KATAKLIZMA NACIONALIZMA

Kad Delije nazivaju Hrvate prijateljima

ritn by: Ana Benačić | 20.05.2014.
KATAKLIZMA NACIONALIZMA: Kad Delije nazivaju Hrvate prijateljima
Srbijom kruži vic da je Dobricu Ćosića izdalo srce kada je vidio hrvatske specijalce koji raseljavaju Srbe iz Obrenovca. Da, dogodilo se i to - hrvatski specijalci pohitali Srbiji u pomoć, Hrvatske autoceste oslobodile plaćanja cestarine vozila koja voze humanitarnu pomoć nevezano za njenu destinaciju, uplate Crvenog križa križaju između Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a spasitelji na terenu u BiH ne gledaju molite li se kod hodže, popadije ili fratra. Djeca s natpisima na ćirilici pozivaju ljude na doniranje unesrećenih u sve tri zemlje, uključujući i onu čiji se ponosni nacionalisti svako malo dohvate čekića zato što im smeta to pismo.

Nažalost, bio je potreban jedan opći potop da čovjek ispliva na površinu ispod slojeva i slojeva debelih naslaga atributa, kojima se ljudi na ovim prostorima inače oblažu i misle da su zbog toga malo bolji od komšije. Prvenstveno su to mulj vjere i nacije, one dvije male stvari na temelju kojih se navodno ne smije diskriminirati po ustavima naših državica, ali se to van izvanrednog stanja tako s veseljem, redovno čini. Naravno, ne bez rezona - u ime neke veće pameti, uspješnijih sportaša, izmišljene, ali ponosnije junačke prošlosti, većeg broja Nobelovaca, ponekad i superiornijih ljubavničkih vještina.

Bankrot koncepta dva entiteta: 'Da nam nije Federacije, pocrkali bi od žeđi!' 

I time se vješto manipulira, čak i kad je to najmanje uvjerljivo, što se dalo vidjeti i za vrijeme protesta u Bosni i Hercegovini kada su entitetski televizori hipnotizirali gladne ljude ponavljanjem: "Ovo nije socijalni bunt, to su Balije/Hrvati/Srbi koji žele destabilizirati Federaciju/Republiku Srpsku, vi zapravo niste sirotinja..." I onda se dogodi nešto ovakvo i ispadne da te stvari mogu biti važne samo moralno bankrotiranima.

KAD POPLAVA RAZOTKRIVA: U nedostatku bilo kakvog programa, "biblijski potop" će poslužiti kao alibi za sve

SKUPILI STE ROBU I ŠTA SAD?: Ključne stvari kod slanja pomoći Srbiji i BiH

Fotografije i video zapisi zastrašujućih poplava u srednjoj Bosni

Uzrok smrti Dobrice Ćosića (FOTO: screenshot Twitter/Delije sever)

Ne samo to, nego još gore! Ispostavilo se da su i crnci - naši! Dakle, oni isti azilanti protiv čijeg su se prihvaćanja Srbi žestoko bunili - i to opet s "razlogom", zbog nikad obavljene sabotaže "svetskog giganta", Termoelektrane Nikola Tesla B u čijoj su blizini bile barake za njihov crni smještaj (!?) - iznosili su građane Obrenovca na svojim plećima na suho.

Stav stanovnika prema azilantima nedaleko od Obrenovca prije samo pola godine  

I tu nije kraj. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, definitivno je jedan od dužnosnika u dugom nizu onih koji su zakazali zadnjih dana. Ovaj čovjek, koji očigledno nije kalibar najvećeg hrvatskog Srbina u povijesti Nikole Tesle, uspio je svojim smirivanjem panike tako loše reagirati na izlijevanje Kolubare da je odgodio evakuaciju Obrenovca, čije je stanovništvo samo primijetilo pucanje brane. Na kraju su morale u pomoć stići i policijske snage iz Hrvatske. Dan po dan, dolazimo do sljedećeg priopćenja. 

Azilanti spašavaju nemoćne u Obrenovcu (FOTO: Screenshot Radio Slobodna Evropa)

"U ime Vlade Republike Srbije i svih njenih građana veoma smo zahvalni Vladi Republike Hrvatske na brzoj reakciji i iskazanoj spremnosti da pomogne. Ovaj gest ima dodatni veći značaj imajući u vidu da je Hrvatska i sama suočena sa poplavama na svojoj teritoriji. Uvereni smo da će čin iskazane solidarnosti građani Srbije umeti da cene...", navedeno je, među ostalim, u izjavi Ambasade Republike Srbije u Zagrebu.

Solidarno! (FOTO: Facebook)

No, daleko uzbudljiviji iskorak od Vlade Srbije učinili su oni od kojih se najmanje očekivalo da prevaziđu razlike među narodima i narodnostima. Delije. Navijači Crvene zvezde na svom su Twitter profilu objavili niz fotografija i zaista korisnih informacija, poziva na akcije i apela za pomoć devastiranim područjima u Srbiji, BiH, ali i Hrvatskoj. Pritom su Hrvate nazvali prijateljima, izražavali podršku Slavoncima, Crveni križ nisu "prevodili" u krst, što je zaista izgledalo i još uvijek izgleda spektakularno, uz dužno poštovanje prema navijačkim skupinama.

Žuta rasa će zavladati svijetom za "nula dinala" (FOTO: screenshot Twitter)

Treba uzeti u obzir realnost da profesionalni sport u praksi zapravo ne promiče toleranciju, već produbljuje šovinizam, koji, nažalost, tenkiraju navijačke skupine ne samo na Balkanu nego i šire, uz časne iznimke rijetkih antifašističkih navijača, poput onih koji podržavaju NK Zagreb, White Angelsa. Akciji ujedinjenja dao je svoj doprinos i tenisač Novak Đoković koji je izraz svoje tuge zbog poplava koje su poharale Srbiju, Hrvatsku i BiH završio riječima: "Živjeli svi narodi bivše Jugoslavije."

Delije su tvitale: Pomozimo našim Slavoncima! Ne daj se Slavonijo! (FOTO: screenshot Twitter/Delije sever)

Ipak, nezaobilazna je činjenica, kada govorimo o internetu i društvenim mrežama, ta da je poplava, dakako, izbacila i ustrajno glupe nacionaliste. Njihovo je najjače oružje, uz teoriju o čišćem i časnijem pedigreu nacionalnog tora kojem pripadaju, teorija zavjere. I tako se pojaviše priče da su u Hrvatskoj brane namjerno razarane, a sela potapana s jednim jedinim razlogom - da bi se spasio Beograd.

Od svih gluposti koje su remetile protok korisnih informacija na Mreži, ova je bila najjača; a konkurirala joj je tek novica portala čije ćemo ime samo dijelom navesti i to zbog higijene o kojoj naročito sada treba voditi računa. Dakle, portal **vno.hr objavio je tekst sljedećeg naslova: "HAARP uzrok poplava širom Bosne i Hercegovine?" Inače, HAARP je ključna riječ koja navlači čitanost publike nešto manje zahtjevnijeg nivoa pa bilo to **vno.hr, **vno.ba ili **vno.rs. Novinari **vno.hr-a su inače ovih dana bili opsjednuti pomaganjem isključivo ljudima s ispravne strane nabujale rijeke, iako se pokazalo da do njih lakše dolazi pomoć, makar iz EU. 

Oglasio se i drug Stari, s nadom da će iz dupeta doći u glavu. (FOTO: screenshot Twitter/Delije sever)

Naime, iako u Srbiju i BiH lakše prolazi pomoć iz Makedonije i Crne Gore, sudbina pojedinih konvoja pomoći pokazale su koliko su te potopljene granice između BiH i Hrvatske te Srbije bile i ostale smetnjom, čak i u kataklizmi. Administracija koju treba nadvladati da bi se područjima dostavila pomoć je impresivna. Da bi skupina građana poslala pomoć u robi iz Hrvatske u BiH nužno je ne samo biti organiziran, nego je potrebno i voditi se kao izvoznik, moraš imati EORI broj, špeditera, gomilu papira...

Bh portali javljaju da kamioni s robom iz Austrije satima čekaju na prijelazima, ne bi li prešli te kobne granice za koje je prije dvadesetak godina izginuo grozomoran broj ljudi. Malo je nastrana činjenica da bi, u slučaju da se katastrofa dogodila prije 1. srpnja 2013. godine, Hrvati  lakše dostavljali pomoć u Bosnu i Hercegovinu, koja je najgore prošla za sada i čiji će se mrtvi tek zbrajati u tjednima koji dolaze.

Ovo je u Hrvatskoj protuustavno (FOTO: screenshot Twitter/Delije sever)

Kad se događa ovakvo nešto, nemoguće je ne zapitati se koliko će nam trebati da zaboravimo na normalno razmišljanje, ponašanje i ovu bliskost koju je probudila ogromna tuga što se nadvila nad BiH, Srbijom i Slavonijom. Koliko će brzo doći to sutra, kada mulj bude sastrugan s ulica Obrenovca, Doboja i Gunje, pa da se opet k'o do jučer valjamo u blatu nacionalizma? Recimo, mjesec dana da se dâ Hrvatima, pa još dva tjedna Srbima, čisto da ispoštuju julijanski kalendar? Kad ćemo opet, svi skupa s Bošnjacima, bit prasci? To nam tako dobro ide.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot Twitter/Delije sever


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 2. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

 3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  04.05.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije