JEZIVE SNIMKE

Slavljenje fašizma usred Rima

ritn by: Mladen Barbarić | 09.01.2024.
JEZIVE SNIMKE: Slavljenje fašizma usred Rima
Fašistički skup u vojnoj formaciji, ruke ispružene u rimski pozdrav i vojni pokliči iz grla nekoliko stotina neofašista već dva dana predmet su zgražavanja na društvenim mrežama kamo je dospio kratki video opisane scene bez ikakvog pojašnjenja o čemu se radi. Pokliči su odjekivali rimskim kvartom Tuscolano gdje se, u Ulici Acca Larenza, još od 1978. godine svakog 7. siječnja talijanska desnica prisjeća trojice ubijenih kamerata (tako su se talijanski fašisti međusobno nazivali). Osim što je danas na vlasti prijateljski nastrojen „premijer“, ovogodišnja događanja na komemoraciji ni po čemu ostalom nisu specifična. Naime, ista se komemoracija održava već 48. godina te odavna predstavlja manifestaciju na kojoj se utvrđuje zdravstveno stanje radikalne desnice.

Fašistički skup u vojnoj formaciji, ruke ispružene u rimski pozdrav i vojni pokliči iz grla nekoliko stotina neofašista već dva dana predmet su zgražavanja na društvenim mrežama kamo je dospio kratki video opisane scene bez ikakvog pojašnjenja o čemu se radi. Pokliči su odjekivali rimskim kvartom Tuscolano gdje se, u Ulici Acca Larenza, još od 1978. godine svakog 7. siječnja talijanska desnica prisjeća trojice ubijenih kamerata (tako su se talijanski fašisti međusobno nazivali).

U SVETIŠTU FAŠIZMA: Umjesto hordi skinheadsa, ovdje dolaze sretne obitelji s djecom - „Duče, vrati se, čekamo te“

MANIPULACIJA MASAMA: Što je zajedničko Mussoliniju, Hitleru, Francu i Tuđmanu?

ZAUZIMANJE EVROPE: Zašto je Musolini ustao iz mrtvih

Pod pritiskom javnosti Odjel za posebne operacije, DIGOS, izvijestio je danas kako istražitelji već poznaju identitet nekih prisutnih te će Općinskom odvjetništvu u Rimu proslijediti rekonstrukciju događaja. Suci istrage tada će odlučiti ima li ovdje elemenata za podizanje optužnice

Dan nakon komemoracije pojavile su se video snimke koje neodoljivo podsjećaju na događaje što ih je u crno-bijeloj tehnici prenosio famozni Istituto Luce, talijanska filmska korporacija osnovana tijekom fašističke ere, prije točno stotinu godina, kada je fašizam krenuo sa strelovitim usponom u Italiji. 

Talijanska opozicija nije propustila priliku optužiti aktualnog premijera, kako se premijerka Giorgia Meloni sama voli izjašnjavati - dakle ne premijerka, nego premijer - za hipokriziju obzirom da nije jasno osudila fašistički karakter komemoracije kojoj je do prije dvije godine i sama redovito prisustvovala. Još je 2008. godine sudjelovala u komemoraciji zajedno s Giulianom Castellinom, bivšim rimskim šefom neofašističke stranke Forza Nuova, friško osuđenim na osam godina zatvora zbog napada na sjedište sindikata CGIL koji je, zajedno s istomišljenicima u jesen 2021. godine, naumio spaliti. 

Osim što je danas na vlasti prijateljski nastrojen „premijer“, ovogodišnja događanja na komemoraciji ni po čemu ostalom nisu specifična. Naime, ista se komemoracija održava već 48. godina te odavna predstavlja manifestaciju na kojoj se utvrđuje zdravstveno stanje radikalne desnice. Poklič koji ste čuli na snimkama redovni je folklor. Prisutni koji su, u prvih nekoliko redova postrojeni poput vojnika, na zapovjednikovu prozivku tri puta ponavljaju „Presente“ („Prisutan“), a svako „Presente“ popraćeno je dizanjem desnice u zrak, nakon čega zapovjednik objavi „na mjestu voljno“. 

„Na površinu izlazi kult smrti koji u ime palih kamerata podržava crni plamen fašizma i povezuje naizgled nepovezane likove. U nedjelju je, na primjer, pred ogromnim keltskim križem u Ulici Acca Larentia bio i Fabio Rampelli (potpredsjednik Zastupničkog doma iz redova stranke Giorgie Meloni, Fratelli d'Italia) koji je podvukao važnost činjenice kako je jedna partija, direktna slijednica postfašističkog MSI-a (Movimento Sociale Italiano), konačno sjela na čelo države. Iz usta potpredsjednika zastupničkog doma, ovaj događaj predstavlja povijesni presedan – pobjedu”, primjećuje Giuliano Santoro, novinar Il Manifesta.

Pokolj u Ulici Acca Larenzia dogodio se usred „Olovnih godina“, perioda koji je trajao od kraja šezdesetih do početka osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada se politički sukob desnice i ljevice prenio na oružane obračune i terorizam po ulicama i trgovima. Početkom siječnja 1978. godine u kotarskom sjedištu postfašističke stranke MSI u Ulici Acca Larenzia pripremao se koncert. Nekolicina mladića izišla je iz stranke kako bi podijelila letke za događaj kada ih je napalo pet ili šest nepoznatih osoba. U tom napadu dvojica kamerata su ubijena, a treći je stradao nekoliko sati kasnije tijekom obračuna s policijom. Počinitelji do danas nisu poznati, dok ekstremna desnica događaj uredno komemorira i koristi ga za kao godišnje okupljanje i promociju fašističkih čežnji.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/Twitter

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije