UMJESTO NAVIJAČKIH PAROLA

Trafostanice koje oduševljavaju

ritn by: Lupiga.Com | 31.12.2023.
UMJESTO NAVIJAČKIH PAROLA: Trafostanice koje oduševljavaju
Cilj ovakvog društvenog aktivizma je jasan - šarenim koloritom paleta prekriti grafiti uvredljivog sadržaja i poruke govora mržnje u javnom prostoru. Pri tome se daje prostor i prilika domaćim, uglavnom mladim, umjetnicima da svoje radove prezentiraju na vrlo velikoj „pozornici“. Sukus je to akcije koju već četvrtu godinu zaredom provodi Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU), poklanjajući građanima Zagreba umjetničke intervencije na trafostanicama. Ovaj put oslikane su nove tri trafostanice, tijekom listopada i studenog. Inače, glavna vrsta grafita na zagrebačkim trafostanicama su većinom tagovi, psovke, seksualne insinuacije, navijačke parole, ali i simboli te akronimi koji su povezani s nacističkim i fašističkim ideologijama. Prva trafostanica koja je u ovoj rundi doživjela preobražaj ukrašena je ona koja je smještena tik do Laube.

Već četvrtu godinu zaredom, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) organizira umjetničke intervencije na zagrebačkim trafostanicama. Ovaj put oslikane su nove tri trafostanice, tijekom listopada i studenog.

Kako objašnjavaju u HDLU-u, cilj ovakvog društvenog aktivizma je jasan - šarenim koloritom paleta prekriti grafiti uvredljivog sadržaja i poruke govora mržnje u javnom prostoru. Pri tome se daje prostor i prilika domaćim, uglavnom mladim, umjetnicima da svoje radove prezentiraju na vrlo velikoj „pozornici“ i pred ogromnom publikom. Više fotografija i veće rezulucije ovih djela možete pronaći u našoj fotogaleriji na ovom linku.

Inače, glavna vrsta grafita na zagrebačkim trafostanicama su većinom tagovi, psovke, seksualne insinuacije, navijačke parole, ali nerijetko i simboli te akronimi koji su povezani s nacističkim i fašističkim ideologijama. 

Prva trafostanica koja je doživjela preobražaj ukrašena je muralom Roberta Fenricha. Ovaj umjetnički poduhvat nalazi se na u širem središtu grada, na adresi Prilaz baruna Filipovića 23, tik uz zagrebalku Laubu.

HDLU
Rad Roberta Fenricha (FOTO: HDLU)

Robert Fenrich rođen je 1995. godine u Zagrebu, gdje i dalje živi i radi. Diplomirao je 2020. godine na  sveučilišnom studiju Primijenjene grafike. Aktivno izlaže na skupnim, ali i na  samostalnim izložbama. Osnovao je i umjetnički kolektiv Medium Movement krajem 2018. godine u kojem je djelovao sve do sredine ove godine. U svojem umjetničkom izlaganju Fenrich se koristi eksperimentalnim i multidisciplinarnim praksama i tako istražuje do koje granice mogu dosegnuti slike, ambijent i zvuk. Dihotomija u njegovoj ekspresiji je sveprisutna, a spoj njegovih umjetničkih odnosa propitkuju marginalne odnose fikcije i stvarnosti, tehnologije i prirode, materije i negativnog prostora – što je, moglo bi se reći, uočljivo na ovom muralu. Čest motiv kod njega je tijelo koje „kafkijanski“ mijenja oblik iz kolektivnog, u hibridno i mutirano, a nerijetko su ti prostori u nekom odnosu stabilnosti. 

HDLU
U Dubravi se s trafostanice kočeperio simbol naci-skinheadsa (FOTO: HDLU)

Na drugom kraju grada, na adresi Dubrava 240, smjestila se druga trafostanica koja je dobila novo ruho. To što na sebi više nema keltski križ, simbol koji su prigrlili nacistički skinheadsi tumačeći ga kao znak nadmoći bijele rase, ova trafostanica može zahvaliti ilustratoru i grafičkom dizajneru Ivanu Stanišiću. Mladom Zagrepčaninu, rođenom 1996. godine, s privremenom adresom u New Yorku za vrijeme studija na School of Visual Arts, inspiracija su okruženja, konverzacije te ljudi s kojima to sve proživi. Diplomirao je 2021. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pri Grafičkom odsjeku. Za nakladničku kuću Mala zvona, ilustrirao je niz knjiških naslovnica od kojih izdvajamo „Kratak put kući“ (2020.), „Srednji vijek rastumačen djeci“ (2022.) i “Junaci i zmajevi u zalasku” (2022.).

HDLU
Intervenciju u Dubravi potpisuje Ivan Stanišić (FOTO: HDLU)

Posljednji, ali ne i manje važan, mural koji krasi treću trafostanicu djelo je zagrebačke slikarice Valentine Supanz Marinić, koja je rođena 1986. godine. Nalazi se u Sesvetama, na adresi Ladislava Šabana 14. Navedena umjetnica pohađala je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, a magistrirala je na smjeru slikarstvo. Ilustrirala je nekolicinu dječjih knjiga i izlagala na izložbama u Hrvatskoj i više europskih zemalja.

HDLU
Rad Valentine Supanz Marinić (FOTO: HDLU)

Za kraj recimo kako je dosad u okviru ovog projekta oslikano ukupno dvanaest trafostanica na području Grada Zagreba, a prema riječima organizatora, evidentirano je znatno smanjenje neprimjerenih poruka po trafostanicama, dok su istovremeno umjetničke intervencije, kao što su ove, postale prepoznatljive vizure nekolicine gradskih četvrti.

Ukoliko vas zanima kako je protekao proces oslikavanja navedenih trafostanica, možete pogledati na videu Vanje Babića koji smo priložili na početku ovog teksta. Također, više fotografija možete pronaći u našoj galeriji.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HDLU

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije