MARTINISOV DATA RECOVERY

Povijest se ponavlja prvo kao tragedija, a potom kao farsa

ritn by: J.S. | 27.12.2016.
MARTINISOV DATA RECOVERY: Povijest se ponavlja prvo kao tragedija, a potom kao farsa
Dalibor Martinis, jedan od začetnika konceptualne i video umjetnosti u Hrvatskoj u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti ima samostalnu problemsku izložbu na kojoj su predstavljeni njegovi pionirski video radovi i multimedijski projekti realizirani tijekom posljednjih deset godina.

Dalibor Martinis, jedan od začetnika konceptualne i video umjetnosti u Hrvatskoj u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti ima samostalnu problemsku izložbu na kojoj su predstavljeni njegovi pionirski video radovi i multimedijski projekti realizirani tijekom posljednjih deset godina. 

Izložba je otvorena 6. prosinca i može se pogledati sve do 12. veljače. Kustosica izložbe je Leila Topić, a naziv izložbe „Data Recovery“ se referira na termin iz područja informatičke tehnologije koji označava postupak "spašavanja" informacija, odnosno podataka iz oštećenog računala. Jedan od izložaka je i automobil marke yugo 45, kojeg je prilikom najave izložbe Martinis zapalio na parkiralištu.

Dalibor Martinis
Martinis prilikom najavljivanja izložbe (FOTO: Hina)

Kako stoji u najavi izložbe, postupak oporavka informacija služi Martinisu da bi istražio mreže odnosa između osobne povijesti, vlastitih ranih radova i kolektivnih sjećanja unutar konstrukcije ili brisanja kolektivne memorije, odnosno utiskivanja vlastitog iskustva u povijesne ili povijesno-umjetničke činjenice duhovito parafrazirajući Marxovu ideju da se povijest ponavlja prvo kao tragedija potom kao farsa

Izložba problematizira (i)relevantnost autorskog originala u vrijeme post-objektne, medijske umjetnosti i upravo kroz postupak oporavka digitalnih informacija Martinis naglašava važnost stvaranja informacijskog djela na otvoren način bez obzira da li je riječ o video umjetnosti, performansu, tekstu, filmu ili instalaciji. 

Dalibor Martinis MSU
Jedan od izložaka "Data Recoveryja"(FOTO: Hina)

Rad Dalibora Martinisa iznimno je svestran pa tako uključuje video radove, performanse, instalacije, intervencije u javnom prostoru, a njegova umjetnička djela nalaze se u zbirkama MoMa-e u New Yorku, Kunsthausa u Zürichu, Muzeja Stedelijk u Amsterdamu... Njegova samostalna izložba u MSU izvrsna je prilika za upoznavanje s djelovanjem ovog svestranog umjetnika čiji radovi već desetljećima zaokupljaju pažnju kulturne i aktivističke javnosti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. BURE BARUTA: Kad nisu cvjetale maline

  14.05.2020.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Kad nisu cvjetale maline

 2. GRAĐANIN U SAMOIZOLACIJI: Od terorista do ovce

  13.05.2020.

  Nataša Škaričić

  GRAĐANIN U SAMOIZOLACIJI: Od terorista do ovce

 3. O NACIONALISTIMA: Život s podvojenim osjećajima i trijumf vlastitog egoizma

  02.05.2020.

  Predrag Finci

  O NACIONALISTIMA: Život s podvojenim osjećajima i trijumf vlastitog egoizma

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije