IZJAVA TJEDNA

„Prvi put nakon 100 godina nema granice između Hrvatske i Slovenije“

ritn by: Lupiga.Com | 02.01.2023.
IZJAVA TJEDNA: „Prvi put nakon 100 godina nema granice između Hrvatske i Slovenije“
„Hvala što ste došli obilježiti ono što smo čekali više od 100 godina, jer danas je prvi put da nakon sto godina ovdje više nema granice“, tim riječima službeno je prvog dana godine započela proslava ulaska Hrvatske u Schengen na graničnom prijelazu Rupa. Citirana izjava pripada Marijani Kalčić, direktorici Turističke zajednice općine Matulji, a direktorica koja očigledno nije previše pazila u školi ili možda jeste, teško je objasniti, prometnula se kandidatkinju za najbolju izjavu godine, a godina je tek počela. Inače, Kalčić je ujedno bila i glavna organizatorica ove proslave na mjestu gdje nikakva granica nije postojala punih 46 godina, od 1945. do 1991. godine, dakle sve do prije 31 godine. Kalčić dodala kako se nada da će ovaj čin premostiti i granice koje „imamo u glavama i da će se nakon toliko godina obnoviti i zajednički život“.

„Hvala što ste došli obilježiti ono što smo čekali više od 100 godina, jer danas je prvi put da nakon sto godina ovdje više nema granice“, tim riječima službeno je prvog dana godine započela proslava ulaska Hrvatske u Schengen na graničnom prijelazu Rupa. Citirana izjava pripada Marijani Kalčić, direktorici Turističke zajednice općine Matulji, a direktorica koja očigledno nije previše pazila u školi ili možda jeste, teško je objasniti, ovime se prometnula u kandidatkinju za najbolju izjavu godine, a godina je tek počela.

Inače, Kalčić je ujedno bila i glavna organizatorica ove proslave na kojoj se uz veliku pozornost medija okupilo više desetaka hrvatskih i slovenskih građana te je osim uvodnog pozdrava na mjestu gdje granica nije postojala punih 46 godina, od 1945. do 1991. godine, dakle sve do prije 31 godine, Kalčić dodala kako se nada da će ovaj čin (ulazak Hrvatske u Schengen, op.a.) premostiti i granice koje „imamo u glavama i da će se nakon toliko godina obnoviti i zajednički život“ među stanovnicima pograničnih mjesta.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/Damir Senčar

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. HRVATSKA – ZEMLJA RAVNODUŠNOSTI: Nitko ni okom nije trepnuo jer su Romima srušene kuće

  21.09.2023.

  Boris Pavelić

  HRVATSKA – ZEMLJA RAVNODUŠNOSTI: Nitko ni okom nije trepnuo jer su Romima srušene kuće

 2. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Split

  31.08.2023.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Split

 3. OTETO IZ TMINE: Dino Merlin i izazov raspalog patriotizma

  25.08.2023.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Dino Merlin i izazov raspalog patriotizma

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije