"NEPOKORENA ŠUMA I RADOVAN IVŠIĆ" U MSU

Izložba u čast šume

ritn by: J.S. | 23.09.2015.
"NEPOKORENA ŠUMA I RADOVAN IVŠIĆ" U MSU: Izložba u čast šume
Zanimljiva izložba "Nepokorena šuma i Radovan Ivšić", hommage najznačajnijem hrvatskom nadrealistu otvara se sutra u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Bogato stvaralaštvo Radovana Ivšića bit će prikazano kroz temu šume koja ga je okupirala u životu i radu, kroz pet tematskih cjelina, ali i zajedno s radovima drugih 160 slavnih umjetnika koji su se bavili istom temom.

Zanimljiva izložba "Nepokorena šuma i Radovan Ivšić", hommage najznačajnijem hrvatskom nadrealistu otvara se sutra u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Bogato stvaralaštvo Radovana Ivšića bit će prikazano kroz temu šume koja ga je okupirala u životu i radu, kroz pet tematskih cjelina, ali i zajedno s radovima drugih 160 slavnih umjetnika koji su se bavili istom temom.

Prvi tematski krug problematizira uništavanje šuma, drugi na simboličan način približava pradavne začetke šume, u trećem se šuma promatra kao dominantni, snažni i tajnovit motiv kompozicije, četvrti prožima veza šumskih mračnih sila i starih običaja, a u posljednjem se sugerira spoj ljubavi, ljudskosti i poezije. Autorice izložbenog koncepta su Ivšićeva supruga, francuska pjesnikinja Annie Le Brun i Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a.


Radovan Ivšić je rano spoznao da se sve vrti te će se i dalje vrtjeti unutar i oko šume (FOTO: Hina)

"Radeći na toj šumi, raskrčivanju puta koji je on zacrtao, otkrili smo dubine do koje ta tema ide u njegovoj poeziji, stvaralaštvu i životu", rekla je Le Brun na konferenciji za novinare povodom otvaranja izložbe. U predgovoru kataloga izložbe naglašava: "Radovan Ivšić je rano spoznao da se sve vrti te će se i dalje vrtjeti unutar i oko šume, a pritom nije zapravo u pitanju povratak nekoj mitskoj šumi nego sama opstojnost života, u nama i izvan nas; opstojnost šume koja je postala teatar svijeta time što se u njoj susreću svi egzistencijalni izazovi – politički, erotski, poetski..." 

Izložba prezentira i etnografsku, prirodoslovnu, i knjižnu građu prateći na taj način koncept ispreplitanja stvarne i imaginarne šume. Autorica likovnog postava je Adeline Caron, a izložba se održava u okviru manifestacije - Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, u Prostoru za povremene izložbe, od 24. rujna do 22. studenog.

Za one zainteresirane Lupiga donosi i popis autora koji izlažu: Lovro ARTUKOVIĆ, Jean BENOÎT, Jacques BIOULIÈS, Jan BRUEGHEL ML., Boris BUĆAN, Jean-Désiré-Gustave COURBET, Tošo DABAC, Sebastijan DRAČIĆ, Max ERNST, Vladimir FILAKOVAC, Eugène GABRITCHEVSKY, Ivan GENERALIĆ, Drago HAVRANEK, Jindrich HEISLER, Hugo Conrad HÖTZENDORF, Victor HUGO, Carlos IRIJALBA, Radovan IVŠIĆ, Franz JASCHKE, Eva JOSPIN, Melita KALEZIĆ KRAUS, Carl Wilhelm KOLBE, Slavko KOPAČ, Ivan KOŽARIĆ, Izidor KRŠNJAVI, Hans KUPELWIESER, Ivan LACKOVIĆ, Wifredo LAM, Raphaël LONNÉ, André MASSON, Henri MATISSE, Joan MIRÓ, Anton MIROU, Constant MONTALD, Alfred PAL, Ivan PICELJ, Henri PRIVAT-LIVEMONT, Vanja RADAUŠ, Piero RAMBAUDI, Félicien ROPS, Friedrich SCHRÖDER-SONNENSTERN, Matija SKURJENI, Yves TANGUY, TOYEN, Félix VALLOTTON, Sandra VITALJIĆ, Mirjana VODOPIJA, Adolf WALDINGER, Scottie WILSON, Josip ZANKI, Andrej ZDRAVIČ, Anna ZEMANKOVA. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: MSU


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. BURE BARUTA: Đon namjesto obraza Željka Komšića

  15.12.2019.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Đon namjesto obraza Željka Komšića

 2. O STRADANJU MIGRANTA: Planirano opaljenje države

  20.11.2019.

  Nataša Škaričić

  O STRADANJU MIGRANTA: Planirano opaljenje države

 3. PRŽENJE MOZGA: Nove devedesete - Baka Prase, Levijatan i Firer

  04.11.2019.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Nove devedesete - Baka Prase, Levijatan i Firer

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije