PROJEKCIJA FILMA O ITAS-U U RIJECI

Vlasnike smo istjerali van i uzeli stvar u svoje ruke

ritn by: Lupiga.Com | 10.08.2018.
PROJEKCIJA FILMA O ITAS-U U RIJECI: Vlasnike smo istjerali van i uzeli stvar u svoje ruke
Dragutin Varga, borbeni je sindikalist tvornice ITAS iz Ivanca. Ta tvornica danas je najbolji primjer uspješne radničke borbe i očuvanja proizvodnje i radnih mjesta uslijed stečaja do kojega je dovela pljačkaška privatizacija. Iako je sve bilo spremno za rušenje tvornice, prodaju strojeva i masovno dijeljenje otkaza radnicima, ITAS-ovci su preuzeli stvar u svoje ruke i danas su jedini vlasnici i krojači sudbine ove tvrtke i tvornice koja uspješno posluje, koja je zadržala i proizvodnju i radna mjesta.

Dragutin Varga, borbeni je sindikalist tvornice ITAS iz Ivanca. Ta tvornica danas je najbolji primjer uspješne radničke borbe i očuvanja proizvodnje i radnih mjesta uslijed stečaja do kojega je dovela pljačkaška privatizacija. Iako je sve bilo spremno za rušenje tvornice, prodaju strojeva i masovno dijeljenje otkaza radnicima, ITAS-ovci su preuzeli stvar u svoje ruke i danas su jedini vlasnici i krojači sudbine ove tvrtke i tvornice koja uspješno posluje, koja je zadržala i proizvodnju i radna mjesta. Kako je do toga došlo, ispričao je kao protagonist dokumentarnog filma „Tvornica je naša“, koji se u organizaciji Radničke fronte prikazuje večeras u 20 sati na Kantridi u Rijeci kod "Morskog prasca".

TVORNICE RADNICIMA: Provalili smo u pogon, zauzeli ga i nismo izlazili!

"Nakon višegodišnje agonije, polakog i sustavnog zapuštanja domaće brodogradnje koju sada pokušavaju preuzeti i uništiti zemljišni špekulanti, RH za bilo kakvo rješenje ove za makroekonomiju strateške industrije trenutno čeka odgovor i odobravanje planova rekonstruiranja od Europske komisije. Program rekonstruiranja naručen je od nesposobne i korumpirane uprave Uljanika, u čijem je sastavu riječki 3. maj, i zasigurno čak i ako prođe, neće donijeti svjetlije dane ovoj industriji. Pred brodogradnjom i nastavkom ove industrije su dani puni upitnika, uprave rade protivno interesu industrije i radnika, 'žuti' sindikalisti umrtvljuju eventualne glasove otpora. Lokalna vlast nema sredstava niti političke volje napraviti ništa, a država mora stajati sa strane i prepustiti tradiciju brodogradnje 'tržištu' što ujedno znači i moguće stečajeve, prodaju imovine, otpuštanja, smanjenje i naposljetku gašenje proizvodnje. Jedino moguće rješenje je radničko samoorganiziranje, te prisiljavanje i lokalne i državne vlasti na spas posrnule, ali po domaće gospodarstvo izrazito bitne industrije", poručuje RF.

Film redateljice Vedrane Pribačić govori o tome kako se obraniti od nesposobnih, preko noći licenciranih stečajnih upravitelja i lopovskih novih vlasnika koji su nekoć profitabilnu tvornicu odlučili upropastiti.

"Novim vlasnicima računica je jednostavna: upropasti proizvodnju, otpusti radnike i prodaj zemlju i nekretnine, te na taj način ostvari u kratkom vremenu milijunsku dobit. Ovo je ključ po kojem se odvija(la) privatizacija u Hrvatskoj. I na žalost, nevjerojatno uspješno. U gradiću Ivancu pored Varaždina, grupa od 200 metalaca tome je rekla ne. Vidjevši smjer u kojem ide privatizacija njihove do tada profitabilne i prije svega voljene tvornice, nakon štrajkova i prosvjeda na koje nitko nije obratio pažnju, zaključili su da se tvornica brani iznutra. Izbacili su fizički nove vlasnike na cestu, zabranili im ulazak u tvornicu zauvijek, organizirali straže i štrajk glađu do ispunjenja uvjeta, poslali lopove na sudove i uspjeli otkupiti tvornicu u stopostotnom vlasništvu", navodi se u opisu filma.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 3. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije