UZ BELLA CIAO PROTIV FAŠIZMA I NACIZMA

Impresivna snimka koja pokazuje nesalomljivi duh Talijana

ritn by: I.F. | 26.04.2020.
UZ BELLA CIAO PROTIV FAŠIZMA I NACIZMA: Impresivna snimka koja pokazuje nesalomljivi duh Talijana
Iako se pandemiji koronavirusa u Italiji još uvijek ne nazire kraj, ove subote se diljem zemlje slavilo. Povod slavlju je točno 75 godina od oslobođenja Italije od fašizma i nacizma. Čelni čovjek talijanske desnice, Matteo Salvini, ne bi da se taj dan tako zove, a pokušava progurati i da se prestane s pjevanjem svojevrsne partizanske himne, „Bella ciao“, koja se tradicionalno u Italiji glasno pjeva na ovaj dan. No, desnica u svojim naumima ne uspijeva i teško da će uspjeti, pogotovo u Emila-Romagni, bogatoj regiji na sjeveru zemlje, koja se diči poprilično simptomatičnim nadimkom - „crvena“ - s obzirom da još od Drugog svjetskog rata uvijek bira lijeve političke opcije. Upravo iz te regije stiže impresivna snimka koja govori o nesalomljivom duhu Talijana. Kratki video je snimljen u umirovljeničkom domu u općini Carpi, nedaleko Modene.

Iako se pandemiji koronavirusa u Italiji još uvijek ne nazire kraj, ove subote se diljem zemlje slavilo. Povod slavlju je točno 75 godina od oslobođenja Italije od fašizma i nacizma. Kao što je slučaj posljednjih godina u mnogim europskim zemljama, tako su i u Italiji sve prisutniji razni oblici revizionizma. Tako čelni čovjek talijanske desnice, Matteo Salvini, inače donedavni potpredsjednik talijanske vlade i ministar unutarnjih poslova, pokušava progurati da se obilježavanje ubuduće održava pod malo „neutralnijim“ imenom – „Dan slobode“. Osim toga Salvinijeva ideja je da se prestane s pjevanjem svojevrsne partizanske himne, „Bella ciao“, koja se tradicionalno u Italiji glasno pjeva na ovaj dan. 

No, desnica u svojim naumima ne uspijeva i teško da će uspjeti, pogotovo u Emila-Romagni, bogatoj regiji na sjeveru zemlje, koja se diči poprilično simptomatičnim nadimkom - „crvena“ - s obzirom da još od Drugog svjetskog rata uvijek bira lijeve političke opcije. Upravo iz te regije stiže impresivna snimka koja govori o nesalomljivom duhu Talijana

Kratki video je snimljen u umirovljeničkom domu u općini Carpi, nedaleko Modene. Na Twitteru ga je podijelila korisnica Ginevra K uz komentar – „Živio otpor!“. Na snimci se vide štićenici doma koji su većinom u invalidskim kolicima ili hodaju uz pomoć hodalice. Ogrnuti talijanskim zastavama i u društvu rasplesanog i raspjevanog medicinskog osoblja umirovljenici veselo pjevaju „Bella ciao“. 

Inače, na golemom središnjem trgu u Carpiju nekada se na ovaj dan znalo okupiti i preko deset tisuća ljudi, ali ove godine zbog epidemije kornavirusa trg je ostao pust.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Screenshot/Twitter

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

  23.06.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

 2. IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

  19.06.2020.

  Nataša Škaričić

  IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

 3. OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

  18.06.2020.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije