NAREDBODAVCI I DALJE (NE)POZNATI

24 godine od smaknuća mirotvorca Josipa Reihl-Kira

ritn by: Hina/Lupiga.Com | 01.07.2015.
NAREDBODAVCI I DALJE (NE)POZNATI: 24 godine od smaknuća mirotvorca Josipa Reihl-Kira
"Voljela bih da me pravna država, koja me je razočarala, i u koju ne vjerujem, demantira i pokaže da nisam u pravu", rekla je Jadranka Reihl-Kir supruga nekadašnjeg načelnika osječke Policijske uprave Josipa Reihl-Kira koji je prije 24 godine koji je ubijen na nadzornom punktu hrvatske policije kada se uputio na pregovore s pobunjenim Srbima u Tenji.

U osječkom prigradskom naselju Tenji u srijedu je obilježena 24. obljetnica pogibije nekadašnjeg načelnika osječke Policijske uprave Josipa Reihl-Kira, koji je ubijen na nadzornom punktu hrvatske policije kada se uputio na pregovore s pobunjenim Srbima u Tenji.

Uz Reihl-Kira ubijeni su i tadašnji potpredsjednik osječkog Izvršnog vijeća Goran Zobundžija te osječki skupštinski vijećnik Milan Knežević, dok je jedini preživio teško ranjeni Mirko Tubić, tadašnji predsjednik Mjesne zajednica Tenja.

Okrivljenik za ovo ubojstvo pričuvni pripadnik MUP-a Antun Gudelj je, nakon što je u odsutnosti osuđen, pa potom primjenom Zakona o općem oprostu aboliran, u svibnju 2009. godine nakon ponovljenog suđenja pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora.

Na mjestu Reihl-Kirove pogibije u Tenji 1991. ruže i svijeće su položili njegova supruga Jadranka, predstavnici Centra za mirovne studije, Centra za suočavanje s prošlošću- "Documenta", Srpskog narodnog vijeća, Inicijative mladih za ljudska prava, Antifašističke lige Hrvatske i osječko-baranjske Policijske uprave.

Tenja, Josip Reihl Kir
Jadranka Reihl-Kir izjavila je novinarima kako ne vjeruje da će nalogodavci biti privedeni pravdi (FOTO: FAH)

Predstavnik Centra za mirovne studije Gordan Bosanac kazao je da se ubijeni načelnik, metodama nenasilja i dijaloga pokušao "suprotstaviti početcima ratnih zbivanja u Hrvatskoj". Dodao je kako se nada da će i državne institucije, osim sjećanja na rat kroz vojne parade i militarizaciju društva, prepoznati značaj nenasilnog otpora ratu.

Bosanac je rekao i kako bi Hrvatska, koja danas obilježava drugu obljetnicu članstva u EU, sjećajući se ubijenog Reihl-Kira trebala pokazati da uvijek postoji alternativa ratu i da se svaki rat, ako postoji volja, može izbjeći.

Jadranka Reihl-Kir izjavila je novinarima kako i dalje smatra da je njezin suprug stradao u organiziranom političkom ubojstvu, ali da ne vjeruje da će nalogodavci biti privedeni pravdi.

"Voljela bih da me pravna država, koja me je razočarala, i u koju ne vjerujem, demantira i pokaže da nisam u pravu", dodala je.

U spomen na ubijenog načelnika PU Josipa Reihl-Kira popodne će se održati akademija na osječkom Evanđeosko teološkom fakultetu.

Hina/Lupiga.Com

Naslovna fotografija: FAH/YouTube/screnshot

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. BEZ ČAROBNIH RJEŠENJA: Svjedočimo ekstremnoj polarizaciji društva

  21.10.2021.

  Lana Bobić

  BEZ ČAROBNIH RJEŠENJA: Svjedočimo ekstremnoj polarizaciji društva

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Nemojte misliti da vas se ne čita i ne prati

  20.10.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Nemojte misliti da vas se ne čita i ne prati

 3. OSTAVKA JEDNOG KONCEPTA: Što Božinović još uvijek radi u ministarskoj fotelji?

  12.10.2021.

  Boris Pavelić

  OSTAVKA JEDNOG KONCEPTA: Što Božinović još uvijek radi u ministarskoj fotelji?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije