DRUGI NA LISTI

Uzdanica MOST-a voli se fotografirati uz nacistički pozdrav, a „kamen temeljac“ su mu slovo U i NDH

ritn by: Ante Radić | 10.05.2021.
DRUGI NA LISTI: Uzdanica MOST-a voli se fotografirati uz nacistički pozdrav, a „kamen temeljac“ su mu slovo U i NDH
„Skandalozno je da u 2021. godini na izbornoj listi jedne političke stranke koja je bila, a i dalje želi biti vlast u RH, imamo čovjeka koji je veliki štovatelj nacifašističke NDH. Pitanje za Most ... Neonacizam je u modi?! Je li znaju da je njihov kandidat za viječe gradske četvrti Danijel Perić, kojeg su postavili na visoko drugo mjesto na listi, veliki štovatelj nacifašističke NDH ili čovjek samo voli mjeriti kukuruz u slobodno vrijeme“, poruka je koja nam je ovog vikenda od anonimnog čitatelja stigla u pretinac elektronske pošte. Uz ovaj komentar priložene su i dvije fotografije na kojima Perić „mjeri kukuruz“. Međutim, na Perićevom Facebook profilu na kojem zadnjih mjeseci isključivo objavljuje predizborne aktivnosti MOST-a, do jučer je stajalo na desetine sličnih fotografija i statusa. Sve fotografije i statusi bili su javno dostupni. Do jučer. Naime, nakon što je do Perića stigao interes novinara za ovaj tip njegovih objava, te fotografije su postale nedostupne.

„Vrijeme je da čovjek postane središte hrvatske politike. Birajmo ljude, a ne političare“, tako je u veljači ove godine Marko Sladoljev, zastupnik iz redova MOST-a u prošlom sazivu Hrvatskog sabora, predstavio novu stranačku akviziciju, Danijela Perića

„Ponosan sam što je ovaj čovjek moj prijatelj“, istaknuo je prošle zime bivši saborski zastupnik, koji kao i Perić ističe svoju pripadnost navijačkoj skupini Bad Blue Boys. Sada obojica predvode MOST-ovu kandidacijsku listu za ovotjedne lokalne izbore. Naime, listu za Vijeće gradske četvrti Stenjevec, koja broji nešto više od 50.000 stanovnika, nosi Sladovljev, dok je na drugom mjestu Perić.

Marko Sladoljev i Danijel Perić
Perić i Sladoljev (FOTO: Facebook/MOST)

Prilikom Perićevog „javnog predstavljanja“ Sladoljev je objasnio, a neki mediji prenijeli od riječi do riječi, kako je Perić njegov prijatelj i veliki humanitarac. Naveo je da je Perić početkom pandemije koronavirusa inicirao „Plavo srce“, humanitarnu akciju Bad Blue Boysa pomoći Zagrepčanima, koji su najugroženiji i ljudima u izolaciji pri nabavci namirnica i lijekova, ali i da je pomagao nakon potresa u Zagrebu i na Baniji. 

I uistinu, sudeći po Facebook profilu Danijela Perića, radi se o osobi koja često volontira, za što mu svakako treba odati priznanje, ali i o osobi koja voli uzdizati ispruženu desnicu u pozdrav kojim su nacisti iskazivali odanost Adolfu Hitleru, a rado su ga koristile i ustaše u Drugom svjetskom ratu. Pored toga gaji i evidentne simpatije prema ustašama i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Danijel Perić
Predizborna poruka Danijela Perića (SCREENSHOT: Facebook)

„Skandalozno je da u 2021. godini na izbornoj listi jedne političke stranke koja je bila, a i dalje želi biti vlast u RH, imamo čovjeka koji je veliki štovatelj nacifašističke NDH. Pitanje za Most ... Neonacizam je u modi?! Je li znaju da je njihov kandidat za viječe gradske četvrti Danijel Perić, kojeg su postavili na visoko drugo mjesto na listi, veliki štovatelj nacifašističke NDH ili čovjek samo voli mjeriti kukuruz u slobodno vrijeme“, poruka je koja nam je ovog vikenda od anonimnog čitatelja stigla u pretinac elektronske pošte. Uz ovaj komentar priložene su i dvije fotografije na kojima Perić „mjeri kukuruz“.

Međutim, na Perićevom Facebook profilu na kojem zadnjih mjeseci isključivo objavljuje predizborne aktivnosti MOST-a, do jučer je stajalo na desetine sličnih fotografija i statusa. Sve fotografije i statusi bili su javno dostupni. Do jučer. Naime, nakon što je do Perića stigao interes novinara za ovaj tip njegovih objava, te fotografije su postale nedostupne. No, neke od najeksplicitnijih fotografija spremili smo u subotu navečer prije nego su sakrivene ili obrisane, dakle u vrijeme kada su bile javno dostupne svakome tko se želi uputiti u interese MOST-ovog izbornog kandidata.

Danijel Perić
Perić u rodnoj Čapljini (SCREENSHOT: Facebook)

Prema dostupnim informacijama Perić ima 39 godina. Rođen je u bosanskohercegovačkoj Čapljini, a u Zagreb se doselio prije 19 godina, kako sam kaže govoreći u svojstvu povjerenika Futsal Dinama, zbog „ljubavi prema plavoj boji i samome gradu“. Prije pet godina predsjednik malonogometnog kluba Nacional, Ivica Đolo, optužio je Perića da ga je napao i udario tijekom utakmice Nacionala i Futsal Dinama, koja je prekinuta zbog ulaska navijača u teren. Predstavnici Nacionala tvrdili su da je upravo Perić taj koji je pokrenuo nerede na toj utakmici gdje se prije prekida Nacionalovim nogometašima, među kojima je bilo i nekoliko državljana Srbije, uzvikivalo „Ubij Srbina“ i „Srbe na vrbe“.

Perić danas ima kafić „Jet star“ u zagrebačkom Španskom, gdje se često skupljaju MOST-ovci uoči i nakon predizbornih akcija. Prošle zime, uoči Božića, policija ga je ispred kafića kazneno prijavila zbog „širenja zaraze“ jer je unatoč propisanim epidemiološkim mjerama na javnom prostoru organizirao manifestaciju „Advent kod nas u Španskom“, na kojoj se uz glazbu i darove okupilo pedesetak djece s roditeljima.

Danijel Perić
Perićev kamen temeljac (SCREENSHOT: Facebook)

Čest gost Perićevog lokala, uz Sladovljeva, je i Zvonimir Troskot, saborski zastupnik MOST-a i međunarodni tajnik stranke, koji se na predstojećim izborima kandidira za gradonačelnika Zagreba. Troskot i Perić nedavno su u Španskom zajedno održali i tiskovnu konferenciju, a družili su se i ove subote na susretu lokalnih MOST-ovaca.

Inače, MOST je na Facebooku za Stenjevec još 2017. godine pokrenuo i stranicu „Volim svoj kvart“ koja je posljednjih mjesec i pol, dakle, pomno tempirano za izbore, izuzetno živahna, a u objavama se vrlo često spominje Perić te su mu prošli mjesec objavom čestitali rođendan. Zanimljivo je primijetiti kako se od travnja 2019. do sredine ožujka ove godine, na ovoj stranici objavljivalo samo u dva navrata, a u zadnjih mjesec i pol stranica je imala preko 60 objava, što ostavlja prostor "zlobnicima" da zaključe kako se kvart voli samo kad su izbori. 

Zvonimir Troskot i Danijel Perić
Sasvim lijevo nasmijani Troskot i Perić (FOTO: MOST)

Što se Perićevih fotografija i objava tiče, koje prilažemo ovom tekstu, treba reći da je većina objavljena između 2014. i 2018. godine. Da desnica u zraku nije samo slučajno jasno je iz opisa koji je u nekoliko navrata uz takve fotografije Perić stavio – „uvijek desno“. Očito tako nova MOST-ova uzdanica vidi značenje i ulogu desnog političkog spektra. Na jednoj od takvih fotografija s uzdignutom desnicom poručuje „odjeb antifa“, dok na drugoj pokazuje svoj „kamen temeljac“ za kućicu na moru na kojem je ušato slovo U i oznaka NDH, uz grb s prvim bijelim poljem. 

Lupiga je MOST-u poslala upit s molbom za komentar o fotografijama i objavama njihovog izbornog kandidata, a čim ga (i ukoliko) dobijemo podijelit ćemo ga s našim čitateljima.

Danijel Perić
Perićev smisao za humor na obljetnicu Oluje (SCREENSHOT: Facebook)

Za kraj vrijedi primijetiti i kako je ista poruka koja je poslana Lupigi, u subotu popodne stigla i na adrese još dvadesetak redakcija redom najvećih hrvatskih medija, ali da do ponedjeljka ujutro nitko nije objavio informaciju o tome.

Danijel Perić
Uvijek desno? (SCREENSHOT: Facebook)

 

Danijel Perić
Perićeve želje (SCREENSHOT: Facebook)

 

Danijel Perić
Prepoznatljiva simbolika (SCREENSHOT: Facebook)

 

Danijel Perić
Desno? (SCREENSHOT: Facebook)

 

Danijel Perić
Poruka za antifa (SCREENSHOT: Facebook)

 

Danijel Perić
Još jedno "mjerenje kukuruza" (SCREENSHOT: Facebook)

 

Danijel Perić
Pozdrav uz smiješak (SCREENSHOT: Facebook)

 

Danijel Perić
Još jednom "uvijek desno" (SCREENSHOT: Facebook)

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Facebook

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Ulica Milana Mladenovića

  13.06.2024.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Ulica Milana Mladenovića

 2. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije