DALMACIJA SLAVI PRIPAJANJE HRVATSKOJ

Knin je oslobođen, a cijela Dalmacija očišćena od neprijatelja

ritn by: Lupiga.Com | 04.12.2015.
DALMACIJA SLAVI PRIPAJANJE HRVATSKOJ: Knin je oslobođen, a cijela Dalmacija očišćena od neprijatelja
"Na današnji dan, 4. prosinca 1944. godine jedinice 8. dalmatinskog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske, nakon krvave i teške jednomjesečne bitke poznate kao Kninska operacija, oslobodile su grad Knin od 24.000 njemačkih, četničkih i ustaških jedinica. Time je ostvarena odluka ZAVNOH-a o pripojenju Dalmacije matici Hrvatskoj", stoji u "izvanrednom izdanju" Slobodne Dalmacije koje je noćas osvanulo na ulicama Zadra, Šibenika, Knina, Splita, Dubrovnika i Korčule. Prije 71. godinu, naime, taj je list uistinu objavio vijest o oslobođenju Dalmacije, a isječak iz arhivskog članka poslužio je Antifašističkom frontu Dalmacije da obilježi današnju obljetnicu.

"Na današnji dan, 4. prosinca 1944. godine jedinice 8. dalmatinskog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske, nakon krvave i teške jednomjesečne bitke poznate kao Kninska operacija, oslobodile su grad Knin od 24.000 njemačkih, četničkih i ustaških jedinica. Time je ostvarena odluka ZAVNOH-a o pripojenju Dalmacije matici Hrvatskoj", stoji u "izvanrednom izdanju" Slobodne Dalmacije koje je noćas osvanulo na ulicama Zadra, Šibenika, Knina, Splita, Korčule i Dubrovnika. Prije 71. godinu, naime, taj je list uistinu objavio vijest o oslobođenju Dalmacije, a isječak iz arhivskog članka poslužio je Antifašističkom frontu Dalmacije da obilježi današnju obljetnicu. 

"Knin je oslobođen, a cijela Dalmacija očišćena od neprijatelja", javila je Slobodna.

Prenosimo u cijelosti njihovu čestitku.


Knin (FOTO: Antifašistički front Dalmacije)

Drugarice i drugovi, ovim putem čestitamo vam sedamdesetprvu godišnjicu oslobođenja naše Dalmacije od fašizma!

Na današnji dan, 4. prosinca 1944. godine jedinice 8. dalmatinskog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske, nakon krvave i teške jednomjesečne bitke poznate kao Kninska operacija, oslobodile su grad Knin od 24.000 njemačkih, četničkih i ustaških jedinica. Time je ostvarena odluka ZAVNOH-a o pripojenju Dalmacije matici Hrvatskoj. 


Korčula (FOTO: Antifašistički front Dalmacije)

U operaciji oslobođenja Dalmacije sudjelovalo je oko 32.000 boraca 8. korpusa od kojih je poginulo 1884, ranjeno 2439, a nestalo je njih 126. Fašističke snage brojile su 62.000 vojnika, od čega Nijemci 45.000, ustaše 12.000 i četnici 5.000, a njihovi gubici iznosili su oko 12.000 poginulih te 10.000 zarobljenih časnika i vojnika. 


Split (FOTO: Antifašistički front Dalmacije)

Jedinice 8. korpusa oslobodile su cijelu Dalmaciju, osim Dubrovnika kojeg su oslobodile 29. hercegovačka divizija i 2. dalmatinska brigada. Narod Dalmacije je za slobodu dao 33.000 života – u jedinicama NOVH i NOVJ poginulo je 18.000 boraca, a 15.000 su žrtve fašističkog terora.

Danas, osim što smo se kao antifašisti dužni prisjetiti njihove herojske žrtve bez koje nebi bilo pobjede nad najdestruktivnijom ideologijom u povijesti čovječanstva - fažizmom, potrebno je da se prisjetimo i s kojim ciljevima i očekivanjima je stotine tisuća naših sunarodnjaka prije 74 godine krenulo u borbu te što je u našoj Dalmaciji i Hrvatskoj značilo ustati protiv nacističke Njemačke, fašističke Italije i kvislinške NDH?


Zadar (FOTO: Antifašistički front Dalmacije)

Značilo je to solidarizirati se s našim sugrađanima čiji je život radi njihove nacionalne ili vjerske pripadnosti u toj zločinačkoj tvorevini bio van zakona, u Dalmaciji je to značilo ustati protiv fašističkog kulturocida nad hrvatskim jezikom i ustati protiv ustaško-četničkog terora koji je svoj slom doživio na današnji dan u Kninu. 


Protiv falsificiranja povijesti(FOTO: Antifašistički front Dalmacije)

Ipak, temeljni razlog radi kojega se danas i inače prisjećamo partizanske borbe jest taj što je partizanska borba od 1941. do 1945. godine u Hrvatskoj i Jugoslaviji jedini pokret koji je našem društvu donio revolucionarni prevrat. Pobjeda partizana u ratu nije značila samo spas od svih užasa fašizma nego i socijalnu revoluciju. Nemojmo dopustiti da nas oni za čije su vladavine dalmatinska brodogradilišta, tvornice i radni pogoni oteti iz ruku naroda uče tome što znači biti antifašist. Borimo se protiv falsificiranja povijesti u našim školama koje više ne nose imena narodnih heroja, branimo ono još malo preostalih trgova i ulica koji nose imena najzaslužnijih Dalamatinaca u povijesti. Borimo se zajedno za naš konačni revolucionarni cilj koji je isti sada kao i te 1944-te: emancipacija, oslobođenje od kapitalističke eksploatacije i fašistoidnih struja u društvu!

Antifašistički front Dalmacije

Zadar, Šibenik, Knin, Split, Korčula, Dubrovnik; 4. prosinca 2015.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Antifašistički front Dalmacije

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

  13.07.2021.

  Lana Bobić

  LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

 2. PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

  05.07.2021.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

 3. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

  21.06.2021.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije