UZ BELLA CIAO PROTIV FAŠIZMA I NACIZMA

Impresivna snimka koja pokazuje nesalomljivi duh Talijana

ritn by: I.F. | 26.04.2020.
UZ BELLA CIAO PROTIV FAŠIZMA I NACIZMA: Impresivna snimka koja pokazuje nesalomljivi duh Talijana
Iako se pandemiji koronavirusa u Italiji još uvijek ne nazire kraj, ove subote se diljem zemlje slavilo. Povod slavlju je točno 75 godina od oslobođenja Italije od fašizma i nacizma. Čelni čovjek talijanske desnice, Matteo Salvini, ne bi da se taj dan tako zove, a pokušava progurati i da se prestane s pjevanjem svojevrsne partizanske himne, „Bella ciao“, koja se tradicionalno u Italiji glasno pjeva na ovaj dan. No, desnica u svojim naumima ne uspijeva i teško da će uspjeti, pogotovo u Emila-Romagni, bogatoj regiji na sjeveru zemlje, koja se diči poprilično simptomatičnim nadimkom - „crvena“ - s obzirom da još od Drugog svjetskog rata uvijek bira lijeve političke opcije. Upravo iz te regije stiže impresivna snimka koja govori o nesalomljivom duhu Talijana. Kratki video je snimljen u umirovljeničkom domu u općini Carpi, nedaleko Modene.

Iako se pandemiji koronavirusa u Italiji još uvijek ne nazire kraj, ove subote se diljem zemlje slavilo. Povod slavlju je točno 75 godina od oslobođenja Italije od fašizma i nacizma. Kao što je slučaj posljednjih godina u mnogim europskim zemljama, tako su i u Italiji sve prisutniji razni oblici revizionizma. Tako čelni čovjek talijanske desnice, Matteo Salvini, inače donedavni potpredsjednik talijanske vlade i ministar unutarnjih poslova, pokušava progurati da se obilježavanje ubuduće održava pod malo „neutralnijim“ imenom – „Dan slobode“. Osim toga Salvinijeva ideja je da se prestane s pjevanjem svojevrsne partizanske himne, „Bella ciao“, koja se tradicionalno u Italiji glasno pjeva na ovaj dan. 

No, desnica u svojim naumima ne uspijeva i teško da će uspjeti, pogotovo u Emila-Romagni, bogatoj regiji na sjeveru zemlje, koja se diči poprilično simptomatičnim nadimkom - „crvena“ - s obzirom da još od Drugog svjetskog rata uvijek bira lijeve političke opcije. Upravo iz te regije stiže impresivna snimka koja govori o nesalomljivom duhu Talijana

Kratki video je snimljen u umirovljeničkom domu u općini Carpi, nedaleko Modene. Na Twitteru ga je podijelila korisnica Ginevra K uz komentar – „Živio otpor!“. Na snimci se vide štićenici doma koji su većinom u invalidskim kolicima ili hodaju uz pomoć hodalice. Ogrnuti talijanskim zastavama i u društvu rasplesanog i raspjevanog medicinskog osoblja umirovljenici veselo pjevaju „Bella ciao“. 

Inače, na golemom središnjem trgu u Carpiju nekada se na ovaj dan znalo okupiti i preko deset tisuća ljudi, ali ove godine zbog epidemije kornavirusa trg je ostao pust.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Screenshot/Twitter

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije