ODRŽANA MISA ZA PAVELIĆA

Nema prosvjeda, jer više - nema smisla

ritn by: A.B. | 29.12.2016.
ODRŽANA MISA ZA PAVELIĆA: Nema prosvjeda, jer više - nema smisla
Tradicionalna crkvena svetkovina posvećena jednoj od najmračnijih osoba ovih prostora - zadušnica za nacističkog suradnika i vođu ustaškog pokreta Ante Pavelića, ove godine je prošla bez prosvjeda antifašističkih grupa. Primijetili su to u prvom redu desničarski mediji, ne tražeći informaciju više o ovom fenomenu. Zašto nije bilo protesta? Zato što nema smisla, dok god ploča s natpisom "Za dom spremni" stoji u Jasenovcu, a državni se vrh svim silama traži isprike za ustašluke, sudjelujući u njima.

Tradicionalna crkvena svetkovina posvećena jednoj od najmračnijih osoba ovih prostora - zadušnica za nacističkog suradnika i vođu ustaškog pokreta Ante Pavelića, ove godine je u Zagrebu prošla bez prosvjeda antifašističkih grupa. Primijetili su to u prvom redu desničarski mediji, ne tražeći informaciju više o ovom fenomenu. 

Zašto nije bilo protesta? Zato što nema smisla, dok god ploča s natpisom "Za dom spremni" stoji u Jasenovcu, a državni vrh svim silama traži isprike za ustašluke, sudjelujući u njima. 

To se da zaključiti iz objava nekoliko grupa, koje su prethodnih godina organizirale proteste ispred Bazilike srca Isusova u Zagrebu, poprišta tradicionalnih misa za koljača Pavelića, na dan njegove smrti i na blagdan Nevine dječice.

"U ovakvoj političkoj konstelaciji, gdje premijer, predsjednica Republike i predsjednik Sabora (uz mnogo drugih političkih instanci) aktivno sudjeluju u apologetici fašizma, izjavama poput toga da ZDS ima 'više konotacija', prosvjedovati protiv ovakve mise, a što smo činili prošlih godina, pokazalo bi se potpuno deplasirano - otprilike kao da se bunimo protiv toga što smo dobili samo jedan jastučić, a ne dva, u avionu koji pada", poručila je Radnička fronta.

Oni su, podsjetimo, prošle godine organizirali prosvjed zbog ovog običaja zagrebačkih isusovaca, pa su prosvjednici napadnuti od strane profašističke grupe, od koje ih policija nije zaštitila, usprkos najavama prosvjeda. Prosvjednike je u zasjedi na putu prema crkvi, samo stotinjak metara od bazilike, dočekalo petnaestak mladića i iznenada fizički nasrnulo na njih. Napad je trajao jedva minutu, a napadači su osim šaka koristili i kante za smeće, nakon čega su pobjegli u nepoznatom smjeru.

Radnička fronta zaključuje da je "koliko god to strašno zvučalo, uz ovakve očite neofašističke tendencije u našem društvu, misa za Pavelića danas jedan od manjih problema".

"Pozdravljamo hrabrost proustaškog režima"

Na sličnom su tragu odsustvo objasnili i administratori stranice "Ustaše su najveća sramota Hrvata", koja je također prethodnih godina izvještava s lica mjesta i pozivala građane na protivljenje ovoj misi, tradicionalno nakrcanoj muškim polaznicima obučenim u crno.

"I ove godine je održana misa za Pavelića u Zagrebu. Da bi 20 ustaša i ustaški pop imali mira u crkvi, čuvalo ih je oko 40 policajaca - što interventnih što u civilu. Ustašama se ništa ne smije dogoditi dok veličaju koljača djece, a popovi - uz plaću iz državnog proračuna - veličaju NDH u sigurnosti koju im pruža obavještajno represivni aparat zemlje nasljednice NDH", objavili su.

"Ove godine nismo organizirali niti sudjelovali u organizaciji bilo kakvih akcija oko mise za Antu Pavelića i veličanja NDH, jer je procjena da to u državi u kojoj se predsjednica fotografira uz ustašku zastavu, premijer relativizira ustaški zločinački pozdrav, a represivni aparat radi na fašizaciji društva, nema nikakvog smisla. Mi ne možemo toliko ocrniti profašističko vodstvo i narav ovog sistema koliko to može sistem sam", navode također, nastavljajući u oštrom tonu.


I ove je godine isti "mladić" koji je "U povlaštenoj mirovini" pohodio misu, u istoj majici (FOTO: Lupiga.Com/arhiva)

"Pozdravljamo hrabrost proustaškog režima. Fotografirajte se kraj ustaške zastave, veličajte NDH i ustaški zločinački pozdrav, organizirajte komemoracije četnicima i ustašama u Bleiburgu, postavljajte ploče sa zločinačkim ustaškim pločama po Jasenovcu, podižite spomenike Rafaelu Bobanu, klanjajte se pogubljenim koljačima djece po stratištima ratnih zločinaca, plaćajte i organizirajte tajne službe na fašizaciji društva. Mi to promatramo, o tome pišemo i to ćemo činiti i dalje. Znamo što radite i ne bojimo vas se. Vi ste samo malformacija civilizacije i kao takvi ćete biti upisani u povijest, baš kako priliči pljačkašima vlastitog naroda, kvislinzima i ustaškim profašistima", napisali su u četvrtak, uz objavu fotomontaže predsjednice s nešto drugačijom zastavom od one s kojom se slikala u Kanadi.

Napomenimo i da je današnji dan bio osobito mučan kada je u pitanju naklonjenost institucija prema proustaškim elementima u društvu. Otpor je, nekoliko dana nakon odlaska Radničke fronte u Jasenovac i vješanja transparenta s natpisom "Kada trune kapitalizam, smrdi na fašizam" na spomen-ploču poginulim HOS-ovcima, pokušan ponovno na istome mjestu. 

Privođenje mladih koji su se pobunili zbog ploče u Jasenovcu

U pitanju je današnja akcija Inicijative mladih za ljudska prava, u kojoj su članovi Inicijative prekrili jasenovačku ploču s ustaškim natpisom porukom zagrebačkom i jasenovačkom HOS-u. Uslijedila je energična reakcija policije, koja ih je momentalno privela na obavijesni razgovor. Nova ljevica tim se povodom oglasila i poručila da nam današnji događaj govori nekoliko stvari o hrvatskom društvu.

"Prije svega je očito kako je na svaki mogući način i uz ogromnu dozu cinizma, dopušteno rehabilitirati ustašku državu i njezine simbole, dočim je aktivno suprotstavljanje tome siguran put za dobijanje kaznene prijave. No, znatno više od ičega, ovi događaji u Jasenovcu svjedoče o tome kako je djelovanje pravne države očito stvar političke volje, a ne normalnog funkcioniranja institucija. Koliko je to zabrinjavajuće i tragično, nikad nećemo moći dovoljno naglasiti", napisali su.

Povodom zagrebačkog slučaja oglasila se i Antifašistička liga Hrvatske.

"U demokratskoj državi u čijim temeljima su vrijednosti na kojima je izgrađena EU pa i država u čijem Ustavu je ZAVNOH, na informativni razgovor u policiju bile bi pozvane osobe koje u neposrednoj blizini najstrašnijeg ustaškog logora iz Drugog svjetskog rata postavljaju ploču na kojoj piše 'ZDS'. U današnjoj Hrvatskoj oko takve blasfemije Vlada RH osniva komisiju, a policija privodi aktiviste iz Inicijative mladih za ljudska prava koji su prosvjedovali protiv te sramote prekrivši ploču s vrlo adekvatnom porukom onima koji su ploču postavili. Antifašistička liga RH daje punu podršku Inicijativi mladih za ljudska prava i traži od Vlade RH da zauzme jasan stav oko znakovlja koji veličaju ustaški zločinački režim i da se ploča s natpisom 'ZDS' u najkraćem vremenu ukloni iz Jasenovca", naveli su.

Inicijativa mladih za ljudska prava, podsjetimo, sastoji se od ljudi mahom rođenih bez sjećanja na Drugi svjetski rat, Jugoslaviju pa i Domovinski rat. Tim je više problematično što ih je država, za razliku od pripadnika HOS-a, tretirala kao kriminalce i najavila im moguću prijavu zbog oskvrnuća spomen-ploče, koja se nalazi nedaleko od kompleksa koncentracijskih logora iz Drugog svjetskog rata.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com/arhiva


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

  03.04.2021.

  Lana Bobić

  SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

  28.03.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

 3. BURE BARUTA: Put za ilovaču

  24.03.2021.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Put za ilovaču

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije