IZLOŽBA - ČEGA SE SJEĆAMO

Tuđe haljine u Dubrovniku

ritn by: Lupiga.Com | 29.10.2015.
IZLOŽBA - ČEGA SE SJEĆAMO: Tuđe haljine u Dubrovniku
Čega se sećamo, a šta je ostalo u kontra kadru kojeg nema u našem sećanju? Može li se nešto od toga prepoznati u novinskim reklamama iz novina objavljivanih u Srbiji i Hrvatskoj devedesetih? Kakve se političke i ekonomske promene 80-tih i s početka 90-tih kriju u kadrovima najgledanije jugoslovenske serije „Bolji život“? Kako smo doživljavali nekada, a kako danas, patriotske pesme koje je pevao omiljeni dečji hor Kolibri? Šta nam danas govori i o čemu bi mogao svedočiti jedan od najuticijanijih pisaca jugoslovenskog prostora? Ova pitanja se provlače kroz neke od radova umetnika, mahom iz Beograda, koji se predstavljaju dubrovačkoj publici izložbom „Tuđe haljine“ u galeriji Otok Art radionice Lazareti 30. oktobra 2015. u 20 časova.

Čega se sećamo, a šta je ostalo u kontra kadru kojeg nema u našem sećanju? Može li se nešto od toga prepoznati u novinskim reklamama iz novina objavljivanih u Srbiji i Hrvatskoj devedesetih? Kakve se političke i ekonomske promene 80-tih i s početka 90-tih kriju u kadrovima najgledanije jugoslovenske serije „Bolji život“? Kako smo doživljavali nekada, a kako danas, patriotske pesme koje je pevao omiljeni dečji hor Kolibri? Šta nam danas govori i o čemu bi mogao svedočiti jedan od najuticijanijih pisaca jugoslovenskog prostora? Ova pitanja se provlače kroz neke od radova umetnika, mahom iz Beograda, koji se predstavljaju dubrovačkoj publici izložbom „Tuđe haljine“ u galeriji Otok Art radionice Lazareti 30. oktobra 2015. u 20 časova. U pitanju je uzvratna poseta Dubrovniku, nakon izložbe „Grad je mrtav.Živio Grad“ kojom se 27 umetnika nezavisne, umetničke dubrovačke scene predstavilo u galeriji „Podroom“ u Kulturnom centru Beograda tokom septembra i oktobra 2014.

 Izložbu otvara muzičko – performerski duo Ah, Ahilej nastupom pod nazivom „25 minuta opšteg mjesta“, a u pratećem programu u utorak 3. 11. i petak 6. 11. u 19 sati u ARL će biti prikazani nagrađivani dokumentarni filmovi Pismo ocu i Miraž Srđana Keče.

Zbog istorijskog konteksta i uloge Srbije u ratovima devedesetih, aktivno učešće umetnika u uspostavljanju saradnje između dubrovačke i beogradske savremene umetničke scene i njihovo povezivanje, dve i po decenije kasnije, još uvek je od jednake važnosti, jer veze između dva, nekada povezana grada, danas skoro da i ne postoje. 

U nesrazmeri između istorijskog nasleđa i politika savremenosti, koje su samo deo zajedničkih obeležja Dubrorvnika i Beograda, leži važnost individualne odgovornosti i delovanja na koje još jednom želimo da skrenemo pažnju. Dominantno svojatanje nasleđa i njegovo eksploatisanje bez stvarne produktivnosti, prekriveno je hvalospevima prošlosti, lepote i ekskluziviteta mesta, neobaveznim izrazima ljubavi kao i pasivnom činjenicom pripadanja Gradu i podneblju.

Promišljajući svoje vreme i prostor, umetnice i umetnici eksplicitnije ili manje direktno referišu na svoj prirodni, društveni i politički kontekst, istovremeno progovarajući o temama i problematici koje imaju univerzalni značaj.

Izložba je otvorena do 15. novembra. 

Izlažu: Ana Adamović, Ah, Ahilej, Boris Burić, Doplgenger, Srđan Keča, Goranka Matić, Vladimir Miladinović, Jelena Mijić, Andrea Palašti, Grupa Škart, Igor Hofbauer & Bora Ćosić

Izložbu organizuju Kulturni centar Beograda, udruženje Kontra i Art radionica Lazareti uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Beograda, Grada Dubrovnika i Zaklade Kultura Nova. 

P.S. Naziv izložbe Tuđe haljine naslov je pesme grupe Škart nastale 2008. u kratkom, ličnom dijalogu sa Arsenom Dedićem, koji će u formi video rada biti prvi put prikazan javno u okviru izložbe.  

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Flickr.com

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Laganje za Hrvatsku kao građanska dužnost

  26.09.2023.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Laganje za Hrvatsku kao građanska dužnost

 2. HRVATSKA – ZEMLJA RAVNODUŠNOSTI: Nitko ni okom nije trepnuo jer su Romima srušene kuće

  21.09.2023.

  Boris Pavelić

  HRVATSKA – ZEMLJA RAVNODUŠNOSTI: Nitko ni okom nije trepnuo jer su Romima srušene kuće

 3. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Split

  31.08.2023.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Split

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije