PREDSTAVLJAMO

Franjo Šarčević u gostima kod Lupige

ritn by: A.B. | 08.11.2023.
PREDSTAVLJAMO: Franjo Šarčević u gostima kod Lupige
Naš portal, u suradnji sa zagrebačkom knjižnicom Bogdan Ogrizović, predstavit će ovoga petka od 19:30 sati - u Preradovićevoj ulici na broju 5 - knjigu "Izvan stroja. Nacionalno, građansko i druge opsjene", čiji je autor briljantni sarajevski intelektualac mlađe generacije Franjo Šarčević, doktor matematike i viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Kako to u predgovoru piše franjevački intelektualac Drago Bojić, ova knjiga "može se čitati i kao autorovo svjedočanstvo o vlastitu životnom putu, o nepristajanju da se prilagodi društveno poželjnim stavovima i tekućim potrebama dnevne politike, o nepokolebljivom ustrajavanju da se ne prešuti i ne obezvrijedi istina koliko god ona bila nelagodna i nepodnošljiva". Uz autora, o knjizi će u petak govoriti novinar i pisac Ivica Đikić te sveučilišna profesorica i spisateljica Đurđica Čilić.

Naš portal, u suradnji sa zagrebačkom knjižnicom Bogdan Ogrizović, predstavit će ovoga petka od 19:30 sati - u Preradovićevoj ulici na broju 5 - knjigu "Izvan stroja. Nacionalno, građansko i druge opsjene", čiji je autor briljantni sarajevski intelektualac mlađe generacije Franjo Šarčević, doktor matematike i docent na Odsjeku za matematiku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. 

Šarčević je, također, glavni urednik i jedan od osnivača, odnosno autora portala Prometej, nezavisnog bosanskohercegovačkog medija koji "nastupa" pod sloganom "za laičku državu i sekularno društvo", što je, kako su 2011. godine naveli njegovi osnivači, "oznaka temeljnog stava u pogledu uređenja države i društva".

Prometej je od početka svog djelovanja suprotstavljen nacionalizmu, svjetonazorskoj pošasti koja uništava Bosnu i Hercegovinu, što rezultira učestalim pritiscima i napadima, najčešće od strane zagovornika i propagandista bošnjačkog i hrvatskog nacionalizma. Primjerice, nacionalistički tjednik Stav - koji uređuje Zagrepčanin Filip Mursel Begović - Franju Šarčevića, njegovu suprugu Lejlu i portal Prometej u srpnju prošle godine nazvao je „karcinomom društva“, dodajući da je "obaveza nadgledati karcinome i raditi sve na sprečavanju njihove metastaze".

Franjo Šarčević
(ILUSTRACIJA: Lupiga.Com)

Knjiga Franje Šarčević, u izdanju nakladničke kuće Synopsis, govori o današnjoj Bosni i Hercegovini, o njezinim nacionalističkim prvacima koji dijelove Bosne i Hercegovine vide kao svoje feude, ali i o političkim kruhoborcima koji u ime vrlo konkretnih vlastitih interesa i probitaka nastupaju pod maskom zagovornika "građanske Bosne i Hercegovine"

Kako to u predgovoru piše franjevački intelektualac Drago Bojić, Šarčevićeva knjiga "može se čitati i kao autorovo svjedočanstvo o vlastitu životnom putu, o nepristajanju da se prilagodi društveno poželjnim stavovima i tekućim potrebama dnevne politike, o nepokolebljivom ustrajavanju da se ne prešuti i ne obezvrijedi istina koliko god ona bila nelagodna i nepodnošljiva". 

Uz autora Franju Šarčevića, o knjizi će u petak govoriti novinar i pisac Ivica Đikić te spisateljica i sveučilišna profesorica sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Đurđica Čilić.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije