STIŽU NOVE LETU ŠTUKE

„Ovo je moje viđenje svijeta kakav je postao“

ritn by: Lupiga.Com | 10.10.2017.
STIŽU NOVE LETU ŠTUKE: „Ovo je moje viđenje svijeta kakav je postao“
U šest godina, od 2005. do 2011. godine, Letu štuke izbacili su tri sjajna albuma, jedan bolji od drugoga, a onda su odlučili odmoriti i napraviti pauzu – punih šest godina. Sve do ovog tjedna, kada su „izbacili“ najavni singl za novi album „Bože zdravlja“. Peglanje albuma očito je potrajalo, s obzirom da nam je zadnji put kad smo razgovarali s njim, prije dvije godine, frontmen benda, Dino Šaran, rekao da je album idejno gotov i da je koncept poznat, ali da su si dali slobode i vremena da to bude „nešto što ni sami od sebe“ ne očekuju. „Ovo je na neki način moj izvještaj o vremenu provedenom u odsustvu sa scene. Ona govori o mom viđenju svijeta kakav je postao. Dakle, u suštini jedna naizgled intimna pjesma šireg konteksta“, objasnio je Šaran o čemu govori novi singl. Spot je sniman u istočnoj Hercegovini, nedaleko Nevesinja, a o tome će nešto više reći redatelj spota.

U šest godina, od 2005. do 2011. godine, Letu štuke izbacili su tri sjajna albuma, jedan bolji od drugoga, a onda su odlučili odmoriti i napraviti pauzu – punih šest godina. Sve do ovog tjedna, kada su „izbacili“ najavni singl za novi album „Bože zdravlja“. Peglanje albuma očito je potrajalo, s obzirom da nam je zadnji put kad smo razgovarali s njim, prije dvije godine, frontmen benda, Dino Šaran, rekao da je album idejno gotov i da je koncept poznat, ali da su si dali slobode i vremena da to bude „nešto što ni sami od sebe“ ne očekuju. 

Dino Šaran
"Ovo je na neki način moj izvještaj o vremenu provedenom u odsustvu sa scene" - Dino Šaran (FOTO: Lupiga.Com)

„Ovog puta sam odlučio da malo spustimo loptu, u smislu da album bude zreliji, da se ne podilazi ukusu mase“, najavio je tada u razgovoru za Lupigu, a sudeći po najavnom singlu očekuje nas izvanredan materijal. 

INTERVJU - DINO ŠARAN: "Mi smo ovdje samo jedna mala i sasvim nebitna vukojebina"

Šaran potpisuje i tekst i muziku za pjesmu „Bože zdravlja“, a video su realizirali "Horrible people" na čelu s redateljem Gorčinom Zecom.

„Ovo je na neki način moj izvještaj o vremenu provedenom u odsustvu sa scene. Ona govori o mom viđenju svijeta kakav je postao. Dakle, u suštini jedna naizgled intimna pjesma šireg konteksta“, objasnio je Šaran o čemu govori novi singl. Spot je sniman u istočnoj Hercegovini, nedaleko Nevesinja, a o tome će nešto više reći redatelj spota.

„Kada sam prvi put poslušao pjesmu 'Bože zdravlja', doživio sam je kao neku vrstu Odiseje, odnosno svojevrsnog putovanja. Od tuda je nastala ideja junaka, točnije, putnika koji traga za svojom 'vatrom'. To je bila polazna točka za suradnju s Dinom Šaranom, koji je svojim prijedlogom Hercegovine kao idealne lokacije upotpunio ukupnu viziju. Obzirom da hercegovački krajolik oduvijek smatram filmičnim i inspirativnim, rado sam prihvatio izazov te smo tako visoravan Morine, u okolini Nevesinja, usvojili kao mjesto radnje u ovoj priči. Ova prelijepa i, na neki način, nadrealna priroda je, sama po sebi, inspirirala kreaciju. Samo putovanje, boravak na terenu, kao i snimanje postali su dio naše zajedničke Odiseje“, kaže Zec. 

Koliko je impresivan krajolik, a koliko je „Bože zdravlja“ obećavajući za nadolazeći album, uvjerite se sami …

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

  13.07.2021.

  Lana Bobić

  LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

 2. PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

  05.07.2021.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

 3. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

  21.06.2021.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije