JEDNO UBOJSTVO ZA VAN

Besplatna pretpremijera novog domaćeg filma

ritn by: I.F. | 05.02.2017.
JEDNO UBOJSTVO ZA VAN: Besplatna pretpremijera novog domaćeg filma
Crna komedija Luke Duvančića, „Jedno ubojstvo za van“, pretpremijerno će se prikazati u ponedjeljak, 6. veljače, u 20 sati, u zagrebačkom kinu Grič. I to besplatno. Radi se i prvom dugometražnom filmu koji je proizveden na Filmskoj radionici Medika, programu pokrenutom još 2009. godine u sklopu Attackove tvornice. Cilj programa je omogućiti mladim zaljubljenicima u film da ostvare prvo praktično filmsko iskustvo, u suradnji s profesionalcima. Neki koji su sudjelovali u radionici nastavili su se baviti filmom, a neki su i upisali Akademiju dramskih umjetnosti poput Jelene Novaković, Kristine Vuković, Ivana Stanića ili Renate Lučić. „Ovo je debelo preraslo okvire filmske radionice u ozbiljan cjelovečernji film gledljiv za široke mase“, rekao je glavni glumac, Igor Baksa, a hoće li film doći do širokih masa ovisi o interesu distributera. Ima li potencijala za to, možete već sami vidjeti u ponedjeljak u 20 sati u kinu Grič.

Crna komedija Luke Duvančića, „Jedno ubojstvo za van“, pretpremijerno će se prikazati u ponedjeljak, 6. veljače, u 20 sati, u zagrebačkom kinu Grič. I to besplatno. Radi se i prvom dugometražnom filmu koji je proizveden na Filmskoj radionici Medika, programu pokrenutom još 2009. godine u sklopu Attackove tvornice. Cilj programa je omogućiti mladim zaljubljenicima u film da ostvare prvo praktično filmsko iskustvo, u suradnji s profesionalcima. Neki koji su sudjelovali u radionici nastavili su se baviti filmom, a neki su i upisali Akademiju dramskih umjetnosti poput Jelene Novaković, Kristine Vuković, Ivana Stanića ili Renate Lučić.

„Ambiciozna ideja da se ovoga puta uđe u realizaciju dugometražnog filma začeta je 2014. godine na radionici scenarija pod vodstvom Irene Čurik, a rad na filmu trajao je sljedeće dvije godine uz sudjelovanje mentora režije i producenta Josipa Viskovića i mentora montaže Ivora Ivezića“, objašnjavaju organizatori - Autonomni kulturni centar. Većinu ključnih poslova iza kamere obavio je 22-godišnji Luka Duvančić. Napisao je scenarij, osmislio vizualne efekte i skladao soundtrack za film. Glavna uloga dodijeljena je Igoru Baksi, koji se pojavljivao na pozornicama brojnih domaćih kazališta, a osim toga je i frontmen benda Kom3dija.

Jedno ubojstvo za van
Volonterski je u stvaranju filma sudjelovalo više od 50 ljudi (FOTO: Jedno ubojstvo za van)

„Baksa u filmu tumači smotanog učitelja zemljopisa, Kazimira, kome u posljednje vrijeme ne cvatu ruže: ostavila ga je supruga Sanja, dobio je otkaz na poslu, računi za režije se gomilaju, zima je oštra a budućnost neizvjesna. Na izmaku snaga, Kazimir zasniva zločinački plan u kome će mu pomoći njegova neurotična sestra Tamara“, stoji u najavi „Jednog ubojstva za van“. 

Volonterski je u stvaranju ovog filma sudjelovalo više od 50 ljudi, a snimljen je prošle zime na više lokacija u Zagrebu. Kao posebnost ovog filma navodi se i kako su u nastajanju filma pomogli i brojni prijatelji te obitelji filmske ekipe, kako s kuhanjem i prijevozom, tako i s nabavkom potrebnih rekvizita.

„Ovo je debelo preraslo okvire filmske radionice u ozbiljan cjelovečernji film gledljiv za široke mase“, rekao je glavni glumac, a hoće li film doći do širokih masa ovisi o interesu distributera. Ima li potencijala za to, možete već sami vidjeti u ponedjeljak u 20 sati u kinu Grič.

Za kraj vrijedi spomenuti i da će novu rundu filmskih radionica Attack zavrtjeti i ove godine, a prijave će se prikupljati u travnju.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Jedno ubojstvo za van

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 3. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije