Limun kao zaštita od spolno prenosivih bolesti i trudnoće

24.01.2005.

U Tajlandu postoji publikacija koja tvrdi kako je najbolja zaštita od spolno prenosivih bolesti i trudnoće, limun. Publikaciju je objavila tamošnja utjecajna nevladina organizacija. Pozivajući se na neka istraživanja australskih znanstvenika, oni tvrde kako kriške limuna ili vatu natopljenu limunovim sokom, treba staviti u vaginu neposredno prije seksualnog odnosa, te da se tom metodom dobije najbolji učinak u zaštiti od trudnoće i spolnih bolesti. Navodno su u Australiji dokazali da velika količina limunske kiseline može neutralizirati spermije i viruse za manje od 30 sekundi.

Vlasti u Tajlandu su tom prilikom reagirale izjavom ministra zdravstva, koji je pozvao Tajlanđane da ostanu vjerni provjerenoj metodi, prezervativima. Tadašnji ministar se nije protivio novoj teoriji, već je samo rekao kako su teorije o limunu i njegovom soku, preuranjene.

Zanimljivo je kako dotičnu nevladinu organizaciju vodi Mechai Viravaidya, čovjek koji je započeo prve složenije programe planiranja obitelji, u cilju smanjenja stope nataliteta u mnogoljudnom Tajlandu (62 milijuna stanovnika, 122 po kvadratnom kilometru). Riječ je o visoko obrazovanoj osobi, mnogo puta nagrađivanoj i priznatoj u svijetu. Obavljao je dužnost UN-ovog ambasadora za AIDS, a bio je i ministar u tajlandskoj vladi. Osobito je poznat po bitci koju je vodio i dobio, bitci za prihvaćanje prezervativa u narodu. Česte su bile fotografije na kojima se moglo vidjeti Mechaia kako napuhuje prezervative. Te slike tako su duboko ukorijenjene u svijest Tajlanđana da se za prezervativ u slengu koristi Mechaijevo ime. Zaveo je reda i u crvenoj četvrti Bangkoka, a uveo je i posebnu ponudu u restoranima, gdje vam nakon večere posluže kondome s okusom. 

Koliko god vam ideje ovoga neobičnog svata, bile smiješne, on je svoju misiju uspješno odradio. Prirodni priraštaj u Tajlandu danas je među najnižima u cijeloj Aziji (0,91% godišnje), a također je smanjen i broj zaraženih AIDS-om (trenutno je oko 800.000 zaraženih ovom opakom bolesti). To su izvrsna dostignuća ukoliko na umu imate činjenicu kako je Tajland najprometnije turističko seks središte svijeta. Neka istraživanja ustvrdila su kako svakoga dana Tajland ugošćuje milijun seks turista iz zapadnoga svijeta. I onda kada takva osoba, kao što je Mechai Viravaidya, izjavi da vjeruje u učinkovitost limuna i limunovog soka, postaje malo nezgodno, jer ako su mu vjerovali prije, zašto mu ne bi vjerovali i danas te počeli s masovnim korištenjem limuna kao kontracepcijskog sredstva. Dakle, lagano narezati limun ili ga iscijediti umočiti vatu u sok, i onda …

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. BAGATELIZIRANJE SEKSUALNOG NASILJA: Mnoge žrtve ne progovore nikad

  29.11.2021.

  Sofija Kordić

  BAGATELIZIRANJE SEKSUALNOG NASILJA: Mnoge žrtve ne progovore nikad

 2. MELANKOLIJA I KUHANJE IVICE PRTENJAČE: Jeste li doručkovali?

  24.11.2021.

  Ivica Prtenjača

  MELANKOLIJA I KUHANJE IVICE PRTENJAČE: Jeste li doručkovali?

 3. CARSTVO BAŠIBOZUKA: Uvijek ima ko ratovati i to za one koji su davno trebali biti zatvoreni

  14.11.2021.

  Ahmed Burić

  CARSTVO BAŠIBOZUKA: Uvijek ima ko ratovati i to za one koji su davno trebali biti zatvoreni

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije