THOMPSON ZABRANJEN I U AUSTRIJI

„Sramota je ako će mrzitelj Židova i Srba ovdje širiti svoju neljudsku ideologiju“

ritn by: I.F. | 27.04.2017.
THOMPSON ZABRANJEN I U AUSTRIJI: „Sramota je ako će mrzitelj Židova i Srba ovdje širiti svoju neljudsku ideologiju“
„Sramota je ako će mrzitelj Židova i Srba ovdje širiti svoju neljudsku ideologiju“, poručio je Willy Mernyi, predsjednik Memorijalnog odbora udruge Mauthausen, pozivajući vlasti da učine sve što treba da Marko Perković Thompson ne zapjeva u Austriji. Vlasti su ga na koncu poslušale i Thompsonov koncert zabranile.

„Sramota je ako će mrzitelj Židova i Srba ovdje širiti svoju neljudsku ideologiju“, poručio je Willy Mernyi, predsjednik Memorijalnog odbora udruge Mauthausen, pozivajući vlasti da učine sve što treba da Marko Perković Thompson ne zapjeva u Austriji. Vlasti su ga na koncu poslušale i Thompsonov koncert zabranile.

Koncert se trebao održati ove subote u dvorani Bezirkssporthalle austrijskog Kremsmünstera, no otkazan je, prenosi internetski portal austrijske državne televizije ORF, koji Thompsona opisuje kao ultranacionalističkog glazbenika.

„Nedaleko od mjesta na kojem se trebao održati koncert za Drugog svjetskog rata je bio lociran koncentracijski logor Mauthausen-Gusen. U njemu je živote izgubilo između 120.000 i 320.000 žrtava fašizma, a četiri posto stradalih su činili i jugoslavenski zarobljenici“, piše Antifašistički Vjesnik

Protiv Thompsonovog nastupa, kojem je ovo tek jedna u nizu zabrana u europskim zemljama, prosvjedovali su Memorijalni odbor Mauthausen, Antifašistička mreža, stranka Zelenih i SPÖ (Socijaldemokratska stranka Austrije). 

Marko Perković Thompson
Česta scenografija na Thompsonovim koncertima (FOTO: Lupiga.Com)

ORF je tražio komentar od Willyja Mernyia koji je mogući nastup Thompsona u Gornjoj Austriji opisao kao sramotu te je u ime onih koji su preživjeli zloglasni logor pozvao da se „ovaj desničarski koncert“ zabrani. 

Austrijanci podsjećaju i na izjavu centra Simon-Wiesenthal u kojoj stoji da se na Thompsonovim koncertima promoviraju ultranacionalističke ideje i veliča zločinački ustaški režim.

„Gornja Austrija ne može biti mjesto održavanja ekstremnih desničarskih sastanaka i događaja“, istaknula je Bettina Stadlbauer, šefica SPÖ-a Gornje Austrije, da bi konačno danas gradonačelnik Kremsmünstera, Gerhard Obernberger iz ÖVP-a (Austrijske narodne stranke) koncert službeno otkazao. 

Tamošnji mediji navode i kako su Thompsonovi nastupi zabranjivani u Švicarskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj, ali i u Austriji.

Na službenoj Thompsonovoj Facebook stranici o otkazivanju koncerta još nema ni riječi. Stoji tek najava objavljena jutros.

„Dragi prijatelji, još je 2 dana ostalo do koncerta u Kremsmünsteru i velike hrvatske noći! Očekuje vas veliki glazbeno-produkcijski spektakl gdje će se pjevati dobro poznate pjesme“, stoji u pozivu na koncert za koji je ulaznica koštala 40 eura, a do kojeg očito neće doći.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

  19.02.2024.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

 2. PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

  13.02.2024.

  Bojan Tončić

  PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

 3. HIP HOP LELEK: Upotreba djeteta za patriotske psihoze

  01.02.2024.

  Brano Mandić

  HIP HOP LELEK: Upotreba djeteta za patriotske psihoze

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije