VLAK BEZ VOZNOG REDA

Izložba o stradanju željezničara u Drugom svjetskom ratu

ritn by: A.B. | 15.11.2016.
VLAK BEZ VOZNOG REDA: Izložba o stradanju željezničara u Drugom svjetskom ratu
U jednom od neobičnijih i manje poznatih izložbenih prostora u Zagrebu - poštanskom vagonu na peronu 6 iza zgrade centralne pošte na zagrebačkom Glavnom kolodvoru - ovih dana možete pogledati skromnu, ali temeljito odrađenu i iznimno važnu izložbu o uzrocima i okolnostima stradanja najmanje 150 željezničara pod ustaškim režimom u Drugom svjetskom ratu, ali i istaknutoj ulozi ovih radnika u pokretu otpora. Kada zatvori vrata u Zagrebu, 18. studenog, izložba se seli u Jasenovac, točnije u Obrazovni centar Javne ustanove spomen područja Jasenovac. Ondje će biti otvorena nešto dulje - od 28. studenog do 22. travnja 2017. godine, kada se obilježava 72. godine od proboja logoraša i prestanak gotovo četverogodišnjeg rada tog koncentracijskog logora.

U jednom od neobičnijih i manje poznatih izložbenih prostora u Zagrebu - poštanskom vagonu na peronu 6 iza zgrade centralne pošte na zagrebačkom Glavnom kolodvoru - ovih dana možete pogledati skromnu, ali temeljito odrađenu i iznimno važnu izložbu o uzrocima i okolnostima stradanja najmanje 150 željezničara pod ustaškim režimom u Drugom svjetskom ratu, ali i istaknutoj ulozi ovih radnika u pokretu otpora.

Popis željezničara koji su odvedeni u logor (FOTO: Lupiga.Com)

Izložba je posvećena u prvom redu radnicima Željeznica koji su prošli ustaške logore u Jasenovcu i Staroj Gradiški, nezamjenjivom dijelu "efikasnog aparata", s ciljem uništenja Srba, Židova, Roma i političkih protivnika, pogotovo antifašistički orijentiranih Hrvata i muslimana, ali donosi i informacije o otporu željeznica, samom režimu te jednom drugom muzeju, koji je ugašen 1992. godine - Muzeju rada i borbe, koji je bio dijelom Tvornice željezničkih vozila Janko Gredelj, nekadašnje Radionice Zagreb Hrvatskih državnih željeznica. 

Među izlošcima nalazi i odluka o obustavi isplate plaća željezničarima koji su upućeni u logor, kao i njihov poimenični popis, koji uključuje i otpuštene službenike. Tu je i izvještaj Ravnateljstva državnih željeznica upućen Ministarstvu prometa i javnih radova vezano za uhićenja radnika, te molba glavara Željezničke radionice upućena tom Ministarstvu. 


Fotografije željezničara izvješene u muzeju (FOTO: Lupiga.Com)

Na izložbi se može sazvati više i o samom Jasenovcu, koji je usprkos prvom spomenu davne 1334. godine, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata postao sinonim za ustaško mučilište i gubilište nepodobnih građana na teritoriju NDH upravo zbog najvećeg kompleksa logorâ smrti smještenih na njegovom području. 

Kada zatvori vrata u Zagrebu, 18. studenog, izložba se seli u Jasenovac, točnije u Obrazovni centar Javne ustanove spomen područja Jasenovac. Ondje će biti otvorena nešto dulje - od 28. studenog do 22. travnja 2017. godine, kada se obilježava 72. godine od proboja logoraša i prestanak gotovo četverogodišnjeg rada tog koncentracijskog logora.

Đorđe Mihovilović i Tamara Štefanec osmislili su cijelu izložbu (FOTO: Lupiga.Com)

Autori izložbe su Đorđe Mihovilović i Tamara Štefanac, grafički ju je pripremio Mario Šimunković, a lekturu potpisuje Helena Šantić

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. IVAN ERGIĆ: Povratak

  16.10.2019.

  Ivan Ergić

  IVAN ERGIĆ: Povratak

 2. FENOMEN GRETE THUNBERG: Objekt perverzne zabave medija i javnosti

  01.10.2019.

  Nataša Škaričić

  FENOMEN GRETE THUNBERG: Objekt perverzne zabave medija i javnosti

 3. BURE BARUTA: Nazovi Toplane zbog ratnog zločina

  30.09.2019.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Nazovi Toplane zbog ratnog zločina

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije