12. FILMSKE MUTACIJE

Posveta vizionarskim filmskim praksama

ritn by: I.F. | 22.01.2019.
12. FILMSKE MUTACIJE: Posveta vizionarskim filmskim praksama
Jedan od najintrigantnijih filmaša današnjice, katalonski radikalni sineast Albert Serra gost je ovogodišnjih Filmskih mutacija. Tako najavljuju pokretači ovog događaja koji organizira umjetnička organizacija Film-protufilm. Uz filmove spomenutog Alberta Serre, objašnjavaju u najavi, ovogodišnji program uključuje i na ovim prostorima prvu retrospektivu još jednog katalonskog filmaša, Perea Portabelle, kao i radove američkog redatelja Jamesa Benninga, te njemačkog scenarista, redatelja i medijskog umjetnika, Haruna Farockija i njemačke filmašice i kustosice, Antje Ehmann. Kao i obično i ove godine je ulaz na sve projekcije i druga organizirana festivalska događanja sasvim besplatan.

Jedan od najintrigantnijih filmaša današnjice, katalonski radikalni sineast Albert Serra gost je ovogodišnjih Filmskih mutacija. Tako najavljuju pokretači ovog događaja koji organizira umjetnička organizacija Film-protufilm. Ovo izdanje Filmskih mutacija odvija se u suradnji s velikim brojem partnerskih organizacija - Muzej suvremene umjetnosti, Kino Europa, Kino Tuškanac, Hrvatski filmski savez, zagrebački Kulturno informativni centar KIC, riječko Art-kino Croatia, splitski Kino klub Split, Institut Harun Farocki iz Berlina te Austrijski filmski muzej.

Uz filmove spomenutog Alberta Serre, objašnjavaju u najavi, ovogodišnji program uključuje i na ovim prostorima prvu retrospektivu još jednog katalonskog filmaša, Perea Portabelle, kao i radove američkog redatelja Jamesa Benninga, te njemačkog scenarista, redatelja i medijskog umjetnika, Haruna Farockija i njemačke filmašice i kustosice, Antje Ehmann.

Ove godine Filmske mutacije doživljavaju svoje dvanaesto izdanje, a festival nevidljivog filma održat će se od 20. siječnja do 4. veljače u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, ali i u Muzeju suvremene umjetnosti, Akademiji dramske umjetnosti i Kulturno informativnom centru KIC. Planirano je i da dio programa kasnije otputuje iz Zagreba na gostovanja u riječkom Art-kinu Croatia te Kino klubu Split. Kao i obično, vrijedi spomenuti, i ove godine je ulaz na sve projekcije i druga organizirana festivalska događanja sasvim besplatan.

"U programu Alberta Serre od 20. do 23. siječnja u kinu Europa bit će prikazano šest njegovih filmova, od posvete Fassbinderu 'Cuba libre' (2013.), preko radikalnih književno-povijesnih porteta: mitskog putovanja Don Kihota i Sancha Panze 'Viteška čast' (2006.) do 'Smrti Luja XIV.' (2016.). Uz razgovore u kinu Europa, Albert Serra će u utorak, 22. siječnja održati masterclass na filmskom odsjeku Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu", otkrivaju iz Filmskih mutacija.

Smrt Luja XIV.
"Smrt Luja XIV." (FOTO: FM Press)

Što se tiče filmova Perea Portabelle ističe se kako se radi o umjetničkim dokumentima revolucionarnih ideja u razdoblju političke represije, zatvaranja i cenzure, a u kojem je djelovala zajednica pjesnika, performera, kompozitora, konceptualnih umjetnika.

"Njegov fantazmatski materijalizam gesta je umjetničkog undergrounda stvarana u prikrivenim okolnostima, a dugotrajno prešućivanje jedan je od razloga da ćemo njegov rad tek sada vidjeti u našim kinima. O Portabellinom opusu u kontekstu međunarodne političke i materijalističke avangarde govorit će suosnivač i stalni suradnik festivala Jonathan Rosenbaum, koji od ranih 1970-ih piše o njegovim filmovima. Retrospektiva njegovih filmova odvija u kinu Europa od 20. do 23. siječnja, a u cijelosti u kinu Tuškanac od 24. do 28. siječnja", najavljuju organizatori.

Ukoliko vas je ova kratka najava zainteresirala, detaljan program možete pogledati na službenim stranicama festivala.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: FM Press


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 3. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije