MARTINA MLINAREVIĆ IZBAČENA S FESTIVALA

"Bagra je ovdje otjerala svakoga tko je pokušao ići kontra mraka"

ritn by: S.R. | 15.08.2019.
MARTINA MLINAREVIĆ 'IZBAČENA' S FESTIVALA: "Bagra je ovdje otjerala svakoga tko je pokušao ići kontra mraka"
Dugi niz godina bosanskohercegovačka spisateljica, Martina Mlinarević, žestoka je kritičarka društvenih anomalija u Bosni i Hercegovini, što joj je nerijetko priskrbilo status „hrvatske izdajnice“ i gnjev neciviliziranog dijela društva. No, u svom susjedstvu zbog svoga djelovanja nije dobrodošla. Naime, iako je bila u službenom programu Evergreen Festa u Čitluku, promocija "Huzura“ naprasno je, zbog nečijeg pritiska, izbačena iz programa festivala. „Jučer me moj prijatelj Anđelko, a ujedno i organizator festivala u Čitluku u sklopu kojeg sam trebala imati promociju knjige obavijestio da su najavom moje večeri krenuli za njih veliki problemi i prijetnje, što od pojedinaca, što od sponzora festivala. Potpuno sam bila šokirana, iako ne i iznenađena, jer je situacija u Hercegovini za mene postala neizdrživa zadnjih nekoliko mjeseci, gdje sam izložena bjesomučnim udarima", kaže Mlinarević u razgovoru za Lupigu.

Dugi niz godina bosanskohercegovačka spisateljica, Martina Mlinarević, žestoka je kritičarka društvenih anomalija u Bosni i Hercegovini, što joj je nerijetko priskrbilo status „hrvatske izdajnice“ i gnjev neciviliziranog dijela društva. Mlinarević je nedavno bez tabua progovorila o svojoj borbi protiv karcinoma dojke, te se, kako bi poslala ohrabrujuću poruku ženama, fotografirala i javno pokazala kako izgleda tijelo žene poslije mastektomije, nakon čega je u globalnoj kampanji Europske unije proglašena jednom od najinspirativnijih žena. Diljem Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatske, ova spisateljica, promovira svoju novu knjigu „Huzur“ u kojoj progovara upravo o svojoj borbi s opakom bolešću. No, u svom susjedstvu zbog svoga djelovanja nije dobrodošla.

„NEMILA HAJKA“: Umjesto isprike Martini Mlinarević, organizatori napali Edu Maajku i Zabranjeno pušenje

Naime, iako je bila u službenom programu Evergreen Festa u Čitluku, promocija "Huzura“ naprasno je, zbog nečijeg pritiska, izbačena iz programa festivala. Lupiga je kontaktirala organizatore čitlučkog festivala s molbom da nam pojasne zbog čega je došlo do otkazivanja gostovanja Martine Mlinarević, a njihov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo. Kontaktirali smo i samu književnicu i od nje zatražili pojašnjenje ove neugodne vijesti.

„Jučer me moj prijatelj Anđelko, a ujedno i organizator festivala u Čitluku u sklopu kojeg sam trebala imati promociju knjige obavijestio da su najavom moje večeri krenuli za njih veliki problemi i prijetnje, što od pojedinaca, što od sponzora festivala. Potpuno sam bila šokirana, iako ne i iznenađena, jer je situacija u Hercegovini za mene postala neizdrživa zadnjih nekoliko mjeseci, gdje sam izložena bjesomučnim udarima, posebice nakon vijesti da mi je ponuđeno mjesto ambasadora BiH u Republici Češkoj od strane predsjednika Željka Komšića. Uzimajući u obzir Komšićevu reputaciju u Hercegovini, sav bijes zadnjeg šrota se mjesecima iskaljivao na meni kroz najužasnije prijetnje, vrijeđanja, govor mržnje, do te mjere da su se o tome očitovale skoro sve europske institucije u BiH. Sve je nalikovalo na kamenovanje, samo tastaturom. Tako da me sve ovo u Čitluku ne iznenađuje, ali me uvijek iznova razočarava i boli, jer Hercegovina je moja velika ljubav i moja najdublja rana. Godinama pronosim glas o svemu što istinska Hercegovina za mene jeste, o velikim i inspirirajućim ljudima koji su tu živjeli i žive, a koji su nešto posve drugo od klasičnih, uvriježenih stereotipa“, kaže nam spisateljica, objašnjavajući kako je svaka ovakva situacija iznova demantira, i to na najgore načine. 

Evergreen Fest Čitluk
Događaj je uredno stavljen na festivalske plakate (IZVOR: Evergreen Fest)

Mlada žena koja, progovarajući o nepravdi u društvu, nikoga ne ostavlja ravnodušnim, ponovo se tako našla oči u oči s primitivizmom i nepravdom, o čemu je, bez dlake na jeziku, progovorila i putem svoje stranice na Facebooku, istaknuvši kako su, prije nekoliko mjeseci, iz hercegovačke knjižare „udaljene“ njene knjige, te je ovo novi, direktni udar na njen rad i egzistenciju, jer je liječenje financirala isključivo prodajom svojih knjiga

„Narednog tjedna, trebala sam, kao i ranijih godina, biti gost Anđelku, inače mom dragom prijatelju iz srednjoškolskih klupa na Evergreen Festu, predstavljajući svoju knjigu 'Huzur'. Tako je pisalo i na svim najavama festivala, na plakatima i u službenom programu. Baš jučer dok sam putovala s jedne nezaboravne promocije knjige u Varaždinu na drugu nezaboravnu promociju knjige u Požegi, nazvao me Anđelko i saopćio da imaju ogromnih problema zbog mog budućeg nastupa u Čitluku, i da bi ga, jebiga, trebalo otkazati. Dobijali su prijetnje od ljudi, a zatim i od sponzora. A kad se upletu lafo veliki igrači ... lete glave, lete avioni, lete zabrane. Festival koji traje mjesec dana, godinama, na kojem se izmijenja stotine izvođača, performera, umjetnika, festival Hercegovine, iz mog komšiluka, ima za problem moju književnu večer. Uz udaljavanje mojih knjiga iz hercegovačke knjižare prije par mjeseci, ovo je novi direktni udar na moj rad i egzistenciju u okruženju u kojem živim, gdje mi je rad i egzistencija apsolutno onemogućena. Uz sva sranja, živim i stvaram i ne bojim se pičkastih levata“, napisala je Mlinarević na Facebooku, istaknuvši da je unatoč nedaćama i problemima „sve odstajala na nogama, bez sise, bez jajnika, ali uspravno s mudima, nikad jača“.

„Bagru i bole sva otvorena vrata na koja nailazim gdje god dođem, da mi silom pokušavaju vrata mog zavičaja zatvoriti. A nisi ti vlasnik vode moga oka iz kojeg teče Trebižat, i teći će dok god gledam, i nisi ti Hrvatino, vlasnik neba ovog plavljeg od babinog lavora. Bagra pojma nema da je moja kuća svugdje gdje spustim kofere i da će se ovaj glas čuti dalje od njihovih sponzorskih para i mizernih prijetnji. Bagra nema pojma da se drugog i drugačijeg ne može ušutkati ovim prizemnim, luzerskim metodama. Možda nekog uplašenijeg, ali ne i mene. Bagra ne zna da Hercegovina nije nikada bila jednoumlje, ma koliko rukama tog istog jednoumlja davili svakog onog tko pokuša izići iz njihovih poslušnih, stranačkih okvira. Bagra je otjerala iz ovih krajeva svakoga tko je pokušao ići kontra mraka ili živjeti slobodarski“, dodala je spisateljica u Facebook objavi, poručivši da ju mogu ukloniti s programa festivala, ali ne i zastrašiti.

Istaknula je da je o novom šikaniranju i napadu na nju obaviještena Američka ambasada i gospodin Wigemark ispred Europske unije, koja ju je, povodom Osmog marta, odabrala za jednu od najinspirativnijih žena u globalnoj kampanji Europske unije - Inspired by Her.

Martina Mlinarević Sopta
"Moj inat mi ne dopušta da šutim na količine i količine opetovane nepravde i mržnje" kaže za Lupigu Mlinarević (FOTO: Facebook/Martina Mlinarević)

„Ćeraćemo se još. Jer na veliku žalost isljednika, nalazi od doktora su mi sjajni. A spektakl zvan 'Promocija knjige u Čitluku' održat ćemo u jednom drugom gradu. I biti će festival i biti će sloboda. Riječ koju prezirete, jer o njoj ništa ne znate. A sloboda je ovo, kad mogu da kažem, sa dna srca i mirne duše - Ko vas jebe majmuni“, poručila je spisateljica Martina Mlinarević.

U razgovoru za Lupigu književnica napominje kako joj sve ovo posebno teško pada, jer takav razvoj situacije vidi kao udar na svoju egzistenciju.

„Prodajom knjiga zadnju godinu i pol financiram sama svoje liječenje i terapije, i to je moj jedini izvor prihoda. Hercegovački stranački poslušnici i majstori jednoumlja čine sve da mi onemoguće rad i stvaranje, a samim time i život ovdje. Žao mi je zbog mojih prijatelja koji su organizatori festivala što sam morala reagirati na ovaj način, jer razumijem i njih pošto znam koliko su sebe uložili u taj festival, ali morala sam radi naše djece, radi budućnosti Hercegovine kakvu želim, u kojoj će se moći živjeti i misliti svojom glavom, a ne klimajućom glavom kolektiva. Moj inat mi ne dopušta da šutim na količine i količine opetovane nepravde i mržnje, jer ako svi zašutimo, šta će biti od ovog svega“, kaže nam Mlinarević.

Podsjetimo, kako bi ohrabrila sve žene koje vode ili će tek voditi slične životne bitke protiv zloćudnih bolesti, Mlinarević se odlučila, javno i bez filtera, pokazati ožiljak na svom tijelu. Pozirajući fotografu za naslovnicu jednog časopisa, usprotivila se izvrnutom sustavu vrijednosti, kultu fotošopiranog života koji u prvi plan ističe fizičko savršenstvo.

„Bombardirani smo savršenstvima bez mane na svakom koraku, jer živimo u fotošopiranim životima, jer nam djeca odrastaju u izvrnutom sustavu vrijednosti gdje su 'guzice i sise' starleta i turbofolkerki samo ono što se pika, živimo u pomračenoj Kardašijanizaciji uma, provučeni kroz 'deset voda' instagram filtera. Odavno je ono u glavi prestalo biti važno da bude najrazvijeniji ljudski organ. U takvom svijetu željela sam pokazati - evo, imam 35 godina i ostala sam bez dojke. Iz čista mira, sasvim zdrava, bez najave, dobila sam dijagnozu karcinoma i izgubila dojku. Hoćeš li se znati iznijeti s tim? Hoćeš li imati nekog da ti pruži ruku i pokaže da vrijediš i sise bez? Hoće li postojati tvoji instagram i fejzbuk nalozi iako ne možeš više dekolte na izvolte izbaciti? Hoćeš li znati kako dalje kao žena bez onog što te ženom čini? Bez kose, dojke, menstruacije? Jer sve se to može dogoditi odjednom“, poručila je tada autorica knjige "Huzur“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/Martina Mlinarević

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije