno odgovora stanju stvari u Bosni i Hercegovini“. 

Inače, fontana je inspirirana radom "Čůrající postavy" koji je prije 16 godina postavljen u Pragu, odmah pored jedne od najvećih praških znamenitosti, Muzeja Franza Kafke. Autor te skulpture je poznati češki umjetnik David Černý, poznat i po „Entropi“, instalaciji koja je uzburkala Europsku uniju u vrijeme dok je Češka predsjedavala Vijećem Europe. Bazen njegove skulpture oblikovan je kao karta Češke, a u fontanu, okrenuti jedan prema dugom, uriniraju skulpture dvaju muškaraca. Za razliku od ovoga u Vitezu, Černýev rad je interaktivan, jer posjetitelji mogu poslati SMS čiju će poruku zatim skulpture uriniranjem ispisati u bazenu. 

Fontana Vitez
Fontana u Čardacima (FOTO: Facebook/pages/Etno-Selo-Čardaci)

Reakcije na fontanu u Vitezu, odnosno skulpturu, ako hoćete, vrlo su podijeljene. Mnogi aplaudiraju i ideji i realizaciji. Među njima je i novinar Dragan Bursać kojeg citira sarajevsko Oslobođenje: „Ovo je najbolji i najtačniji opis naše države. Ovaj spomenik bi trebao imati svaki grad u BiH, da se podsjetimo gdje živimo“. No, neki baš i nisu oduševljeni te u simbolici ove fontane vide uvredu za državu u kojoj žive. Nekolicina takvih je s negativnim komentarima reagirala na Facebook stranici Etno sela Čardaci. Neki prijete tužbama i odvjetnicima, a drugi se pitaju zašto skulpture ne pišaju po Hrvatskoj i Srbiji. Kantonalni SDA je poručio kako iza fontane stoji patološka mržnja prema BiH i zatražio od nadležnih institucija da smjesta uklone fontanu. Zbog svega su se službeno oglasili i vlasnici etno sela

„Fontana je zamišljena kao slikovit prikaz bosanskohercegovačkih (ne)prilika, ali i kao prikaz emocija svih nas koji se svakodnevno susrećemo s velikim količinama negativnih vijesti, afera i pesimizma. Premda neke asocira na stanje u kojem se zemlja trenutno nalazi, cilj joj je podsjetiti nas i na duh, humor i inat ljudi koji ovdje žive“, poručili su iz Etna sela Čardaci, napominjući kako je svatko pozvan na svoj način iščitavati značenje skulpture.

U razgovoru za portal Klix, vlasnik Čardaka, Mirko Šakić, i sam je učitao jedno značenje skulpture, pa rekao: „hoće li neko tvrditi da su to predsjednici ili tri konstitutivna naroda koji imaju čudnu ljubav spram zemlje u kojoj živimo svako neka odluči“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/pages/Etno-Selo-Čardaci

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. GORI NAM POD NOGAMA: Ne šuti i talasaj!

  30.11.2020.

  Lana Bobić

  GORI NAM POD NOGAMA: Ne šuti i talasaj!

 2. SUKOB DVA BARBARIZMA: Zar je moguće da je čovjek 21. stoljeća toliko žedan krvi?

  25.11.2020.

  Marko Tomaš

  SUKOB DVA BARBARIZMA: Zar je moguće da je čovjek 21. stoljeća toliko žedan krvi?

 3. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Duhovna močvara

  09.11.2020.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Duhovna močvara

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije