DVOSTRUKI PROGRAM

Dvije svjetske premijere neoavangardnog američkog filmaša u Zagrebu

ritn by: E.K. | 29.12.2016.
DVOSTRUKI PROGRAM: Dvije svjetske premijere neoavangardnog američkog filmaša u Zagrebu
Vrijedi istaknuti kako je Zagreb imao čast da upriliči svjetsku premijeru dva filma Jamesa Benninga - „Ash 01“ i „Spaljena zemlja“, dok je „Mjerenje promjene“ premijerno prikazano prošlog mjeseca u Austriji.

U dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti jučer je otvoren dvostruki program u kojem su prikazani filmovi „Ash 01“, „Spaljena zemlja“ i „Mjerenje promjene“, američkog umjetnika politika krajolika Jamesa Benninga, neoavangardnog filmaša-matematičara strukturalnog filma. Vrijedi istaknuti kako je Zagreb imao čast da upriliči svjetsku premijeru dva od tri filma - „Ash 01“ i „Spaljena zemlja“, dok je „Mjerenje promjene“ premijerno prikazano prošlog mjeseca u Austriji.

Program Jamesa Benninga odvija se u sklopu interdisciplinarnih serija dispozitivi umjetnika, Filmskih mutacija: X. festivala nevidljivog filma, kustosice Tanje Vrvilo. Nakon 40-godišnje 16-milimetarske filmske prakse Benning razvija principe izmještanja za digitalne i druge dispositive. 

“Ash 01“ je deklasificirani snimak napravljen od zvučnog zapisa bombardera B-52, 26. prosinca 1972. godine, tijekom “božićnog tepih-bombardiranja” vijetnamskog Hanoja. 

„Spaljena zemlja dio je mog projekta 'Untitled fragments'. To je šezdeset minuta sumraka, samo jedan kadar spaljene šume, od ovoljetnog požara, u blizini mojih 'Dviju koliba' u Sierrama”, kaže filmaš o svom uratku koji je jučer u Zagrebu doživio svoju svjetsku premijeru.

U dvostrukom programu netom nakon „Ash 01“, prikazan je i njegov drugi film, „Mjerenje promjene“ snimljen ove godine. 

James Benning
Zagreb je imao čast da upriliči svjetsku premijeru dva filma Jamesa Benninga (FOTO: Wikipedia/ManfredWerner)

„To je digitalni pandan mom 16-milimetarskom filmu 'Casting a glance' iz 2007. godine. Snimio sam ga na 73. rođendan kod Rozel Pointa na sjevernoj obali Velikog slanog jezera u Utahu. To je pogled na Spiralni nasip Roberta Smithsona ujutro od 8:57 sati i poslijepodne od 15:12 sati“, pojašnjava umjetnik koji je film zagrebačkoj publici pokazao jučer na godišnjicu njegova stvaranja, a koja je ujedno i Benningov 74. rođendan.

Njegovi fascinantni postupci izmještanja dugog trajanja zrcale struje američke povijesne avangarde, a osobna ustrajnost na linijama bijega na teritoriju “spaljene zemlje” čini ga jedinstvenim autorom filmske i suvremene umjetnosti. Njegova „instalacija za kino”, što je termin samog Benninga, pod naslovom „Casting a glance“ iz 2007. godine, u kojoj preklapa simuliranu povijest „Spiralnog nasipa“ Roberta Smithsona s osobnom poviješću, mjerač je promjena njegovih dispozitiva. 

Njegov umjetnički vrhunac rizomatski je projekt „Dvije kolibe“ („Two Cabins“), dugogodišnji detournament, odnosno diverzija, započet je gradnjom replike kolibe na jezeru Walden, američkog filozofa Henryja Davida Thoreaua i kolibe u šumama Montane američkog matematičara Theodora Kaczynskog, poznatog pod nadimkom Unabomber. Benningove kolibe udaljene su četrdesetak metara jedna od druge, a izgradio ih je pored svoje planinske kuće okružene šumama Sierra Nevade.

Program Jamesa Benninga ujedno je prolog desetom izdanju Filmskih mutacija: Festivala nevidljivog filma koje će odvijati od 24. do 31. siječnja 2017. godine pod naslovom „NASILJE + UTOPIJA“, (gewaltpia), s filmovima i uz prisutnost Abela Ferrare, Béle Tarra, Masaa Adachija s kojim će Skype-razgovor voditi Go Hirasawa, gostovanjem filmaša, performera, glazbenika Marca Hurtada, te projekcijama filmova Motohara Jonouchija i Katsa Kanaija. 

Nakon toga, 24. i 25. siječnja 2017. godine Mutacije se otvaraju u Art-kinu Croatia u Rijeci, a 26. i 27. siječnja priča se nastavlja u Muzeju suvremene umjetnosti i Kinu Europa u Zagrebu.

Instalacije za dva prostora Muzeja suvremene umjetnosti jučer u Zagrebu odabrao je James Benning osobno, a program umjetničke organizacije Film-protufilm odvija se u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnost, u sklopu programa Kino umjetnika, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, te kako kažu organizatori, ljubaznošću Jamesa Benninga osobno.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/vimeo

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

  03.04.2021.

  Lana Bobić

  SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

  28.03.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

 3. BURE BARUTA: Put za ilovaču

  24.03.2021.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Put za ilovaču

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije