MALA RETROSPEKTIVA

Što ste protekle godine najviše čitali na Lupigi?

ritn by: Ivor Fuka | 10.01.2021.
MALA RETROSPEKTIVA: Što ste protekle godine najviše čitali na Lupigi?
Godina kakva se, ostaje nam nadati se, više neće ponoviti, napokon je iza nas. Pored pandemije koronavirusa koja je zatvorila svijet i još uvijek ga drži zatvorenim, Hrvatsku su pogodila i dva snažna potresa. Upravo te dvije teme obilježile su i proteklu godinu na Lupigi, pa je tako u pregledu onoga što ste na našim stranicama najviše čitali 2020. godine gotovo polovica od 20 tekstova govori o pandemiji i potresu. Za vas smo napravili malu retrospektivu onoga što ste posebno primijetili na Lupigi 2020. godine - od najzapaženijih reportaža, izvještaja i intervjua, preko kolumni i komentara, pa sve do najviđenijh književnih i filmskih prikaza u našim rubrikama "Čitali smo" i "Gledali smo". Dakle, evo što vam je sve prošle godine „upalo u oči“ na našim stranicama.

Godina kakva se, ostaje nam nadati se, više neće ponoviti, napokon je iza nas. Pored pandemije koronavirusa koja je zatvorila svijet i još uvijek ga drži zatvorenim, Hrvatsku su pogodila i dva snažna potresa. Upravo te dvije teme obilježile su i proteklu godinu na Lupigi, pa je tako u pregledu onoga što ste na našim stranicama najviše čitali 2020. godine gotovo polovica od 20 tekstova govori o pandemiji i potresu.

Za vas smo napravili malu retrospektivu, od najzapaženijih reportaža, izvještaja i intervjua, preko kolumni i komentara, pa sve do najviđenijh književnih i filmskih prikaza u našim rubrikama. Dakle, evo što vam je sve prošle godine „upalo u oči“.

IMAMO FOTOGRAFIJE: Predsjednik Nacionalnog stožera nam laže!

Božinović
Rukovanje onog koji se nikad ne rukuje (FOTO: sisak.hdz.hr)

„Ne znam kad ste vi mene vidjeli da se s bilo kim rukujem“; „Mene niste vidjeli da se ne pridržavam mjera. Ni predsjednik vlade se nije rukovao ni s kime“, ponavljao je ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera, Davor Božinović, u vrijeme kada se iz Stožera optuživalo građane da se ne pridržavaju epidemioloških mjera. Lupiga si je dala truda i ubrzo nakon ovih izjava pronašla fotografije koje pokazuju kako ministar ne govori istinu. Zapravo, nazvali smo to prikladnije – ministar laže. Nešto ranije objavili smo i fotografije rukovanja premijera Andreja Plenkovića koji se također „nikad ne rukuje“.

SVIJET NAKON KORONAVIRUSA: Ova oluja će proći, ali ćemo živjeti u drugačijem svijetu

Kamere
"Odluke koje donosimo sada mogle bi nam promijeniti život u godinama koje dolaze" (FOTO: Pixabay)

S početkom pandemije koronavirusa, suočeni s prvim lockdownom i najavama nadzora mobitela građana, našim čitateljima donijeli smo prijevod teksta poznatog povjesničara Yuvala Noaha Hararija, objavljenog u Financial Timesu. „Ova će oluja proći. Ali odluke koje donosimo sada mogle bi nam promijeniti život u godinama koje dolaze“, nadahnuto je pisao Harari u tom sjajnom tekstu.

REPORTAŽA KOJA NIJE TREBALA BITI NAPISANA: Nekad su pucali jedni na druge, a sada „neprijateljima“ daju krv

veterani
Zagrljaj bivših neprijatelja (FOTO: Lupiga.Com)

Bilo je to prije nego je epidemija koronavirusa „ugasila“ život na ovim prostorima zatvorivši ljude u kuće. Čini se kao da je bilo prije jednu ili dvije vječnosti, a ne nedavno, taman u danima kada se virus pojavio u Sloveniji i Hrvatskoj. Mjesto događaja je jugozapadna Srbija, točnije planina Zlatar na Sandžaku, nedaleko Nove Varoši i Prijepolja. Tamo su se još zadnjih dana veljače okupili ratni veterani nekoć zaraćenih vojski, a danas u naravi skupina prijatelja koji su sretni što se ponovno vide nakon nekog vremena i koji jedni drugima doslovce daju krvi ako zatreba.

VELIKI INTERVJU-VLADIMIR ARSENIJEVIĆ: „Nisu nama krivi nikakvi 'brđani' i 'papci'“

Arsenijević
Vladimir Arsenijević (FOTO: Marija Janković)

Razgovor s beogradskim piscem Vladimirom Arsenijevićem najčitaniji je intervju na Lupigi u prošloj godini. Književnik čija su djela prevođena na dvadesetak jezika u velikom intervjuu govori o cijelom spektru tema – od književnosti, preko punka, jugoslavenske scene osamdesetih i života u Londonu i Mexico Cityju, do današnjeg političkog trenutka, ali i raspada Jugoslavije. „Mislim da je problem raspada Jugoslavije toliko komplikovan da ćemo decenijama tragati za odgovorima na pitanja šta je to i zašto krenulo po zlu. Čini se da ja ta zajednica od svojih prapočetaka bila osuđena na tužnu propast. I bar tri puta je tužno propadala. Kaže se: If it ain't broken, don't fix it!“, kaže Arsenijević, među ostalim.

INTERVJU - MINISTAR BEROŠ O TZV. ZAKONU O ABORTUSU: „Pobačaj neće biti besplatan, obavezno savjetovanje“

Vili Beroš
Vili Beroš (FOTO: HINA/Pixsell/POOL/Robert Anić/ml)

U trenucima kada se drugi val pandemije koronavirusa zahuktavao objavili smo intervju s ministrom zdravstva, Vilijem Berošem. Međutim, s njim nismo razgovarali o pandemiji i epidemiološkim mjerama, nego o temi koja se valjala u pozadini epidemije, ispod medijskih radara. S ministrom smo razgovarali o tzv. Zakonu o pobačaju u nastajanju i problemu raširenog priziva savjesti u hrvatskoj ginekologiji. Zapravo, „razgovarali smo“ ipak nije pravi opis, jer naša Nataša Škaričić molbu za intervju Berošu je uputila još u srpnju 2020. godine, ali do rujna 2020. godine on nije našao vremena za izravan razgovor, nego je na pitanja odgovorio u pisanoj formi, zbog čega je izostala bilo kakva rasprava o mnogim njegovim spornim izjavama.

HUMORESKA IZ KARANTENE: Jeben ti koronu, da ti jeben!

Konzerve
Novo normalno (FOTO: Pixabay)

S početkom pandemije koronavirusa u Hrvatskoj objavili smo humoresku Ive Anića koji na jedan drugačiji način opisuje ono što nam se gotovo svima događalo tih dana, dana kada smo se počeli privikavati na ono „novo normalno“.

ŠVEDSKI ODGOVOR EPIDEMIJI KORONAVIRUSA: Odmjereno odbijanje paničarenja ili skupi promašaj?

Švedska
Pune ulice u Švedskoj (FOTO: HINA/EPA/Henrik Montgomery)

S dolaskom pandemije na europsko tlo gotovo sve europske države primjenjivale su gotovo iste ili slične epidemiološke mjere. Osim Švedske koja se odlučila na sasvim drugačiji pristup borbi protiv koronavirusa. Naš dopisnik iz te zemlje, Demian Vokši, u travnju je objasnio što se i zašto tamo događa te kako izgleda život u Švedskoj u danima kada Europa prolazi svoj prvi „lockdown“. 

FRUSTRIRAN NAKARADNIM NATJEČAJIMA O KOJIMA SE ŠUTI: Pajo Patak na razgovoru za posao ravnatelja Zavoda

Pajo Patak
Reflektori na Paju Patka (FOTO: Pixabay)

„Luđu“ priču od ove možda nismo objavili cijele prošle godine. Ukratko, frustriran ignorancijom svoje struke naš suradnik, inače poznati arhitekt, odlučio se prijaviti na raspisani natječaj za ravnatelja jednog Zavoda za koji se odavno sumnja da je predviđen za već odabranog kandidata. Želeći pokazati cijelu apsurdnost ovog procesa arhitekt se prijavio s e-maila Pajo Patak i bio pozvan na razgovor. 

MOJ DRAGI NEPRIJATELJ BORIS DEŽULOVIĆ: Fate l'amore, non il Dio!

Boris Dežulović
Boris Dežulović (FOTO: Lupiga.Com)

U veljači smo objavili u hrvatskoj književnosti dosad neviđen predgovor za knjigu Borisa Dežulovića, “Summa atheologiae”, koja je nešto prije toga objavljena u nakladi riječke izdavačke kuće Ex libris. Najkraće rečeno radi se o vrhunskom štivu. 

TKO SI TI?: Crtica o Mustafi Nadareviću

Mustafa Nadarević
Mustafa Nadarević (FOTO: HINA/Lana Slivar Dominić)

Godinu iza nas pamtit ćemo i po odlasku nekih od najvećih ljudi koje su dali ovi prostori. Napustio nas je i Mustafa Nadarević, a tim povodom za Lupigu je književnik Ivica Prtenjača napisao kratku intimnu crticu o ovom velikom glumcu. 

KRIŽNI STOŽER: Epidemiologija u službi Biblije

Križ
Vjera u relaksaciju (FOTO: Pixabay)

Kako je i zašto pred Uskrs Nacionalni krizni stožer odlučio relaksirati epidemiološke mjere, iako su njegovi čelnici netom prije toga izjavljivali da ne treba popuštati mjere jer su sljedeći tjedni ključni za obuzdavanje širenja infekcije“, objasnila je u kratkom komentaru naša Nataša Škaričić. 

HRVATSKA SRAMOTA: Ovako su Petrinja i Glina izgledali prije potresa

Glina
Detalj iz Gline 2016. godine (FOTO: Lupiga.Com)

Na samom kraju teške godine Hrvatsku je pogodio snažan potres s epicentrom nedaleko Petrinje. Potres je odnio sedam ljudskih života i nanio nesagledivu materijalnu štetu. Posebno je stradalo uže središte Petrinje i Gline. Slike urušenih zgrada obišle su cijeli svijet, a o nebrizi za cijelu Baniju koja je od rata na ovamo sustavno zapuštana, nitko tada nije ni govorio. U kojoj mjeri je Banija zaboravljena najbolje pokazuju fotografije koje smo objavili, a koje su četiri godine prije potresa snimljene u Petrinji i Glini. 

NIGDJE, NIOTKUDA: Napustio nas je naš Bekim

Bekim Sejranović
Bekim Sejranović (FOTO: Lupiga.Com)

Prošle godina napustio nas je naš Bekim Sejranović. Sjajni književnik i vrijedni prevoditelj iznenada je preminuo u četrdeset i osmoj godini života. Ono što treba reći o Bekimu možda je najbolje rekao on sam u svom romanu „Nigdje, niotkuda“ za koji je dobio prestižnu Nagradu Meša Selimović, a koji opisuje jedinu konstantu u njegovom životu – nigdje i niotkuda.

NAMJERNA DEVASTACIJA U SLUČAJNOJ DRŽAVI: „Od prirode oteto - zauvik prokleto“

Vruja - Pisak
Vruja (FOTO: Lupiga.Com)

U lipnju smo vam donijeli reportažu iz Vruje, prekrasne uvale na otprilike pola puta između Omiša i Makarske, koja već dugi niz godina trpi značajnu devastaciju u privatnoj režiji. Iako su i mještani i razne državne institucije prijavljivale nepravilnosti koje se tamo događaju, ništa od toga nije zaustavilo devastiranje Vruje u kojoj je praktički zabranjen pristup građanima. Posjetili smo Vruju na dan kada su se tamo odvili prosvjedi nezadovoljnih mještana. 

REPORTAŽA IZ SRCA AFRIKE: Krv na ekvatoru

Kongo
Mladi ratnici (FOTO: Lupiga.Com)

Početkom godine, prije nego li će putovanja biti izbačena iz naših života, naš Hrvoje Ivančić, s prtljagom u vidu tri plastične vrećice, posjetio je Kongo i od tamo napisao sjajnu reportažu. Za taj će tekst kasnije primiti nagradu Croatian Travel Festivala za najbolji putopis godine. Ukoliko nas pitate – potpuno zasluženo. 

ŽIVJETI BEZ NACIJE: Meni samom odavno je jasno - nikom ne pripadam

nacionalizam
"Ja nisam" (SCREENSHOT: YouTube)

Izuzetno smo ponosni što smo 2020. godine mogli ponuditi dovoljno prostora za Predraga Fincija, koji je obogatio naš portal za desetak izvanrednih tekstova. Jedan od onih koji je izazvao najviše pažnje govori o pitanju identiteta i koliko je od pripadanja nekoj naciji važnije biti čovjek. Po našem skromnom mišljenju radi se o tekstu koji bi, samo da smo normalno društvo, morao biti uvršten u školske udžbenike. 

NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Operetna kič državica

Počasni vod
Izmišljanje tradicije (FOTO: Wikimedia/ex13)

Svakim svojim tekstom Igor Mandić podigne dosta prašine. Ovaj put svojom kolumnom na Lupigi zaprašio je pišući o izmišljanju tradicija kao stare navade naših naroda, kojima se želi preduhitriti neumitni i spori tijek povijesti. 

TVRDNJE IZ NAJCRNJEG MRAKA: Vlada li Milorad Pupovac Hrvatskom?

Milorad Pupovac
"Vladar Hrvatske" - Milorad Pupovac(FOTO: HINA/Mladen Volarić)

Već godinama Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a u Hrvatskom saboru, na meti je desnice, koja ga optužuje da upravlja Hrvatskom i daje smjer rada hrvatskim vladama. Kako to Pupovac i SDSS vladaju Hrvatskom iako Srba u Hrvatskoj već nekoliko stoljeća u postocima nije bilo manje nego što ih ima sada, upitao se naš Zdenko Duka i napisao kratku analizu ovog „problema“.

TRAJNI ZAPISI: Što se Hrvatske tiče, Edward Snowden je „džaba krečio“

Edward Snowden
Edward Snowden (FOTO: 24sata d.o.o.)

Najčitanija književna kritika u 2020. godini bavila se „Trajnim zapisima“, knjigom Edwarda Snowdena, najpoznatijeg američkog i svjetskog zviždača koji je žrtvovao svoj privatni život, slobodu u matičnoj državi i karijeru kako bi upozorio na sistem masovnog nadzora američkih tajnih službi nad američkim i svim ostalim građanima svijeta. Što se Hrvatske tiče, čini se, Snowden je „džaba krečio“, pa je ovaj tekst o njegovoj autobiografiji „Trajni zapisi“ dostupnoj na hrvatskom jeziku, skroman pokušaj da tome tako ne bude.

OTAC: O bijesu strpljivog čovjeka

Edward Snowden
Goran Bogdan u ulozi karijere (FOTO: Otac)

Najviše vaše pažnje u Lupiginoj rubrici „Gledali smo“ izazvao je prikaz filma „Otac“, Srđana Golubovića, u kojem glavnu ulogu tumači izvrsni Goran Bogdan. Slika je to ruralne Srbije, vanvremenski nestvarne i beznadno udaljene od urbanog središta zemlje. Odatle, s juga, iz te bezimene provincije, do glavnog grada u ovom filmu otac kojem su oduzeli djecu pješači danima kao u pradavno doba ili kakvoj distopijskoj budućnosti. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Kolaž

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije