PAZI, PAZIN

Negodovali na predsjedničin govor, a Mesića nagradili pljeskom

ritn by: I.F. | 25.09.2017.
PAZI, PAZIN: Negodovali na predsjedničin govor, a Mesića nagradili pljeskom
Čim je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jutros u Pazinu, na svečanoj sjednici u povodu Dana Istarske županije, počela govoriti kako je „poseban doprinos u narodnoj borbi za slobodu dalo katoličko svećenstvo“, brojna publika krenula je glasno negodovati. Za razliku od nje veliki pljesak dobio je Stjepan Mesić koji se za govornicom pojavio nešto prije Grabar Kitarović.„Ostatak Hrvatske treba učiti od Istre“, zaključio je bivši predsjednik i pokupio glasne ovacije okupljenih u dvorani. U svom govoru Mesić je osudio sveprisutne pokušaje izjednačavanje fašizma i socijalizma, a kada je spomenuo Josipa Broza Tita, publika je počela skandirati „Tito, Tito“. Pljesak okupljenih dobio je i istarski župan Valter Flego koji je istaknuo da Istra ne zaboravlja antifašizam čije se vrijednosti „ovdje njeguju i svakodnevno žive“.

Čim je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jutros u Pazinu, na svečanoj sjednici u povodu Dana Istarske županije, 74. obljetnice donošenja Pazinskih oduka o sjedinjenju Istre s maticom zemljom te 70. obljetnice Pariške mirovne konferencije, počela govoriti kako je „poseban doprinos u narodnoj borbi za slobodu dalo katoličko svećenstvo“, brojna publika krenula je glasno negodovati, a predsjednica je mirno nastavila govoriti tvrdeći kako je „katoličko svećenstvo predvođeno don Božom Milanovićem, objavom spomenice hrvatskog svećenstva u Istri, i na druge načine tijekom Pariške mirovne konferencije dalo ključan doprinos konačnoj međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka“. Vrijedi primijetiti i kako je predsjednica tijekom svog govora ime don Bože Milanovića pogrešno izgovorila nazvavši ga „Milankovićem“.

Gotovo iste riječi nešto prije predsjednice, na istom je mjestu izgovorio i Anton Kliman, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora te zaradio jednaku buru negodovanja, ali je on barem tono izgovorio Milanovićevo ime.

No, nije ovo prvi put da se Grabar Kitarović susrela s burnim negodovanjem u Pazinu. Prije dvije godine na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u pazinskom Spomen domu, u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom, predsjednica koja je nešto ranije izbacila bistu Josipa Broza Tita s Pantovčaka, morala je držati svoj govor upravo pored Titove biste, dok je pjevački zbor otpjevao „Bella Ciao“.

PAZI, PAZIN: Kolindu smjestili pokraj Titove biste i otpjevali 'O, bella ciao'!

Ovaj put je ipak nagrađena i pljeskom, i to kada je u uvodu pozdravila antifašiste, kada se okupljenima kratko objavila na talijanskom jeziku te kada je pohvalila Istarsku županiju te rekla kako bi gradovima i općinama trebalo dati više „funkcionalne i financijske samostalnosti“.

Stjepan Mesić
„Ostatak Hrvatske treba učiti od Istre“, istaknuo je Stjepan Mesić (FOTO: Hina/Daniel Sponza)

Međutim, daleko veći pljesak dobio je Stjepan Mesić koji se za govornicom pojavio nešto prije Grabar Kitarović.

„Ostatak Hrvatske treba učiti od Istre“, zaključio je bivši predsjednik i pokupio glasne ovacije okupljenih u dvorani. U svom govoru Mesić je osudio sveprisutne pokušaje izjednačavanje fašizma i socijalizma, a kada je spomenuo Josipa Broza Tita, publika je počela skandirati „Tito, Tito“. Pljesak okupljenih dobio je i istarski župan Valter Flego koji je istaknuo da Istra ne zaboravlja antifašizam čije se vrijednosti „ovdje njeguju i svakodnevno žive“.

Valter Flego
"Mi u Istri vrijednosti antifašizma njegujemo i svakodnevno živimo" - Valter Flego (FOTO: Hina/Daniel Sponza)

„Istra ne može zatvarati oči kada se u Hrvatskoj legitimira ustaški pozdrav ili kada se mijenjaju imena trgova i ulica. Nama je to apsolutno neprihvatljivo i uvijek će to biti. Na to ćemo uvijek iznova upozoravati i glasno se suprotstavljati jer se takvim činom pokopava sve ono za što smo se godinama borili“, rekao je Flego.

Dan Istarske županije, inače, slavi se povodom Pazinskih ili Rujanskih odluka Narodnooslobodilačkog odbora za Istru iz 1943. godine odcjepljenju od Italije i sjedinjenju Istre, Rijeke i Zadra te pripadajućih otoka s maticom Hrvatskom i Jugoslavijom.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/Daniel Sponza

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

  13.07.2021.

  Lana Bobić

  LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

 2. PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

  05.07.2021.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

 3. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

  21.06.2021.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije