MAJKA SVIH PITANJA

Koliko svinja mora umrijeti, Grliću Radmane?

ritn by: Ivo Anić | 21.09.2023.
MAJKA SVIH PITANJA: Koliko svinja mora umrijeti, Grliću Radmane?
Koliko svinja mora umrijeti da bi u imovinsku karticu zaboravio prijaviti stotine tisuća eura (ukupno 2,11 milijuna eura) i da pri tom Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jedva otvori postupak? Koliko svinja mora umrijeti da izjaviš kako ti je otac, istina, bio u Komunističkoj partiji, ali ne kao aktivni član, već valjda da tu organizaciju opstruira iznutra, recimo na način da njeno gospodarstvo, ključne elemente kao što su mesna industrija, prvo devastiraš, pa zatim prisvojiš kao ćaćin svinjac. Koliko svinja mora umrijeti da bi kao izjavio kako ti je otac morao biti u Partiji da ne bi bio direktor drugog reda. Koliko svinja treba, dakle, umrijeti da od države, firmu koja posluje s profitom, dobiješ skoro pa na poklon? Koliko svinja treba umrijeti da ti država milijune eura država isplaćuje iz proračuna?

Koliko svinja mora umrijeti da bi u imovinsku karticu zaboravio prijaviti stotine tisuća eura (ukupno 2,11 milijuna eura) i da pri tom Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jedva otvori postupak? Koliko svinja mora umrijeti da, kroz godine mandata Vlade u kojoj egzistiraš, to isto Povjerenstvo bude sustavno devastirano? Koliko svinja treba umrijeti da novinari dostavljaju dokumentaciju tom i takvom Povjerenstvu pa ono našavši kojeg slobodnog činovnika ipak otvori postupak?

BREAKING BRAIN: Velika rekonstrukcija ministra Radmana

PORUKA MINISTRU I VLADI: „Hrvatska vojska nisu bili ustaše i domobrani, nego partizani“

Koliko svinja mora umrijeti da dobiješ, točnije tvrtka u kojoj ste vlasnik, unosan posao sa državom, od koje si 2017. godine dobio koncesiju za zbrinjavanje i odvoženje uginulih životinja? Koliko svinja mora umrijeti da bi istu tvrtku, Agroproteinka se danas zove, koja je 1988. godine poslovala kao jedna od respektabilnih u bivšoj državi u mesnoj prerađevini, prvo odveo u stečaj, pa privatizirao? Istina, za ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana nije trebao umrijeti puno svinja kako bi devedesetih postao vlasnikom Agroproteinke izdvojivši je iz konglomerata Sljeme, već je to učinio njegov otac Ante Grlić Radman. Osim sabiranja, prevoženja i industrijske prerade animalnih otpadnih produkata, 1991. godine firma Ante Grlića Radmana, dakle ministrovog oca, uspješno ulazi i u sudski registar kao dioničko društvo, pa se količina svinja koja treba umrijeti 1992. godine procjenjuju na 4,9 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Koliko svinja treba umrijeti da bi respektabilnu firmu u vlasništvu države pretvorio u svoju osobnu, pritom smanjivši njenu tržišnu vrijednost sa 4,9 milijuna njemačkih maraka na 3,4 milijuna koje zatim otkupljuješ putem dionica kao većinski vlasnik?

Nije, istina, jasno koliko svinja mora umrijeti da bi od početnih 13,6 posto dionica naglo skočio na 61 posto, kao što nije sasvim jasno ni koliko svinje mora umrijeti da bi još imao i popust od 50 posto, ali kako znamo burna su vremena i ratne godine, a ne odmaže ni kad si član HDZ.

Koliko svinja mora umrijeti da izjaviš kako ti je otac, istina, bio u Komunističkoj partiji, ali ne kao aktivni član, već valjda da tu organizaciju opstruira iznutra, recimo na način da njeno gospodarstvo, ključne elemente kao što su mesna industrija, prvo devastiraš, pa zatim prisvojiš kao ćaćin svinjac. Koliko svinja mora umrijeti da bi kao izjavio kako ti je otac morao biti u Partiji da ne bi bio direktor drugog reda. Koliko svinja treba, dakle, umrijeti da od države, firmu koja posluje s profitom, dobiješ skoro pa na poklon? Koliko svinja treba umrijeti da ti država milijune eura država isplaćuje iz proračuna, dakle, iz mog kukavnog džepa u kojem moram okrenuti svaki euro ako ne želim završiti kao svinja Grlića Radmana?

Koliko svinja mora umrijeti da bi, kao Grlić Radman danas, u svoju imovinsku karticu zaboravio upisati dividende koje kao suvlasnik iz te privatizacijsko uspješne firme moraš upisati? Koliko svinja mora umrijeti da onako govoriš engleski, a obavljaš funkciju ministra vanjskih poslova? 

Koliko uopće svinja mora umrijeti da, kao sin Ante Grlića člana Općinskog komiteta Saveza komunista Sesvete, komunističkog predsjednika Poslovnog odbora Zagrebačke banke u Sesvetama, izjaviš kako je jedino u Hrvatskoj dobro i kako se truditi treba da ti bude još bolje? Koliko svinja, ponavljam, treba umrijeti da bi još i dodao kako se u Jugoslaviji nije smjelo reći da si Hrvat, a kamoli dobiti državnu firmu skoro na poklon iz koje ćeš onda izvlačiti dividende od 2,11 milijuna eura? Koliko svinja mora umrijeti da bi kao vjernik i katolik izjavio kako si živio u stanovitom ropstvu, kao da si živio među svinjama, a ne kao sin istaknutog člana Komunističke partije? Koliko svinja zapravo treba umrijeti da bi bio zgranut kada ti Zoran Milanović to natrlja javno na nos? Koliko svinja mora umrijeti da bi za svog oca kazao kako je veliki domoljub, kada se zna da ti je otac u Sljeme 1966. godine došao kao istaknuti komunist i društveno-politički radnik kako stoji u novostima firme iz iste godine koja objavljuje popis svojih zaposlenika? Koliko svinja mora umrijeti da bi te komunizam odškolovao, prvo u Zagrebu, a onda i u Švicarskoj. 

Koliko još svinja mora umrijeti, Grliću Radmane, da ne zaboravite prijaviti kako u privatnoj štednji imate milijune eura? Kolike su to svinje, majka je svih pitanja, da su vam milijuni na računu sitnica kao meni deset eura ako ih zaboravim u džepu opranih hlača? 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Lana Slivar Dominić

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije